саздърмата в черво - страхотна
За домашната саздърма съм писал вече, но точно такава не бях правил и затова ще споделя тази уникално вкусна саздърма от телешка глава. Наистина е уникална и ми хареса много повече от другите ...
Съвсем наскоро открих, че в кварталната месарница доставят обезкостено месо от телешка глава, т.е. точно това, което ни необходимо, без да се борим с една телешка глава. И при това на скромната цена от 6,00 лв/кг. След като месото е купено, да пристъпим към направията ...
(С уговорката съм, че ползвам за варенето мултенджерата (кукъра демек), но става по-бързо в тенджера под налягане.)
Месото от главата се нарязва на сравнително малки късове, измива се и се накисва в студена вода за час-два. Водата се сменя един два пъти.
Целта е всичката кръв да се отмие и да остане чисто месо.
Може и без това, но сетне ще има доста мътнотии в бульона, които трудно ще се почистят... дори цеденето му няма да помогне.
Месото заедно с подправките се слага в тенджерата и се вари не по-малко от два часа (при мене отне толкова време за 3 кг месо) или се вари до пълното му омекване.
Като се бодне с вилицата, да влиза като в меко масло.
При варенето добавих и един два моркова и цяла глава чесън.
След това съдината се оставя на хладно.
Целта е лойта на месото да изплува отгоре и с решетъчна лъжица да се извади по-лесно, защото само тя ще ни трябва.
После леко се затопля и с решетъчна лъжица се отделя само месото (моркова се изхвърля, както и се махат дафиновите листа). Зрънцата черен пипер и бахар се отделят -и те ще трябват.
Месото заедно с отделената лой се прехвърлят в голям тиган с незалепващо покритие и се пристъпва към пърженето на месото с често разбъркване.
За около час месото е готово - трябва да остане само на мазнина.
То само просто си личи кога е готово.
(Само в процеса на пърженето трябва да се издържи на неустоимия аромат, който се разнася из кухнята и да не се нападне месото, защото няма да остане за крайния продукт.)
Изчаква се малко - съвсем леко да поизстине и се пристъпва към пълнене в черво.
Това е защото реших да напълня в черво и ползвах за фуния отрязана бутилка от 0,5 лв и пълних с лъжичка.
Тука е напълнената в червата.
Това с червата може спокойно да се прескочи.
Стандартно се пълни в отрязана бутилка (ползвах една квадратна) или в кутия от прясно мляко, от натурален сок.
Без значение е съдината - важното е да придаде хубава форма на готовото изделие.
Покрива се с домакинско фолио и заминава за една нощ (поне) в хладилника - до хубаво стягане.
След една нощ в хладилника.
Стегнала е разкошно.
Тази в червата може да издържи и повече от месец в хладилника, но няма кой да я чака толкова.
Месо има винаги, а два часа все ще се намерят, за да се направи...
Изрязва се с остро ножче и внимателно пластмасовата бутилка и се изхвърля.
Какъв разкошен калъп се е получил - заради оребрената бутилка, която ми откри по-големият ценител на красивото в къщи.
Следва опаковане в домакинско фолио и съхранение в хладилника - до "нападането" и бързото свършване....
Резната.
Вече е сервирана и готова за хапване.
Просто неустоима и Дзверски вкусна.
Съжалявам, че не опиша да опиша вкуса.
Веднъж опитана, просто магазинската няма шанс пред нея ....
Резната.
Вече е сервирана и готова за хапване.
Просто неустоима и Дзверски вкусна.
Съжалявам, че не опиша да опиша вкуса.
Веднъж опитана, просто магазинската няма шанс пред нея ....
В общи линии това е технологията на направията, а количествата са по желание - все пак с под 3 кг месо не си струва играчката.
Подправките ги давам на кг месо:
сол - от 20 до 25 грама
черен пипер - зърна: 10-а
черен пипер - смлян: до 1 ч.л.
бахар - зърна: 5-6
дафинов лист - 3-4 листчета
При варенето на месото може да се добавят 1-2 моркова, 1 главичка цяла лук, 1 цяла глава чесън.
Придават по-хубав вкус на бульона, който след прецеждането може да влезе в много добра работа за сготвяне на нещо вкусно.
Чесънчето, изстискано ще влезе при пърженето на месото и ще го овкуси, без да се натрапва вкусово.
П.П. Хубавото е, че може да се регулира нивото на лойта и да се сложи малко по-малко (въпрос на предпочитание) и да остави с повечко бульон, който също се желира.
Така става по-лека за тези, които не обичат по-мазничката саздърма и които я предпочитат по-здравословна.
Като на тази снимка, която специално е направена почти без мазнина.
Тука се вижда още по-добре - направо няма типичната лой за саздърма, а нищо не е загубила във вкусовите качества.
Май станаха две рецепти в една - за всеки вкус...
Наздраве!
П.П. Много обяснявах, но се прави лесно и сравнително бързо.
П.П. Хубавото е, че може да се регулира нивото на лойта и да се сложи малко по-малко (въпрос на предпочитание) и да остави с повечко бульон, който също се желира.
Така става по-лека за тези, които не обичат по-мазничката саздърма и които я предпочитат по-здравословна.
Като на тази снимка, която специално е направена почти без мазнина.
Тука се вижда още по-добре - направо няма типичната лой за саздърма, а нищо не е загубила във вкусовите качества.
Май станаха две рецепти в една - за всеки вкус...
Наздраве!
П.П. Много обяснявах, но се прави лесно и сравнително бързо.
П.П. няколко дни по-късно:
И саздърмата в червото бе нарязана и вече е спомен:
Е, снимката не е перфектна (от телефончето е, на лампа), но кой да чака подходящ момент за снимане.
Все пак се прави за хапване, а не заради снимките ....
Още веднъж - Наздраве!
8.12.2016 год.
Толкова ни хареса, че правих за пореден път. Този път отчет само в снимки:
Част напълних в обикновено черво.
Друга част - напълних в 3 л. бутилка от минерална вода.
Тази 3 л. бутилка се оказа най-подходяща за придаване на "автентичната форма" на саздърмата
Резната, направо фантастична ...
Вакумирана и готова да си "чака реда" за употреба по предназначение ...