вторник, 10 май 2022 г.

Домашни шоколадово-смокинени бонбони

 


    Не съм от най-големите фенове са сладичкото. Дори си признавам без бой, че с месеци не се сещам за шоколад, сладолед или бонбон. Е, понякога с повечеко бърбън прекарвам и някакво шоколадче.
    То всяко нещо си е до време и мен изведнъж ме обзе ентусиазЪма за нещо здравословно покрай едни "проблеми" на Баджанака ми.
    Всичко е толкова просто, че направо ме е срам да обяснявам, още повече, че няма конкретни количества - всичко е на "око" и на  собствен вкус. 
В подходяща съдина се накисват в бърбън 4-5 сушени смокини и  1-2 сушени кайсии.
След около час се нарязват произволно и прехвърлят в купата на блендера, добавят се 4-5 с.л. овесени ядки, 1-2 с.л. какао на прах, 1 с.л.  масло, както и 2 с.л. кокосово масло,1 с.л. по-гъст мед и 1 пакетче ванилия.
Всичко се пасира до желана консистенция - искат смокините да са добре смлени и направо направих паста от всичко.
Тука е моментът да се пробва на вкус - и на консистенция и да се добави още нещичко.

Смляната маса се прехвърля в хладилника за около час. Сетне с леко навлажнени или омазнени ръце се оформят топчета с желана големина.
Всъщност от тук нататък е моментът да развихрим въображението си:
Топчетата могат 
    -да се сложат във формичка от купени бонбони и да станат с различни форми.
    -да се овалят в кокосови стърготини, или смес от смлени овесени ядки със смлени лешници (както направих)
    -да се разтопи на водна баня шоколад (млечен или бял) и набодени на клечка да се потопят в разтопения шоколад и ще станат още по-шоколадови и ентересни
    -при оформянето им като топчета по средата да се "скрие" някаква ядка (бадем, лешник и т.н.) или пък резенче от сушена кайсия
    Вариациите са толкова много, че не ми се говори. Изходните продукти също могат да варират (например банан, овесени ядки, какао, масло). 
    Това е нещо като базова идея за нещо вкусно направено в рамките на 15-а минути.
    Пробвайте смело, развихрете въображението си и няма да съжалите.
    Впрочем страхотни са и като мезе към хубаво питие, та затова и НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар