неделя, 22 април 2018 г.

Телешки (говежди) дроб с уиски


 Пак става дума за телешки дроб, но определено това не е рецепта. За приготвянето на телешки, свински или патешки дроб съм писал доста пъти, но това е един напълно коренно различен начин.
 Резултат е навероятно бързане и поради това експеримент.
 Бях попаднал на един разкошен телешки дроб, а трябваше да се приготви буквално за минути, което изключи всички варианти в които съм го правил.
 Няма да давам количества, защото е излишно.
 Дробът на бърза ръка се нарязва на ивици с широчина около 2 см, съвсем на бързо се почиства от ципи и кръвоносни съдове. Всичко отнема няколко минутки.
 Нарязаният дроб се хвърля в подходяща съдина и залива със 100-а мл бърбън (при липса може и някакво друго уиски), като не забравяме и да му сипнем малко черен или бял пипер. Нека си постои там 10-а минути (макар че колкото повече, толкова по-добре) - просто докато се нарежат доматите и салатата.

Междувременно в тигана се загряват 1 с.л. масло и 1-2 с.л. олио и дробът се пуща в силно загрятата мазнина на малки партиди от по няколко парчета като се разбърква.
В момента в който промени цвета си и започне леко да се зачервява, се вади и слага в друга съдина - това става за 4-5 минути.
Пържи се следващата партида.
Накрая всичкият дроб се връща в тигана, залива се с уискито от мариноването и се добавят още 100 мл бърбън. Посолява се, затваря се с капак и буквално след 1-2 минути котлонът се изключва.
 За няколко минути алкохолът се изпарява, но остава ароматът му.
 Може да се разбърка още един два пъти и е готов за сервиране.

 Предполагам, че по този начин ще се приготви и свински или пилешки дроб.
 Невероятно крехък и вкусен, направо Дзверски вкусен дроб се получава.

 Дет` викат хората - ядеш и ревеш от кеф...

 Пробвайте смело и няма да съжалите.
 НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар