На този лютив мармалад от червени чушки (или пепероне) попаднах при една рецепта за заек по италиански преди много време – така и не приготвих зайчето, но
мармалада го направих по памет и стана традиция да го правя. Затова не мога да
посоча къде съм го чел, па и беше отдавна.
Когато свърши, просто го правя, защото продуктите ги има
почти целогодишно.
Разкошен е за подправяне на сирена, печени месца или на
дивеч.
Лютиво-сладкият му вкус е неустоим.
Необходими са:
15 червени чушки капия (колкото са по-месести, толкова
по-добре)
15 червени люти чушлета
5 ябълки – по-добре
да са от леко кисел сорт, но и сладки да са, не вреди
50 мл бял винен оцет
Поне 1,25 кг захар
За овкусяване 1-2 звездовидни анасончета, по няколко зрънца
кориандър и бахар (поне по 8-10).
Количеството е ориентировъчно.
Изпълнението не е сложно, но отнема време:
Мармаладът се прави в няколко стъпки:
Първо: чушките се почистват от дръжките и семенцата и се
нарязват на произволни парчета като с лютивите се внимава (дори е желателно да се ползват ръкавици или поне найлон).
Ябълките се обелват, нарязват и почистват.
Всичко се слага в подходяща тенджера с дебела дъно, в която
после ще се вари мармалада, засипва се със захарта и се оставя така да престои
поне 24 часа.
Второ: Съдържанието на тенджерата се разбърква добре. Трябва
да е пуснало доста сок. Слага се на слаб огън (1/2 от мощността на котлона) и се
оставя да заври. След това се намаля
силата на котлона на 1/3 от мощността му и се оставя да къкри за около 40
минути.
Започва да се сгъстява леко.
След това тенджерата се маха от котлона и с пасатора се
смила до гладка консистенция. Предпочитам хубаво да се смели.
Тенджерата отново се връща на котлона. Добавят се
звездовидния анасон, бахара и кориандъра (аз ги слагам в марля, вързани – не ми
харесват да останат вътре – нека само да си пуснат ароматите). Долива се оцета.
Всичко се вари в продължение на около 15 минути на слаб
огън. Котлонът се изключва и тенджерата се оставя върху него до следващия ден.
Трето: на другия ден се вади торбичката с подправките.
Изцежда се. Тенджерата пак се загрява и се вари на слаб огън докато стане готов
мармалада.
Пробва се по стария изпитан способ – капка върху студена
чинийка да не се разлива.
Веднага се слага в бурканчета с винтови капачки, които се
обръщат обратно с капачката – до пълно изстиване.
П.П. Количествата на лютивото и захарта са по моя вкус, но
всеки може да си ги пасне. Може и да се увеличи количеството на ябълките –
намаляват лютивото, а и нали съдържат пектин, го заместват. Иначе, ако се
прави без ябълки, трябва да се сложи малко пектин. В този случай пък цветът става по-наситено червен.
Ако се вари, както съм описал на слаб огън, изобщо не се
пени като другите сладка и мармалади. Ако случайно се получи пяна, ясно е, че
се отстранява.
Заб.: Изобщо не се бях сещал за публикация за този мармалад, защото от една доза излизат 5-6 бурканчета, които стигат за доста време. Само че ме "поддерти " приятел във ФБ, който прояви интерес.
Снимковият материал не е от процеса на правенето, а от употребата му, но скоро не съм правил
Значи от 2011 година.
Ето го и отворен буркан.
Не мога да опиша аромата, а цвета и консистенцията се виждат.
Тука е поднесен с гъши дроб.
Просто Дзверски вкусно.
Променя се вкуса на дроба и става неустоим.
май пак същото
печено, поднесено с пеперонето
Заслужава си направията.
Действително е нещо за любителите на вкусното хапване.
Излишно е да казвам, че леко лютивият вкус стимулира и мерака за хубаво питие ....