неделя, 10 януари 2021 г.

ГЮВЕЧ С ПУЕШКО МЕСО - икономично и дзверски вкусно

 


    Хич, ама хич не ми се иска да се сещам, че съм една стара пенсия ... Сещам за това, когато реша да прескоча една локвичка и сетне ме болят кокълЕто поне една седмица ... Както и преди да настъпи заветната 7-ма дата - денят, в който си получаваме "рентата" от Държавата .....
    Ама да не се отплесвам, че ще стане мазало ... Днес ми е ред да споделя една рецепта или идея за рецепта, която е нопълно бУджетна и и в рамките на нЕколко левчета могат да се направят чудеса ... особено преди "опаричването".
    За изпълнението на тази вкуснотия са необходими 2 пуешки бутчета (около 0,6-0,7 кг -при нас замразени са 3 лв за 1 кило); 1 глава лук - не я броя ценово и 1-2 скилидки чесън (и те не влизат в класацията), 1 ч.ч. ориз - около 0,70 лв и един пакет замразен зеленчуков гючеч - 0,95 лв. Оливието и труда не ги броя, но до тук - 3,75 лв и с останалите салтанати - около 4,00 лв поне за шест порции ... , което ще да рече по около 0,60 -0,70 лв на ястие ... 
Пуешките бутчета се сваряват в около 1,5 л вода с добавка на щипка сол, няколко зрънца черен пипер, 2-3 бахарчета и едно карамфилче. След като изстинат се обезкостяват, а бульонът се прецежда.
В голям тиган (понякога ползвам направо в тавата) в 2-3 с.л. олио се задушават лука и чесъна, след като поомекнат се добавя предварително измития и накиснат за кратко време във вода ориз. 
Когато оризът "постъкленее" (стане прозрачен), се сизсипва целият пакет замразени зеленчуци за гювеч, разбърква се и се наливат 3 ч.ч. от прецедения бульон. Той е топъл и няма опасност да спре процеса на готвенето. Следва и пуешкото месо.
Бульонът е леко солен и затова се слага съвсем малко сол и черен пипер на вкус.
След като си покъкри 10-а минути се слагат по 1-2 ч.л. риган и джоджен и тавата заминава във фурната.
Печенето във фурната - около 40-а минути на 180С. Е и поне един два пъти се разбърква, за де се разпределят всички продукти поравно из тавата.
Може да се сервира с добавка на кисело мляко.
Изпълнението е много бързо, а самото ястие  е много икономично и напълно бюджетно.
В действителност, прилича на небезивестния славянски гювеч, но само прилича ...
Смело мога да препоръчам на всички ползването на замразени зеленчуци за готвене - имат огромно ценово предимство пред пресните; не се губи време за почистване, сваряване и т.н. В същото време, могат да се ползват без да се налага предварително размразяване.
Преди години имах известни  предубеждения към дълбоко замразените зеленчуци, но с времето се убедих, че за бързото и вкусно домашно готвене са много подходящи ...
    Пробвайте ястието и няма да съжалите.
    С това ястие си върви и хубаво бяло вино и затова НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар