четвъртък, 9 май 2019 г.

Питки с ементал и зелен лук


 Още едни невероятни, бързи и много лесни, при това дзверски вкусни питки.
  Правят се буквално за няколко минути и общо с печенето за 30-а минути на масата има ухаещи хлебчета.

За направата са необходими 1 ч.ч. гъст кефир (или кисело мляко), 1 ч.л. сода, приблизително 2 ч.ч. брашно; около 100 грама натрошен или настърган на едро ементал.
Също така перата на два три стръка зелен лук, които се нарязват на ситно.
Необходимо е и малко масло за намазване на питките след опичането.
В кефира се гаси содата, слага се сиренето и на части брашното, като се разбърква с вилица или лъжица докато се получи гъсто тесто, което да държи формата.
От част от тестото се оформят с намазнени ръце питки и нареждат в тава, покрита с хартия за печене.








В останалото тесто се слага ситно нарязаният зелен лук.
Нищо не пречи да се сложи в цялото количество, но така с един ход има поне два вида питки.





Отново се оформят питки.
Докато се занимаваме с тези процедури фурната се включва на 180- 200С да загрява.







Пекат се 20-а минути - до хубаво зачервяване.
След ваденето се намазват с масло и покриват с кърпа.
Стават хрупкави отвън и мекички отвътре.
За аромата да не говорим.
Ако се сложат в хартиен плик, омекват и стават много приятни.
Запазват вкусовите си качества поне два дни, без да изсъхнат.
Макар че толкова дълго няма кой да ги остави...
Стават и за закуска и за мезе ... и за сандвичи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар