четвъртък, 23 април 2020 г.

Мляко с фурми или хушаф


 Колко са полезни фурмите няма да пиша. Всеизвестен факт е, че са били част от рациона на армията на Александър Велики и на голяма част от римските легиони. Съдържат толкова много полезни витамини и минерали, че не мога да ги изброя. Полезни за сърцето, дават сила и енергия за цял ден и т.н.
 Дневната консумация на няколко фурми е препоръчителна.
 Само че има и един друг много приятен начин да си набавим всички ползи от фурмите и да си доставим удоволствие и здраве за организма. 
 Докалкото съм прочел, рецептата е египетска и се казва хушав - а иначе простичко казано мляко с фурми.


Необходими са 1 л прясно мляко, 15-а фурми и щипка сол.
Фурмите се нарязват на парченца и обезкостяват. Пущат се в прясното мляко заедно със щипката сол - около 1/2 к.ч..
Сетне млякото се вари - трябва да се бърка от време на време. Варенето продължава 5-7 минути.
Оставя се да изстине и да си почине така поне 5-6 часа.
Тука има два варианта - или млякото да се прецеди или първо да се пасира с пасатора и тогава да се прецеди. На мен хареса с пасирането.
Става леко кафяво, приятно сладко и много пивко.
Останалата твърда маса след прецеждането в никакъв случай не се изхвърля - може да се използва за някакъв сладкиш.
Повярвайте, много е вкусно и полезно това мляко. И дава енергия и бодрост едва ли не за цял ден.

неделя, 19 април 2020 г.

Агнешко печено за Великден


 Трудно ми е да си представя Великден без печеното агнешко - може и малко за адет, но все пак трябва да присъства на трапезата. Нямам спомен някога да сме били без него, дори и в най-тежките и гладни години (поне във формата на дроб сърма).
 Тази година този светъл наш празник е най-тъжният и най-самотният. Няма веселото семейно събиране, няма традиционното печено на пещ агне ... 
 Не, не се оплаквам. Почти всички сме така, но традицията си е традиция и трябва да си я спазим.
 И още нещо след повече от 35 дни в къщи, направо не ми се готви. То като че ли не ни се яде вече ...но както и да е. Та затова и направих това възможно най мързеливо и лесно за изпълнение агнешко печено.

Толкова е лесно, че направо нямам какво да обяснявам.
Необходимо е едно агнешко бутче (без джоланчето в случая 1,3 кг), както севсем малко сол, черен и червен пипер. И да не пропусна най-важните съставки - плик за печене и поне 300 мл кока кола.
В плика за печене се слага бутчето след като на няколко места и набодено с остър нож и се залива с кока колата. Оставя се така да престои поне 30 мин. и колата се излива, а бутчето се овкусява със солта, черния и червения пипер. Слагат се и 2-3 стръка пресен джоджен. Пече се във фурната на 230С за 30-а минути. Сетне - поне два часа на 140-150С.
Е, ами това е ... Пликът се резва, фурната се пуща на вентилатор на 170С за 10-а минути, за да придобие месото тен. 
Вади се, костите сами си се отделят... Сосът се сгъстява с малко масло ...

Сервира се, обилно поръсен с пресен зелен лук, ситно нарязан.
Може и няколко доматчета.
Задължително с препечени филийки, за да може сосчето да топи.
И да не забравим хубавото питие.
НАЗДРАВЕ!

петък, 17 април 2020 г.

Млечен десерт с резенки


 Това е един много лесен и невероятно вкусен и ефектен десерт. 
 Необходими са две кофички кисело мляко, както и една кутия резенки - онези вкусните желерани бонбонки - лимонови портокалови.
 Киселото се оставя да се прецеди и да се сгъсти като се подслажда с 1-2 с.л. мед. и се разделя на две части.
 (Отделената суроватка не се хвърля - с нея стават страхотни палачинки).

Резенките се разделят - на лимонови и портокалови и се разтапят в микровълновата фурничка.
 Разтопените резенки се смесват с цеденото кисело мляко. 
 Получената смес се налива в стъклени чашки - в едната от лимоновата смес на дъното, а в другата - от портокаловата. Сетне обратно - стават на слоеве.
 Оставят се в хладилник за няколко часа, за да стегне.
 При поднасяне може да се украси с някакво плодче или листче мента.