четвъртък, 2 януари 2025 г.

ШКЕМБЕ КРЕМ ЧОРБА


  Шкембе чорбата ми е едно от любимите ястия, не само като "трезве бульон", а като едно страхотно удоволствие от студенските години. На "Графа" след площад "Славейков" преди 50-60 години вдясно по посока към "Патриарха" имаше поне 4-5 шкембеджийнички, свряни с по няколко масички и перцигласови плотове, високи столчета и с невероятния аромат на шкембе чорба. 
Рано сутрин, запотени стъкла, аромат на шкембе и лютив червен пипер, смесен с чеснов привкус ... Алуминиева купа шкембе чорба, придружена обилно с чесново-оцетено чудо с малко счукан лютив пипер в дървено саханче ... Няколко филийки уханен топъл лебец и всичко това има няма за 20-а стИнки... Две купички и до вечерта си свежарка като момченце :)
И във всяка една тях битуваше историята как Царят опитал тяхното шкембе и останал очарован та чак пратил личния си готвач да вземе точно тяхната "рецепта" за направия. И как масторът в шкембеджийницата се обяснявал с него за варенето, за запърженото брашно и прясното мляко, за подправките и т.н. и историята завършва "Ама Вие го миете, е няма как да стане?"
Та в блога имам няколко рецепти за шембе чорба като например


И се оказва, че други варианти не съм пускал. А шекмбе чорбата може да се преготви с прясно мляко или кисело мляко, със сос бешамел или дори яйчен сос направо съм ги "проспал"...
Че вариантите са повече отколкото мога да изпиша е ясно ... но този път ще напиша за един нестандартен вариант на направия, който се получава направо Дзверски вкусно:
Нарочно няма да пиша как се чисти и как се вари шкембето (без значение какво е ..); как се прецежда и отделя бульона ... Няма да пиша и за подправките при варенето - в тенджера или в тенджера под налягане ... Всичко е изписано вече много пъти - има го и в линка.

Та се връщам на приготовлението:
Шкембето се сварява и нарязва на ситно.
Бульонът от варенето се прецежда.
В съдината се хвъргля бучка масло - около 50 гр.+ 2-3 с.л. зехтин; сетне 4-5 скилидки пресован чесън, 1 ч.л. счукано чили; 1 ч.л. пушен червен пипер; 1/2 ч.л. черен пипер ... както и 2 с.л. брашно и се наливат около 500 мл прясно мляко. За цвят се добавя и 1/2 ч.л. куркума. Нека си заврят яко.
В това време в отделна купа се слагат около 200 грама от нарязаното шкембе с около толкова от бульона от варенето и се пасират до кашеобразно състояние.
Нарязаното шкембе се добавя при кремообразната смес и се вари буквално няколко минути.
Предпочитам то вряло с обилна посипка на прясно смлен черен пипер. Това е една напълно различна шкембе чорба, която може да ти вземе ума.
Традиционалистите могад сия поднесат със запължено масълце с лютив (пушен) червен пипер..., но това е техен проблем...
Пробвайте и няма да съжалите. 
И с хубаво питие НАЗДРАВЕ!

сряда, 18 декември 2024 г.

РИГА - КОЛЕДЕН БАЗАР 2024 год.

 

За първи път правя подобна публикация - основно в снимки.
Това е Рига, Латвия - няколко дни преди Коледа. Не съвсем типично за тях, но откак са влезли в ЕС правят подобни Коледни базари. Базарът е в Стария град, на един красив площад. Почти всички "къщички" са еднакви. Предлага се какво ли не...
Основното е наденички на скара, печени джолани, печени огромни картофи, типично за тяхната кухня - солянка в казани на жив огън и дълго задушавано кисело зеле - основно с по-мазно месце от гърдите или само със сланина.
Ще прескоча всички обяснения и ще оставя снимките да говорят за настроението и веселбата. 
Хората са усмихнати, поздравяват се, черпят се с греяно вино (включително и безалкохолно такова), с топли напитки от различни плодове, хапват си и просто се радват на живота.
Единствено чужденците сме малко - почти се броим на пръсти, но пък се оказа, че нямаме езиков проблем - всички говорят на руски... Първом се "дърпат" и уж подхващат на някакъв английски и като разберат, че сме българи, минават на перфектен руски и то с кеф... 
Както ни каза таксиметровият шофьор, тука много обичат да се выпендриваться, че не искат да говорят на руски, но като видят, че ги подминаваш и нищо няма да купиш, веднага се сещат, че могат да говорят и руски, че биля да намалят цените.
Впрочем за сега толкова, но в отделна публикация ще пусна рецепти за тяхната типична "солянка", за томленная капуста со свининой и жаренная картошка.
Ще разкажа друг път как се пътува до Рига и какви са типичните латвийски ястия, които в крайна сметка знаем като руски, но ... 








































вторник, 17 декември 2024 г.

МАЙОНЕЗА С ТВЪРДО СВАРЕНИ ЯЙЦА

 


    На майонезите съм посветил цяла страница, където има множество начини на направията й. 
    Оказва се все пак, „е доста хора се страхуват да правят майонеза с пресни яйца - не мога да си обясня този им страх, но тук ще дам вариант за направията й с твърдо сварени яйца.
    Простичко е и при това лесно:
две добре сварени и обелени яйца се пущат направо в буркана (на снимката се вижда какъв буркан ползвам); 1 скилидка чесън; 1 ч.л. с връх горчица (носи и повече - въпрос на вкус); 1-2 с.л. лимонов сок (или 1/2 ч.л. лимонтузу); 4-5 с.л. цедено (или много гъсто кисело) мляко и тука идва най-интересният момент - каква мазнина да ползваме за майонезата?
Необходимото й количество е около 150 мл, но зависи от много фактори - за по-гъста майонеза повечко и т.н.
Може да се ползва обикновено олио, рапично олио, захтин - върджин или помаче, или олио от гроздове семки или сусамово семе ...
В този случай слагам чалко краве масло - бучка като орех, поравно олио и зехтин.
Направията е ясна - всичко в буркана, пасатора и "як натиск" - за около 30 сек. става страхотна майонеза. Както си е в буркана, бух в хладилника....
Носи всякакви добавки по собствен вкус - сол, копър, черен пипер, дори и малко пикантен лют пипер ...
Правете смело, издържа повече време от обиктовената майонеза - но... у нас свършва за ден два ...