неделя, 14 май 2023 г.

ТЕЛЕШКА ОПАШКА варено


 Телешката опашка е дзверски вкусна, когато е приготвена както му си е реда. По принцип това е било ястието на бедните, но от тяхно ястие се е превърнала във времето в невероятен деликатес. От едно 300 кг теле могат да се изкарат до 160-180 кг месо, но само една опашка - около 1 кг.  И досега има региони в БГ, в които при коленето на телета опашките направо се изхвърлят и изобщо не се готвят и не се ядат.
    В последно време, тъй като трудно се намират, отделям хубавите дебели парчета за готвене, а тънките крайни части - за варено. 
    В почти всички варианти за приготвяне на варено, телешката опашка се нарязва и слага в студена вода, за да вари.
    Твърдо съм убеден, че за да стане хубаво варено първо телешката опашка трябва да се запържи в качествена мазнина - примерно гъша мас. Как се прави и каква е процедурата съм описал в моята направия на телешка по бургундски. В блога имам и много описани начини на приготвяне на телешка опашка, които могат да се окажат от полза за някого, но за варено това ще е първата ми публикация.
Само ще маркирам, че ако не можете да я нережете като улучите точното място на хрущялите, не е фатално - може да се запържи цела и сетне да се сложи в студена вода се вари. След сваряването разделянето на елементи не е трудно ... дори и за начинаещи.
Който не иска предварително да я запържва може да си я приготвя по традиционния начин, но ... по моему вкусът се усилва със запържването, па и се отделя много по-малко пяна при варенето.
Тъй като съм описал как става варенето, продължам нататък с идеята:
за приготвяне на вареното се отделят само най-тънките крайни парчета от телешката опашка. 
Бульонът се прецежда, в него се слагат отново парчетата телешка опашка и се добавят парчета на едро нарязани картофи, моркови - също на едро - на колелца или по друг интерен начин нарязани; целина - на ситно; един дафинов лист; 1-2-3 скилидки пресован чесън; 
В общи линии добавям и 1-2 с.л. мазнина от запържването на опашките.
Вари се около 20-а минути - до готовност за морковите. И ястието е готово.
По желание може да се добави и корен от магданоз. Не ми допада добавянето във вареното на лук - лук е имало при предварителното сваряване на опашката.
Най си ми харесва да ги сервирам цели опашлетата и да си ги огризвам ей така или пък да си обезкостявам направо в купата.
Хващаш го с ръчичка и си го оглозгваш. Кеф отвсякъде ...
Ако си по-боязлив или гнуслив, почистваш с вилицата и изхвърляш костите...
Най ми харесва да е и леко лютивичко и затова при сервирането добавям мариновано люто чушле, че и две и сока на малко лимонче.
Вариантът с поръсване при сервиране да се ръси със ситно нарязан магданозец хич не ми харесва - просто не съм му фен.
Всякакви други добавки развалят вкуса на вареното от телешка опашка - нека си се усеща натуралния й вкус.
Пробвайте и няма да съжалите - невероятна дзверска вкуснотия.
Важното е хубавото пития да не свършва...и  НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар