четвъртък, 21 ноември 2019 г.

Палачинки по Дзверски с кайма


  Дзверски вкусни палачинки - направо пир за небцето и душата и невероятно мезе за питиетата.

Всичко се започна ей от тези три редчета от снимка в страничката ми От старите готварски книги. Дълго време ми стояха забити като трън и снощи докато се чудех как да изпържа едно парче бут за вечеря за нас и гостенката, мярнах и малко кайма и реших, че точно сега е моментът да се пробва.
Какво пък толкова - пет минути за разбъркване, малко висене около котлона, па ха да видим какво ще стане?!
Сега ще обясня какво направих, макар че може и без много обяснения.
Разбиват се в купа две яйца с 5 с.л. с връх брашно, слагат се около 150 грама кайма (моята бе овкусена със сол, черен пипер, кимион, червен пипер - по малко лют и пушен; чубрица). И с вилицата започва да се разбива като малко по-малко се долива смес поравно от прясно мляко с вода.
Ясна е целта - каймата да стане като каша, а цялата смес с консистенция на боза.
Оставя се да си почине малко колкото тиганът да загрее.
Пекох ги в уок тигана, защото сетне в него щях да приготвя и пържените късчета бут, а и не ми се цапаше друга съдина.
След като тиганът загря добре, дъното еднократно бе намазано с масло и от там нататък е ясно - пекат се като обикновени палачинки - само дето се получават малко по-дебелички - не е като да четеш вестника през тях.
Червеният цвят да не Ви изненадва - той е от червените пипери.
Може и да се приготви само с осолена кайма или подправена по любим начин - въпрос на желание.
От това количество излезнаха 7 броя с диаметър около 18 см.
След обръщането на палачинката в тигана, вече върху опечената страна настъргвах по една идея кашкавал, а на две - синьо сирене.
Сервирах ги заедно с изпържените късчета свински бут и да си призная до друга снимка не се стигна. Изчезнаха мигом - яко дим. Особено тези със синьото сирене сякаш се изпариха от бокса до масата.
Не мога да опиша какъв аромат и какъв вкус.
Затова казвам - Дзверска вкуснотия.
Правете смело по собствен вкус и НАЗДРАВЕ!

3 коментара:

  1. Еха, всеки път ме изненадваш! Това у дома ще се приеме с отворени обятия от момчетата.
    Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  2. Както винаги нямаш равен! Благодаря, че споделяш с нас такива лесни и интересни рецепти!

    ОтговорИзтриване
  3. Ама не откривам топлата вода. Идеята е от стара готварска книга от 1928 година. Ама ми хареса и стана много сполучливо.

    ОтговорИзтриване