четвъртък, 23 март 2017 г.

Не е странджански дядо


Това е съвсем различен домашен деликатес, какъвто правя за първи път и веднага казвам, че е невероятен и дзверски вкусен.
Определено не е "странджански дядо", макар и технологията да е подобна. 
Определено не е пуска, макар че именно тя служи за обвивка.
И съвсем определено нямам идея за име на този изключителен домашен деликатес.
По-добре да разкажа как е направен, па да си стои безименен докато не ми хрумне нещо или пък не получа някаква подсетка.
Необходими са телешко месо от плешката или от бута, една пуска и подправки.
На кг месо: 25 грама сол, 10 грама захар, по 5 грама черен и червен пипер, 3 грама кимион и 5 грама ронена суха чубрица.

Изпълнението не е трудно - просто стандартното като за всеки домашен деликатес: 
Месото добре охладено се нарязва на парченца и се омесва с половината сол и се оставя за една нощ.
След това се смила на два пъти - първо на едрата решетка на месомелачката, сетне на ситната.
Слагат му се останалата сол и другите подправки и добре се омесва.


Така омесено престоява една нощ на хладно (в хладилника за предпочитане).


На следващия ден, пуската (демек мехурът) се накисва за 30-а минути в марна вода да се отпусни и готовата кайма се пълни в нея през фуния като се натъпква добре.


Като се напълни пуската, останалата кайма отива за пълнени на наденици - ще стане разкошен телешки суджук.


Готовата напълнена пуска се зашива откъм отвора, тук таме се набожда с игла да излезе излишния въздух. 


На снимката се вижда - на 11.ІІ.2017 год. е 875 грама.

Оставя се в този вид да "дръпне" поне 24 часа и сетне се притиска между две дъски с тежест отгоре. За тази цел ползвах хитрото приспособление - дъски с две стяги.
В този вид престоява поне 10 дни като всеки ден се пристягва по малко.


Слага се в един дамски чорап и се увисва на терасата - не сенчесто и проветриво. Нека си съхне така.






Така изглежда на трийсетия ден от увисването на терасата.


Загубени са 50 % от първоначалното тегло. На пипане изглежда доста твърдо.
Може да се пристъпва към рязането:



Това е на 19-ти март.


Перфектно изглежда.
Малко ми заприлича на огромна кръгла луканка.

Но вкусът е просто неописуем.

Дзверска вкуснотия.

Мога да кажа само:
Наздраве! 

понеделник, 20 март 2017 г.

Мераклийски домашен салам (във фолио)


 Предпочитам определено домашно приготвените неща пред купешките: почти съм забравил вкуса на промишлено-произведените пастети, салами, колбаси, луканки и др.п. Па и не искам да си го припомням. Няма да изнасям и тиради за вредата или ползата от тях. Всеки си има право на избор с какво да се храни или с какво да се трови.
 Доста време съм отделил на проучване на технологията за домашно производство и през цялото време се стремя да намеря начини да става лесно и бързо. 
 По принцип живеем в забързан свят, времето не стига - често се налага да хапнем някакъв фаст фууд, без да се замисляме ... Понякога си купуваме полуфабрикати пак с идеята, че ще сготвим лесно и бързо. И изобщо не си даваме сметка, че нещо може да се приготви доста по-бързо и лесно в къщи. И да бъде много по-здравословно и вкусно.
 С домашните колбаси (салами) ударих на камък - по технология се правят доста бавно, изискват специални неща (месомелачки, пълначки, и т.н.). Най-затруднително, па и доста скъпо се оказа намирането на черва за пълнене. Колкото и да ги има, това е най-големият проблем.
 Доста се разприказвах, но идеята ми за тази публикация е да покажа един действително лесен начин да се направи вкусен и здравословен домашен  салам с минимум усилия.
 И така необходими са за около 1 кг готов продукт:
 700 грама свинско (бут, плешка и т.н., а и защо не такова месо, което го продават на парчета т.нар. "за готвене")
 300 грама телешко
 100 грама сланина (прясна)
 150 мл ледено студена вода
 100-а грама пушено топено сирене (може и без него)
 и подправки:
 18 грама сол, 5 грама захар (1 ч.л.), 5 гр. черен пипер (1 ч.л.), 5 гр. червен пипер (ако е опушен още по-добре - 1 ч.л. и малко отгоре), млян кардамон 2 гр.гр. (1/2 ч.л.) и толкова кимион; чубрица 1 ч.л.
 Единственият необходим уред е блендер (или чопър) и евентуално термометър, както домакинско фолио (стреч) и найлонова торбичка.

 Изпълнението никак не е трудоемко:
Двамата вида месо се нарязват на ситно и слагат в камерата на хладилника (или фризера) - да се охладят добре. 
Това отнема не повече от 10 минути.
Сланината се замразява и нарязва на ситни кубчета (примерно 0,5х0,5 см) и се прибира де си стои на студено.


Добре охладеното нарязано месо се слага в блендера на порции с добавка на по 2-3 с.л. ледено студена вода и се смила - почти до кашеобразно състояние. Може и да се остави на по-едро или съвсем да се премели. Въпрос на предпочитание.


Това е премляното телешко - температурата му е 7,6 С. 
Важно е температурата на месото да не надвишава 12С в процеса на обработката.


Със свинското се процедира по същия начин - на партиди с добавка на ледена вода. Моят чопър мели не повече от 300 грама месо и затова горе долу на три четири партиди го смилам. На снимката се вижда - 9,1 С е месото след смилането. Купата, в която се слага месото, също е стояла преди това в хладилника.


Добавят се всички подправки и се размесва добре с дървена лъжица - разбърква се до равномерно разпределяне на подправките.
Така омесената кайма се покрива със стреч фолио и заминава за хладилника за поне 24 часа.
Цялата тази процедура отнема не повече от 30-а минути (зависи просто от блендера).


  След 24 часа, каймата изглежда ей така - станала е лепкава и ароматна.
  Сланината се вади от камерата на хладилника и се залива с вряла вода и оставя така за 5-6 минути. По този начин ще й опадат излишните мазнини. Полива се със студена вода - до охлаждане, оцежда се добре (може да се подсуши с кухненска хартия). Така ще се разпредели добре в каймата и няма да се отлепва.
  Студеното пушено сирене се нарязва на ситни кубчета.


Късчетата сланина и кубчета сирене се смесват с каймата.


Върху дъска се слага парче стреч фолио, върху него от каймата и внимателно се притиска и увива като бонбон. Тука е въпрос на въображение колко голямо или дебело да е парчето. Могат да се направят няколко с различна форма и т.н.


 Така оформеното колбасче се слага в друг плик, който се завързва добре, да не пропуща вода.
 Заради експеримента това бе претеглено - 282 грама.
 Оставят се да престоят в кухнята максимум час - два и заминават в тенджера с вода. Варят се на ниска температура - водата не трябва да надвишава 85 С - около 30 - 40 минути при тези размери са предостатъчни на посочената температура.
 Най-лесно става в слоукукъра - на първа степен за 3 часа. В него температурата на водата не надвишава 85 С и не е необходимо да се проверява през 30-а минути.
 След като е сварено, колбасчето се охлажда шоково в студена вода и заминава в хладилника.
 Готовото изделие тежеше 250 грама или беше загубило само 10 % от първоначалното си тегло.
 Тука е най-трудният момент - необходимо е търпение, нека си престои поне 24 часа. Ако няма такова - поне 12 часа.

 
 Идва и дългоочакваният момент - колбасчето се разповива, леко подсушава и се пристъпва към резване и дегустиране.


Просто е уникално - Дзверски вкусно. Вижда се на снимката с каква разкошна консистенция е. 
За вкуса по-добре историята да замълчи.

Бързо, лесно и истинско вкусно. Подправките и добавките могат да се нагодят според вкуса.

Естествено трайността му, не е като на магазинските - с месеци, но 5-6 дни в хладилника няма проблем. Па и като се прави по-малко - веднъж седмично, дори няма да стига. 

Като се вакумира може да издържи поне 10-а дни, но кой ще ти го гледа толкова време.
Най-важното и съществено при този начин е, че не са необходими каквито и да са специални неща, черва за пълнене и др.п. и при малко желание може да се приготви от всеки в къщи - направо с подръчни средства.

П.П. Вместо стреч фолио може да се ползва алуминиево фолио, че дори и хартия за печене.
 
А веднъж опитан такъв домашен колбас, направо "хлопва" кепенците пред щанда за готови салами.

 

"Панирани" свински хапки - полезно предложение


 Това в никакъв случай не е рецепта, а е просто едно полезно предложение как да се направят вкусни хапки от свинско и то много бързо и лесно.
 Подготовката отнема максимум 10-а минути, а сетне приготвянето също става много бързо.
 Нарочно няма да давам количества - това си зависи от човеците и колко ще се хапва.
 Свинското от бут (плешка, че даже и врат) се нарязва на произволни парчета - не много големи (все пак става дума за хапки) с дебелина около 0,5 до 1 см и всяко парче се начуква в дървеното чукче до леко изтъняване.
 Нарязаното и начукано месо се прехвърля в купа - овкусява се с черен и червен пипер, малко кимион, риган и т.н. Чуква му се едно яйце и всичко много добре се омесва. Ако месото е повече - около кг, носи дори 2-3 яйца.
 Слагането на лъжица-две горчица е опция, но за мен дава по-добър резултат.
 Така подготвено месото може да престои от час до 24 часа в хладилника. Колкото повече, толкова по-добре. Впрочем до 3 дни издържа спокойно.
 Преди да се пристъпи към пърженето, му се слагат 1-2 с.л. брашно, в която е добавена малко сол. Брашното може да се замени с нишесте, тогава резултатът е още по-добър.
 Пържат се в малко мазнина на силно загрят тиган до хубаво зачервяване.


 Стават разкошни - месото е крехко и вкусно. 
 Подходящи като мезе и за хапване. Вървят си със салата, с картофено пюре.
 Па и издържат на пиене.

 С пилешко месо стават още по-бързо - трябва му само 15-20 минути престой и хапките са готови за тигана.

 П.П. Вместо да се пържат, могат да се запекат за кратко (10-а-15 мин.) върху хартия във фурната на вентилатор на 180С. Даже е и здравословно.
 Наздраве!