вторник, 18 юни 2024 г.

ПЪЛНЕНИ КРЪГЛИ ТИКВИЧКИ

 

Кръглите тиквички не са популарни на територията ни. Ползваме обикновените бледозелени, доста по-рядко - тъмно зелените и още по-рядко - жълтите. 
Тези кръглите се оказаха много благодатни и бих казал доста по-вкусни от обикновените. 
Без бой си признавам, че само бях чувал за такива, но не бях попадал на тях до преди около 20-а дни, когато в една "верига" ги видях на прИмоция - от 4,00 лв на 1,30 лв за кило, докато обикновените бяха по 3,50 лв. Купих само 4 бройки, защото в цялата щайга бяха останали толкова...
След като ги сготвих и пробвах, направих цяла експедиция из града ни, където продават семена и в един единствен магазин намерих с изненада цели две пакетчета семена от тях на цена 1,50 лв за бройка и ги засях в градината. На есен ще видим какво ще се получи от тях ...
А инак - рецептата е стандартна за пълнени тиквички:
Реже им се капачето, издълбават се добре (имам специална лъжичка за тази цел)..
Една глава лук се обелва и нарязва на ситно, по същия начин две-три скилидки чесън. Запържват се в 2-3 с.л. мазнина, 3-4 с.л. ориз и поне 200 грама кайма. Сетне 1/2 консерва домат и поне 2 с.л. от домашната ми вегета и малко топла вода. Добавя се ситно нарязаната вътрешност на тиквичките и се вари до полуготовност.
С тази плънка се пълнят тиквичките - и дори напълних един домат.
Всичко това в тавата добре намаслена и във фурната за около 45 минути на 180С.
Останалото е снимки ...



аха, от овкусената кайма артиса малко и направих нещо като кюфтенца, които бухнах между тиквичките ...

към тиквичката и кюфтето - печене чушка и соса от печенето

Тиквичките в разрез в компанията на салата от домати, крастивици, сирене и кисело мляко с чесън и черен пипер.

Всичко надребнено и залято с овкусеното кисело мляко.  Важното е чесънчето да е повечко и да не пропуснем лютивичкото.
Пробвайте и няма да съжалите!

петък, 14 юни 2024 г.

КРЕМ СИРЕНЕ

 


 Това нормално бих го нарекъл помазанка със сирене- да ама не. Не ми харесва като име.
    Иначе е просто идея и начин да се направи едно крем сирене за мазане върху препече филийки.
    Необходими са (поне толкова ползвах) - 300 грама натрошено сирене; 1/2 ч.л. черен пипер; 50 гр. бри; 50 гр. синьо сирене; няколко стръка копър нарязан на ситно; 2 с.л. меко масло (оставено извън хладилника); 100-а мл зехнит.
    Ако сиренето е много солено, трябва за известно време да се изкисне в купа вода и след това да се ползва.
    Всичко се слага в купата на пасатора и се пасира до хомогенна смес.
    Прехвърля се в кутия (подходяща съдина) и заминава в хладилника - поне за няколко часа.
    Сетне разполагате с идеална помазанка от крем сирене за намазване върху печени филийки (и не печени, разбира се) и за какво ли не още.
    Важното е, че е невероятно вкусно.

ЗЕЛЕНЧУКОВИ КЮФТЕТА С БЕКОН и още нещо

 


    Това са си едни много леки, вкусни и лятни кюфтета, които напълно могат да заместят обикновените кюфтета.
    Няма да съм многословен, а просто ще разкажа за начина на направия като подчертавам, че това определено не е рецепта, а е само идея, която търпи много вариации в зависимост от продуктите и мерака.
Няма точни количества, а просто ще опиша какво "забърках":
зеленчуците: две тиквички настъргани и добре изстискани от сока; един голям картоф - по същия начин; два големи моркова - по същия начин; една огромна глава лук или две средни - по същия начин; 1 домат - обелен, изчистен от семената и скълцан на ситно; 2-3 скилидки чесън - настъргани; сол, черен пипер и кимион - по вкус.
останалото: 150 грама натрошено и обезсолено сирене; 50-а грама едро настърган кашкавал и 100-на грама бекон. 
Беконът се нарязва на много ситно и се запържва до зачервяване. В кюфтета отива само беконът, а в мазнината сетне се долива олио и става пърженето.
Необходими са още две яйца и поне 2 с.л. от моите си сушени зеленчуцимоите си сушени зеленчуци.
Всичко това се омесва много добре и ако случайно се окаже рядко като консистенция, е необходимо да се добави малко домашна галета докато се получи достачъно твърда смес, която да държи форма.
Желателно е готовата кайма да отдъхне в хладилника поне час - два.
Пърженето - стандарно, не е необходимо да се овалват с брашно и т.н. Само в мазнинатата за пържене добавям малко -просто идея сол. Така не пръска мазнина из целия бокс.
Вадят се върху кухненска хартия, за да поеме излишната мазнина.




Сервирах ги, както са си в чинията със салата от домати и крастиваци, чеснов дресинг (друг път ще пиша как го правя) и в компанията на  домашното ми лабне.





Кюфтетата станаха страхотно сочни, вкусни и ароматни.
Направо не може да се познаят, че са основно зеленчукови и безмесни.

Пробвайте или направете собствен вариант и няма да съжалите.

И да не пропусна - дзверски вкусни са и  НАЗДРАВЕ!