сряда, 1 май 2019 г.

Джинджифилови "бонбонки"


 Преди време си бях купил нещо като джинджифилови бонбонки - късчета захаросан джинджифил. Бяха невероятно вкусни - за ползата няма да говоря. Но цената от 1,80 лв за 100 грама ми се видя твърде висока за това удоволствие...
 Та реших да се направя на експериментатор и да си направя собствени - домашни. Е, ама идеята само за джинджифил не ми стигна, та затова освен два големи корена пресен джинджифил, си взех и едно червено цвекло и един голям морков. 
 Кат ще е гарга, да е рошава, както казват хората.
Джинджифилът се обелва с тъпата страна на ножа.
Червеното цвекло се набожда на голяма вилица и резва на две. Сетне всяка половинка се набожда на вилицата и се обелва с остър нож. Така ръцете изобщо не се цапат.
От години така си беля цвеклото и ми е много лесно.
Нарязаните джинджифили и цвекло се слагат в тенджера и заливат с вода. На това количество малко повече от 0,5 л. Варят се на средна сила на котлона около 30-а минути и се добавят и кубчетата морков.
Слага се и захар малко по малко и се разбърква. Общо ми "глътна" 500 грама захар. Варенето продължава до пълно омекване на джинджифила.
Следва прецеждане на сиропа и слагане на късчетата върху хартия за печене.
Оставят се така до пълно изстиване.
Топлият сироп се налива в бурканчета. След затварянето се обръщат върху капачката до пълното изстиване.

Този сироп е перфектен за разреждане сетне с газирана вода и/или нещо друго. Невероятно ароматен и вкусен. Колко е полезен не знам, но вероятно доста.
Изсъхналите вече късчета се овалват в захар и както са си върху  хартията за печене се слагат във фурната - на вентилатор  за около 30 - 40 минути, за изсушаване.




След това се съхраняват в хартиена кесийка.
Само мога да кажа, че ароматите и вкусовете са се смесили яко - и направо е невъзможно да се усети вкус на цвекло или морков. Имат един хубав такъв джинджифилов вкус, а джинджърчето си е доста пикантно.
Жалко за снимките, че не показват добре каква красота се получи, но за вкуса може и да не се съмнявате. И напълно излишно е да обяснявам, че ценово направи си излиза пълна евтиния.
Правете смело и се наслаждавайте тези невероятно вкусни и пикантни "бонбонки".

Няма коментари:

Публикуване на коментар