понеделник, 21 февруари 2022 г.

Невероятни кюфтета от тиквички с пилешко



    След като повече от четири месеца не съм поглеждал какво се случва с блога ми, а през това време са се натрупали десетки рецепти за различни вкуснотии и направо съм озадачен с какво да започна.

    Имам чувството, че започвам като начинаещ блогър и дори се оказва, че направо съм забравил някои функции на редактора на публикациите. Както и да е, все някак ще се оправя и ще влезна във форма.

    Та след толова време, реших да започна  с едни невероятно вкусни и при това много бюджетни кюфтета.

Необходимите продукти са ориентировъчни: една голяма тиквичка или две малки (около 400 грама); 400 грама пилешко от бутчето; две филии сух хляб; две яйца; сол и черен пипер на вкус; 1 ч.л. чесън на прах или 2 скилидки; 1/2 глава лук или 1 ч.л. сушен; 3/4 стръка копър, нарязани на ситно; 1 ч.л. сода загасена в 1 ч.л. кисело мляко.

Изпълнението е направо елементарно: тиквичките се измиват и настъргват на едро ренде и сетне през марля се изцеждат максимално от сока им. Пилешкото също се нарязва на късчета; Хлябът се натрошава на едро.

На партиди подготвените продукти се смилат в блендера без голямо престараване. Смесват се в купа като, ако сместта е рядка, може да се добави малко грис, за да се получи гъста смес, която може да държи форма.

С намазнени ръце се оформят кюфтета по около 80 грама и се пържат до покафеняване в добре загрята мазнина. Вадят се върху кухненска хартия да поеме излишната мазнина, макар че  почти не поемат такава.

От посоченото количество излизат 16 броя кюфтата. Тъй като сме двама, изпържих само половината.

Останалите наредих върху тарелка и замразих във фризера. 
След замразяването- в плик и с надпис. Вече има и за следващи път. Просто се вадят - оставят се леко да се отпуснат и могат да се пържат.

Направо спасителни.

Готовите изпържени кюфтета се сервират със салата и задължително млечно-чеснов сос.

При сегашната цена на тиквичките около 2 лв килото и на пилешкото бутче 4 лв за кило, си е направо без пари. То май доматите и олиото идват по-скъпи ...

Невероятна вкуснотия е и си струва да се пробва. Па и питието си върви с тях. Та затова и НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар