сряда, 14 октомври 2020 г.

Яхния пуешко с ориз и зеленчуци

 

    Пуешкото го предпочитам определено пред пилешкото по ред съображения. Хем е по-полезно, хем е по-евтино, което никак не е маловажно за семейния бюджет. 
    При нас продават замразените пуешки бутчета по 3,00 лв за кило, а това са цели три бройки.
    Знам, че пак ще бъда многословен, но искам да споделя един малък трик, с който ще започна: 
    Когато ще се готвят, пуешките бутчета добре се измиват като размразяването им правя преди това в хладка вода. Така се "изчистват" идеално. 
    След това тези 2-3 броя  се слагат в тенджера със студена вода - около 2 л. Добавя се 1 ч.л. сол и в чиста марля се завързват обелки от картофи, моркофи, люспи от лук и чесън, дръжките на магданоз и т.н., както и 1 даф. лист, зрънца черен пипер, бахар и 1-2 карамфилчета. След сваряването просто "пакетчето" се  изважда, а в наличност остава хубав ароматен бульон и добре сварено месо.  
    Малко като поизстине, месото се обезкостява - така се почиства и много лесно от онези гадни сухожилия, дето си ги има във всяко пуешко бутче. "Фирата" от костите е съвсем малка - някъде около 200-250 грама - на кило.
    В резултат - хубав ароматен бульон поне 2 л и добре сварено месо - поне 750 грама.
След това отклонение си идваме на думата за яхнията. Необходими са за около 6 порции: 3-4 глави лук, обелен, почистен и нарязан; поне 2-3 скилидки чесън (може и повече); 1 морков - обелен и нестърган на рендето; поне 2/3 ч.ч. ориз - накиснат във вода за 30-а мин. и измит добре с течаща вода; поне 1/2 пакет замразени зеленчуци; Естествено, сол и черен пипер на вкус; а за леко овкусяване - малко джоджен или риган. Червен пипер в никакъв случай  не си върви.                                Изпълнението никак не е трудно: В подходяща съдина се слага малко мазнина - около 2-3 с.л., лукът, чесънът и настърганият морков се задушават в нея до леко омекване; слага се месото  (около 450-500 гр.) и веднага след него ориза. Бързо разбъркване и наливане на 2,5 ч.ч. от пуешкия бульон. Силата на котлона се намява и се оставя да си покъкри около 20-а мин. - докато оризът се свари почти до пълна готовност.
Последни се слагат замразените зеленчуци - половин пакет е напълно достатъчен. Сега е моментът да се сложат и подправките и да се убедим, че солта е напълно достатъчно. За 5-6 минути яхнията е готова, но се преценя и гъстотата - тя си е въпрос на вкус и мерак. Оставя се малко да си "отдъхне" и ястието е готово за сервиране - може да се ръсне със ситно нарязано магданозче, но се предпочита с повечко църно пиперче.                                                                    Вкуснотията е невероятна!                                                     Впрочем ястието се получава напълно бюджетно и напълно изгодно в тези затруднени времена: бутчетата за кило са 3 лв, но отиват за около 2 лв; замразените зеленчуци - пакета е 1,60 лв, но отива половината - до тук 2,80 лв и останалите зеленчуци - левче и малко. Значи общо около 4,50 лв за почти 6 порции - или има няма по 70 ст. на чинийка.
Пробвайте, вкуснотията е голяма и при това си върви със студена биричка или бяло винце. И затова, както винаги за финал, НАЗДРАВЕ!

петък, 9 октомври 2020 г.

Зеленчуков бульон и други полезни неща


 Сега очаквам въпрос - каква е тази снимка на обелена глава лук?
    Е и аз ще задам въпрос - какво правите с обелките от лука? Изхвърляте ги, без да се замислите, нали така? Същото правим и с люспите от чесъна.
    А дебелите дръжки на магданоза къде отиват - в коша за боклук, нали?
    Какво правите с обелките на моркова, картофа, целината? А с изрезките и обелките от доматите и чушките?
    Та какво прави всеки един от нас в кухнята - мие зеленчуците яко, изкисва ги (някои и това правят заради нитратите), сетне бели яко и сетне готви. А обелките- в кошчето за боклук. За някои зеленчуци изрезките могат да стигнат 10-15, че и 20% от теглото им.
    Това значи, че на всяко дадено на пазара левче някъде до 20 стотинки отиват в коша за боклук. Все едно да развалиш едно левче на стотинки и от тях 20 да пуснеш направо в боклука...
    Е, заинтригувах ли Ви?
    Поне 90 % от тези обелки, изрезки са напълно годни за употреба - все пак не купуваме гнили картофи, наранена целина и т.н.
    В едно семейство, в което се готви редовно - за два три дни може да се събере предостатъчно количество най-различни зеленчукови обелки. Вместо да се изхвърлят, се събират в найлоново пликче и се съхраняват в хладилника. А в студено време - може и на терасата.
    Сетихте ли се вече какво следва? Всичките те заминават в тенджерата с подходящо количество вода, сол, черен пипер, че и едно-две дафинови листчета и варене на бавен огън - до получаване на хубав зеленчуков бульон.
    След като го прецедим, вече можем да изхвърлим обелките. Те са дали всичко от себе си. 
    С един куршум - два заека, както казват - намаляваме количеството на боклука, който изхвърляме (утилизира се и по-лесно) и в наличност между 1,5-2 литра истински зеленчуков бульон.
    Мисля, че не се налага да обяснявам за какво може да се ползва, но се басирам, че  в пъти е по-вкусно всяко ястие приготвено с този бульон отколкото с гола водА.
    Пробвайте! Не е трудно - просто трябва да преодолеете някоя и друга бариерка в себе си ...
П.П. това се изрезките от зеленчуците за вчерашния зеленчуков постен гювеч (и такъв се прави в къщи - да не  се чудите, не се ядЪт мръФки всеки ден при тез ми ти пенсии).
А ето ги претворени в 2,5 л разкошен заленчуков бульон за без пари. И при тома с него направих телешко варено днеска, което стана дзверски вкусно - е не е традиционното варено, но беше в пъти по-вкусно.

четвъртък, 8 октомври 2020 г.

ТЕСТО БЕЗ МЕСЕНЕ за 10 минути


        Днес нещо съм се отворил на тестяна тема, което не съм правил от години. Сега ще дам моя вариант за едно много лесно и бързо за изпълнение тесто, което е подходящо за пирожки, за бухти, за търкалаци и т.н.
    Необходимите продукти са 0,5 л леко затоплено прясно мляко (до към 40С); 11 грама суха мая (за по-лесно 2 пакетчета по 7 грама, защото тази по 11 гр. по-рядко се намира); захар - 1 с.л.; сол - 1 ч.л.; 3 с.л. олио; 5 ч.ч. пресято бяло брашно. С добавка и на едно яйце става още по- добро.
    В подходяща купа се разбъркват 4 ч.ч. брашно с маята, захарта и солта. Млякото се рабърква с олиото и яйцето и се сипва в купата с брашното. Бърка се с лъжица или шпатула. След това на части се добавя последната чаша брашно като се разбърква и преценя дали да се сложи всичкото брашно и/или още малко. Трябва да се получи гъсто лепнещо тесто.
    Полученото тесто се прехвърля в найлонов голям плик и заминава в хладилника.
    След два часа е готово за употреба, удвоило е обема си.
    Хич да не Ви притеснява това, че стои леко "лигаво" и лепкаво. С леко намаслени ръце с него се работи много добре и държи исканата форма. 
    Естествено, след като се оформи пирожката (с желана плънка), трябва да се остави за известно време да втаса. 
    Останалото е ясно и няма какво да обяснявам - преди печене се намазва с яйце и/или прясно мляко и т.н.
    
    Пробвайте и няма да съжалявате.

П.П. Търкалаци: 
От това тесто се откъсва топче с големината на малък лимон и с намазнени ръце се разточва на кръг с големина около 15-18 см и се пълни с натрошено сирене (може сиренето да е разбъркано с яйце) и се затваря като плик. С ръце се оформя пак като плоска питка.
Така притогвеният търкалак може:
        -да се остави за 10-а минути да втаса и опече във фурната, намазан с яйце и ръснат със сусам.
            -да се опече в тиган с незалепващо покритие, без да му се слага мазнина и да се намаже с масло след запичането
            -за любителите на пърженето може да се изпържи на среден котлон в малко мазнина

Плънката може да бъде и от картофено пюре смесено със ситно нарязани зелентии или инак казано каквото фантазията Ви подскаже или каквото има в хладилника ...