Тази рецепта ми е от поредицата - чужбински рецепти, при това "отмъкната" от едно предаване по кувейтска телевизия. Датата се вижда от снимката.
Бяхме тогава в Кувейт и късно вечерта имаше кулинарни предавания и се "лепях" за ТВ-то в 01,00 часа да ги гледам. Всичко беше на английски субтитри, иначе дрънкаха на напълно неразбирам език. Пък аз старателно си ги записвах в тефтера заедно с други рецепти, които пробвахме по разни заведения ... Това е друга тема и не знам дали ще бъда жив да ги опиша. Не че не съм пробвал доста ох тях - особено невероятното им маклюбе.
Маклюбе, според нашия преводеч, завършил медицина в България, означавало буквално "надупено", а в по-литературен превод - "обърнато".
От тази една седмица имам записани повече от 60 рецепти от тяхната кухня повечето от които пробвахме.
Сега просто ще "преведа" тази кувейтска рецепта на български и да знаете, че е невероятно лесна и дзверски вкусна:
Два (може и повече) банана се обелват и резват на две половинки. Във всяка се набожда клечка и увива в стреч фолио.
Така подготвените банани заминават във фризера.
Един шоколад се разтапя на водна баня и в него се добавят смлени ядки (по желание - орехи, фъстък, лешник и т.н.).
Замразеният банан се овалва в шоколада, след като изстине - отново.
Ядките може да не се слагат в шоколада, а да са в чинийка и след овалването в него, да се топва в тях.
Нашето бананово ескимо е готово.
Правил съм го, но не открих снимките.
Правете - лесно е!