сряда, 2 ноември 2016 г.

Свински уши на скара (грил)


























Е за свинските уши няма да пиша много - едно простичко, отричано от доста хора ястие, което в действителност когато е приготвено добре е много вкусно.
Твърдят, че в Стара Загора едва ли не във всяка кръчма ще ти ги предложат - на мен не ми се е случвало във всяка кръчма и няма да влизам в спор със Заралии. Ако е така, евала им, знаят що е Дзверски вкусно ...
Единствената особеност на свинските уши е, че в голямата си част са хрущял, който ако не е сварен както трябва, е труден за дъвчене и от там идва т.нар. нехаресване ...
И така: необходими са ни свински уши, малко подправки - сол, дафинов лист, лук, чесън, черен пипер, бахар (носи и 1-2 карамфилчета) ...



Свинските уши се нарязват на ивици и се измиват много добре.

Могат да се накиснат с малко водичка и 1 ч.л. сода за час-два.

Някои правят тази процедура с цели уши, но предпочитам нарязани - намалява се времето на варенето.


 Слагат се в кукъра със сол на вкус, както подправките - дафинов лест, цяла глава лук, цяла глава чесън, зърна черен пипер и бяхар, едно - две карамфилчета;
Носят и морков и т.н.
Варят се до пълна готовност, т.е. като се боцнат с вилицата - да влиза като "в масло".
Някои твърдят, че можело и в Микровълновата, но не съм съгласен - няма как да се овкусят толкова добре.

  Като се сварят, се оставят да престоят известно време във бульона си - според мене до пълното изстиване, е най-добре.
 Така поемат всички аромати от варенето.
 Припомням, че който ги обича по-лютиви може да добави при варенето и лютивично или допълнително да ги овкуси.
 Преди печенето допълнително ги омазнявам.
 Този път съм нарязал на по-ситно и бяха на грила..



Пекат се максимум за по 4-5 минути като се обръщат ...

Дзверска вкуснотия.

Хрупаш и си пийваш хубавото питие, без да се притесняваш ...

4 коментара:

  1. Живея. В Стара Загора вече 35години и се намират места където правят ушите перфектно, но на много места ги оставят твърди .Вече 2 месеца се мъча да ги направя крехки но не успявам .Пробвах твоята рецепта като ги оставих след сваряване 2часа във водата .И благодаря за рецептата наистина станаха по меки.Да си жив и здрав за рецептата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. има и един малък трик, за да станат още по-крехки - 1 ч.л. сода бикарбонат във водата

      Изтриване
  2. Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. рецептата наистина е сполучлива. Особено ако по ушите има и малко повечко месце. А за да станат още по-крехки - при варенето 1 ч.л. сода

      Изтриване