петък, 19 юни 2020 г.

Свински глазиран врат печен в аерогрил



  В действителност това не е някаква специална рецепта, но все пак си струва да се сподели.
 Всичко се започна от един странен свински врат, който си купих от магазин за месо (не обичайната ми месарница). Оказа се още при нарязването на пържоли, че едвам се реже и го заподозрях, че ще се окаже жилав. Пробвах едно парче с начукване и чукчето взе да отскача като от гума.
Е, пак по стария изпитан метод с мариноването: За кило нарязани вратни пържоли около 200 мл кока кола, 1 с.л. соев сос и 2 с.л. олио, както и по 1/2 ч.л. червен сладък и лютив пипер, и по 1/2 ч.л. кимион и черен пипер. Всичко това се смесва добре, слагат се пържолите в подходяща съдина и се заливат с маринатата. Нека да си престоят така поне 24 часа. Могат поне един два пъти да се обърнат. За толкова време маринатата е почти попила в месото.
За печенето ползвах онзи незаслужено позабравен уред - аерогрила, който е просто чудесен. На 220С за 20 мин. върху решетката му, а от долу тавичка за събиране на мазнината. След като пържолките са се пекли 10-а минути, капакът се вдига и се намазват с четка с малко разреден с водичка мед. Така поне 2-3 пъти, като се обръщат и поне веднъж от другата им страна.  Като се извадят от аерогрила, се слагат в тенджерка с капак - хем да си починат, хем да се позадушат, хем да си поснат и малко сосче. Могат да се залеят и мазнинката от тавичката. Дори ако се ръснат с няколко капки лимоново сокче, стават още по-дзверски вкусни.
А че станаха сочни, може да не се съмнявате.
НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар