събота, 7 октомври 2017 г.

Хладилна камера за сушене на колбаси


С риск да стана досаден, ще се повторя за сетен поне стотен път, че от години не купувам колбаси, луканки и др.п. странни "месни" продукти от магазина.
Предпочитам да си ги правя сам целогодишно в малки количества. Изобщо не ми тежи веднъж седмично или на две седмици да отделя малко време и да си ги направя.
Със саламите и другите варени изделия нямам проблем, но с тези, които съхнене т.е. т.нар. сурово-сушени като наденици, суджуци, луканки, мини пуски и т.н. и т.н. през летните месеци виждам огромен зор. Задължително трябва де се сушат в хладилник. Факта, че имаме втори хладилник не облегчава кой знае колко положението. Миризми на месо, невъзможност да се ползва за други неща, не винаги добър резултат. И самоделната ми сушилня не помага през лятото, когато е топло, тъй като не може да охлади въздуха под 20С. След дълго проучване, четене и сравняване стигнах до извода, че може да се пригоди стар работещ хладилник, в който да се добави вентилатор, термостат, измервател на влажността и т.н. Казвам го, защото оптималната температура на сушене трябва да е в диапазона 12-18 С (по изключение 20С), при влажност около 70-75 %, и съвсем умерено течение на въздуха 1 м/с. Дори и през хладните месеци не могат да се постигнат достатъчно добри условия за Дзверски вкусен домашен колбас: често от външната страна пресъхва, а в средата остава сух, което се дължи на влажността - трябва продуктът и средата, в която се суши да имат почти еднаква влажност и т.н.
Близък ме подсети, че за тази цел би могла да се ползва малка вертикална витрина от сорта на тези, в които целогодишно ни продават разни безалкохолни. 
Започнах проучване за тях, но се оказа, че плюсовата им температура е максимум 15С като на повечето такива е дори по-ниска - масово около 12С. При това не всички имат вграден вентилатор. Пък и да се намери такава ниска като хладилник се оказа почти мисия невъзможна - в нито един магазин за бяла техника втора употреба не открих такава, само големи и то на доста яка цена. Попаднах на една единствена в редовен магазин, но цената ме отказа от всякакви подобни търсения.
Тогава след поредното търсене установих, че най-подходяща е хладилна витрина за вино: има подходящ температурен режим - до +22С, има вентилатор, има и две нива, които поддържат различна температура и с един обикновен датчик за влажност и този проблем се решава.
Та от вчера съм горд собственик на подобно Чудо, благодарение на приятел, който взе присърце зоровете ми.
Ето го и чудото, което веднага влезе в употреба:




Както се вижда, направо е идеално за целите ми.
Правя тази публикация, защото който има мерак домашните му сушени колбаси да бъдат наистина вкусни и почти професионално направени, би могъл да открие подобно нещо и да го пригоди за собствените си цели.

А моята "сушилна камера" вече бе заредена с първата партида от новите "Бомбички на Дзвера".

Благодаря ти, приятелю, и Наздраве!

90 коментара:

  1. А как регулирате влажността в "сушилната камера"?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вчера гледах клип в ютуб, една братушка беше купил подобен и за поддържане на приблизително 70% влажност сложи чиния с вода и морска сол. Обясни че когато е неободимо солта поема или изпуска влагата, само дето не каза колко вода и колко сол. смятам да пробвам така, че иначе става голям филм с хидрататори дехидрататори и контролери

      Изтриване
  2. Това е единственият проблем. Слагам съдина на свобода

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аха. И когато има нужда от влажност поставяте отворен съд с вода, а когато е в повече влажността махате съда? Аз съм си мислел за овлажнител за въздух, но са сравнително големи и неудобно.

      Изтриване
    2. В мазата която използвам за сушене е около 13 градуса и влажност около 62процента.Според Вас влажноста добре ли е и,ако не е как да я коригирам...

      Изтриване
    3. норамлно е за маза. Само трябва да има лек полъх - някакво течение на въздух

      Изтриване
  3. Има обезвлажнители, които са малки по размери и работят с елемент на Пелтие, добри са, аз съм с такъв, само че моята камера е по-голяма и се справя добре.
    Има също и овлажнители със същите размери, но вече се намесва и електрониката. Трябва контролер, който да ги управлява, аз така направих.
    От месец ноември не съм я спирал.
    Ако искате помощ пощата ми е: ge4ev@mail.bg

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз синамерих малък абсорбатор с елемент напелтиеама малък овлажнител не.Някой ако може да каже откъде щебъда благодарен.

      Изтриване
  4. Има обезвлажнители, които са малки по размери и работят с елемент на Пелтие, добри са, аз съм с такъв, само че моята камера е по-голяма и се справя добре.
    Има също и овлажнители със същите размери, но вече се намесва и електрониката. Трябва контролер, който да ги управлява, аз така направих.
    От месец ноември не съм я спирал.
    Ако искате помощ пощата ми е: ge4ev@mail.bg

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Бихте ли споделили как се контролират двата уреда.

      Изтриване
    2. ами аз си разчитам на камерата. Сега поръчах датчик - две в едно - за температурата и влажността, но друг човек ще ми ги направи, „е съм технически неграмотен

      Изтриване
  5. Това го знам, но само теоретично. Само че съм толкова технически неграмотен че като реша крушка да сменям, задължително ме хваща тока. Иначе съм схватлив, но трябва да ми е обяснено добре или да съм го проучил много добре. Благодаря за идеята. Ако имаш желание, може да ми пишеш по-подробно

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте. Имам хладилна витрина Liebherr BCDv 4313. Може ли да ми кажете на какви параметри да я наглася за сушене на месо и въобще дали става за тази цел? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Става с доста модификация обаче, трябва да махнете оригиналния терморегулатор с някой до 20 градуса ( обикновенно витрините са 9 или 12 градуса на вас ви трябва между 13 и 17) другото е хидрататор и дехидрататор с контролер който да ги включва. както писах по горе един руснак обясняваше че чиния с вода и сол върши идеална работа и смятам да го пробвам.

      Изтриване
  7. Здравейте. Имам хладилна витрина Liebherr BCDv 4313. Може ли да ми кажете на какви параметри да я наглася за сушене на месо и въобще дали става за тази цел? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  8. Не съм запознат с модела, но трябва да поддържа около 14С и да има вентилатор. Това е достатъчно. За овлажняването се слага на дъното купичка с вода. Някои ползват датчик за влагата и овлажнител, но дотам не съм стигнал.

    ОтговорИзтриване
  9. вчера 07.08.20г си купих охладител за вино, запалих се от ,ДЗВЕРА,,Днес заредих няколко домашно приготвени суджучета за проба.настроих 14 градуса.в понеделник ще купя и влагомерче та да гоня влажност 70–75 процента,както препоръчвате.нещо друго пропускам ли...ако всичко е наред с пробата,зареждам пуски,,бомбички,че нямам търпение да си хапваме от тези божественни деликатеси.живея в софия от 25 години, но съм от Ябълково–столицата на пуските,,бомбичките,,през зимата там си ги правим с баща ми, и сушим,ама до май месец и край.а до декември време много.ето защо съм се заел много сериозно да го правим този продукт и през лятото,за домашна консумация разбира се.та питам още за някоя тънкост при този начин на сушене,ако има.

    ОтговорИзтриване
  10. Пробвай. Не правя нищо специално и си става в камерата идеално

    ОтговорИзтриване
  11. Здравей, може ли да споделиш модела на твоя охладител за вино? Интересувам се от параметрите и размерите му :)

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте, имам хладилна витрина с вграден вентилатор, който включва само с компресора, но ми казаха да го наглася на 5-6 градуса най-много.10-12 било много. В голяма витрина колко килограма може да се сложат едновременно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Задължително 10-15, някои по перфекционисти казват малко по малко от 15.И вентилатора не е хубаво да работи постоянно.Там в феиса има една група точно за тези работи, който иска може да чете.

      Изтриване
  13. Е,те това не го знам. Зависи от обема може и 10 кола да поеме

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте, преди седмица си взех мини хладилна витрина от тези които са в баровете за безалкохолни напитки взех си и уред за измерване на температурата и влажността и веднага пробвах да заредя филе Елена и суджук Сложил съм я на най-ниска температура. показва около Девет градуса а влажността е около 50 55% Сложил съм и купички с вода но влажно са не се покачва нямам вентилатор Как да покача влажността?
    Благодаря предварително

    ОтговорИзтриване
  15. Точно за това не съм специалист. Знам, че има влагоовлажнители, но как се монтират не съм наясно. Моята е с вентилатори ми решава проблема със слагането на вода на дъното.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. не се слага никаква купичка с вода нито бъздухоовлажител,
      прочети по доло.

      Изтриване
  16. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  17. здравейте този охладител за вино подходящ ли е за сушене на сурово сушен свински врат и филе елена ?

    ОтговорИзтриване
  18. Привет,
    Запалих се и аз от идеята и вече търся охладител за вино. Въпроса ми е необходимо ли е да има някакви технологични отвори вход/изход на въздух. Правя аналогия от "кутиите", които се изработват за сушене.
    Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
  19. няма отвори и подобни. Просто веднъж дневно му отварявам вратичката - хем да ги нагледам, хем да се проветрят.

    ОтговорИзтриване
  20. А вентилатора постоянно ли работи?

    ОтговорИзтриване
  21. той е автоматичен - сам се включва и изключва през определен интервал от време

    ОтговорИзтриване
  22. Купих си и аз витрина за вино. Без месо и с купа с вода на 14 градуса ми дава влажност 68%, а на 12 градуса - 62%. Мисля си утре като сложа месото и започне да съхне, влажността би трябвало да се повиши. Ако се вдигне прекалено, ще се наложи да махам купата с вода. Утре ще стане ясно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. месото ти няма да съхне а щюе се овлажнява
      прочети по доло

      Изтриване
  23. А за колко време се отваря вратичката през деня?

    ОтговорИзтриване
  24. Като за първи път перфектно с малко месо и купичка вода, влажността е между 71 и 73% при температура 14 градуса. Остава само да отварям през деня и да не ги пресуша.

    ОтговорИзтриване
  25. Здравейте,
    Може ли да споделите марката и модела на виноохладителя.
    Аз също си търся такава машинка с вентилатор и цена до 400-500 лева, за да я използвам за месо и колбаси.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. моят е Smeg и е доста скъпичък, но съм го взел трета употреба, та ...

      Изтриване
  26. А как мже да се намали влагата във виноохладителя, ако е прекалено висока - над 85%? не знам защо е така при мен.

    ОтговорИзтриване
  27. не съм имал този проблем ... и не знам. Може би с по-често отваряне на вратичката?

    ОтговорИзтриване
  28. колко време се сушат

    ОтговорИзтриване
  29. Здравейте и аз имам проблем с високата влага. 85% държи, вентилатори всичко работи. Отварям вратата по няколко пъти, но след час влагомера показва същото.

    ОтговорИзтриване
  30. Може би трябва да се сложи някакъв влагоуловител. При мен не е имало този проблем.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А вашите вентилатори как настроени, постоянно ли въртят или само до избраната температура. На ветрината имам опция и за двата режима. При постоянно пуснат вдига влажността доста по-бързо. При другия режи задържа влажността и се вдига много бавно, но така дали ще съхнат? ��

      Изтриване
  31. Въртят до зададена температура.

    ОтговорИзтриване
  32. При мен влаността е висока първите няколко дни докато е месото по мокро. Отварям вратата по няколко пъти на ден и чакам да падне до под 70% и пак затварям. След тези няколко дни вече нямам проблем с влажността.
    Само не знам защо започва да побелява на места. Всеки ден ги обръщам за да мое да е равномерно и пак побелява. Не че е болка за умиране, изрязвам го, но това ми е единствения проблем засега.

    ОтговорИзтриване
  33. Това е благородна плесен Хич да не те притеснява

    ОтговорИзтриване
  34. Благодаря! Ще го пробвам без да го изрязвам.

    ОтговорИзтриване
  35. А знаете ли дали се предлагат на пазара такива сушилни-с вентилатор, регулиране на температурата и влажността, за домашна употреба?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. такава сушилня е много скъпа, например марката DRY AGER със пълното оборудване за 4000 Евро.

      Изтриване
  36. Продават се. В Гугъла може да се намери.

    ОтговорИзтриване
  37. Всичко това звучи много добре,но за моите технически умения е пълна Енигма

    ОтговорИзтриване
  38. Здравейте Генко! Реших да опитам с начина на регулиране на влажността с блокчетата Хималайска сол, но имам следните въпроси:

    1.Какви размери блокчета Хималайска сол използвате,трябва ли да са гладки стените им, на каква цена и от къде могат да се намерят.

    2.Разтварят ли се от поетата и отделена влага и ориентировъчно за колко време.

    Благодаря Предварително!

    ОтговорИзтриване
  39. Може ли да споделите модела охладителя за вино?

    ОтговорИзтриване
  40. Отговори
    1. Здравейте, ден си купих винотечка 300 литра, поръчал съм датчик за влагагореголатор ингбърд плюс влагоабсорбатор който се включва през регулатора, въпроса ми е откъде мога да прекарам кабелите във винотеката? Дали ще стане през канала за оттичане на НоФроста?

      Изтриване
    2. Т'ва на български ли беше? :-)
      Кабелите през вратата под изолациата, ако искаш можеш да ги уплътниш малко...

      Изтриване
  41. За съжаление, това не съм го правил и не мога да бъда полезен.

    ОтговорИзтриване
  42. Здравейте, запалих се по направата на домашни мезенца и търча хладилна витрина. Намерих една - https://www.olx.bg/d/ad/hladilna-vitrina-ohladitel-za-vino-CID1012-ID91wQE.html дали е подходяща според Вас?

    ОтговорИзтриване
  43. много ми е трудно да преценя - все пак не съм техник. Има доста хора, които ги преработват с влагоабсорбатори и т.н. По-добре виж в някоя от групите във ФБ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много! Аз миха в предвид най-вече за температурния режим - от 4 до 20 градуса, надявам се да ми върши работа. има и вентилатор.

      Изтриване
  44. Здравейте! Може би ще е трудно да ми отговорите, но ориентировъчно за колко време са готови след поставяне във витрината(и следователно колко е голямо едно парче филе примерно)?

    ОтговорИзтриване
  45. Здравейте!
    Първо искам да ви благодаря за вдъхновението да правите мезетата си сам!
    От известно време проучвам въпроса и аз да започна.
    Попаднах на тази витрина овлажнител за пури, която май най-добре описва нужните параметри за сушене на месо.
    https://www.electronic-star.bg/domakinstvoto/golemi-kuchnenski-uredi/Ochladiteli-za-vino/El-Presidente-23-ovlazhnitel-45-W-tach-upravlenie-bukovo-darvo-23L-LED-cherno.html
    Все пак ако може да потвърдите дали би ми свършила работа?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ами аз ползвам такъв охладител за вино и ми върши работа. Предполагам, че и този ще върши работа

      Изтриване
  46. Илиян Димитров28 март 2023 г. в 2:36

    Здравейте,купих си хладилна витрина за вино и преработих вентилатора ,когато светлината в камерата е включена ,да върти постоянно.Въпросите ми са следните:
    на колко градуса да наглася хладилната витрина ,трябва ли вентилатора да върти постоянно и нуждая ли се от уред за регулиране на влажността? Благодаря ви предварително!

    ОтговорИзтриване
  47. температурата трябва да е 12С; не е необходимо вентилаторът да върти постоянно. За моятане ползвам регулатор за влажността. Така че на последния въпрос ми е трудно да преценя и да отговоря

    ОтговорИзтриване
  48. Вече 3 години си ги правя в апартамента в София,по препоръката на Дзвера във виноохладителя.А зимата си ги правим в Ябълково ама бърже свършват........Много сладки да му се не види.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и аз продължавам да си го ползвам цяло лято, а зимата на остъклената тераса. Върши идеална работа. А на домашните мезелъци това им е кусура, че свършват бързо. Затова правя често и по малко.

      Изтриване
    2. И аз така.даже по преснички са по вкусни.не продавам,макар че ги правя по ябълковски.научен съм от баща ми.абе стават един път.нека и другите колеги да си правят с мерак и да си хапват.Трябва да се правят с любов.Това е рецептата.

      Изтриване
    3. ще ми бъде любопитна "ябълковската рецепта" от достоверен източник

      Изтриване
    4. за един кг прясо свинско месце или хайде незъмразявано от плешката ,може и бута,шаренко:сол35гр,черен пипер 5гр,кимион 4гр,лют червен пипер 3гр,селитра 1гр,праз половин стрък и повечко може,зян нема.Това е Дзвер оригиналната Ябълковска рецепта.

      Изтриване
    5. Благодаря ти и с твое позволение ще допълня публикацията си за пуската.

      Изтриване
    6. Ок.Няма нищо за криене.Нали сме хора.Дано сме полезни .

      Изтриване
    7. БЛАГОДАРЯ. Вече го допълних

      Изтриване
    8. Чудесно.Тамън навреме,предколедно.Нека пълнят бомби хората и да са щастливи.То това ни остана Дзвер.

      Изтриване
    9. горе долу така е - хубаво хапване, пийване и добро настоение

      Изтриване
  49. За сведение на софиянци.За да изкарате супер продукт от ,,инкубатора,, виноохладителя де, на първо място е качествения материал особенно за ,,бомбите,, пуските.От опит споделям,че най добре е месото,,свинското,, да не бъде замразявано и после отмразявано.Демек прясно месце.Ще кажете трудна работа.Така е.Открих преди две години една транжорна на ,,Майстори месари,, в Обеля, индустриалната зона,имат си фирменно магазинче отпред,и собственна свинеферма в Мусачево.Тука в Обеля обескостяват и транжират месата.Нема по добро и истинско месо.От там взимам за ,,бомбите,,пуските де.Ако някой знае другаде нека сподели пък.Във,,инкубатора,, се вкарва само качествоооо.Хайде останете си със здраве хорааа.

    ОтговорИзтриване
  50. Здравейте , купих си охладител за вино . Разбрах късно , че някой модели били с компресор а другите без . Моят се оказа , че е без компресор предполагам това не е много добре . Другото което разбрах е , че е с два вентилатора обаче не спират което предполагам е проблем . На какъв интервал да ги направя да се включват според влагата или просто с някакъв таймер на определен период ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. за, съжаление не мога да съм от полза - технически съм неграмотен

      Изтриване
  51. Този охладител с елемента на Пелтие ще може ли да държи 12-14 градуса.Сега като е студенко може и да става,ама то ще става и на терасата без никакъв охладител.Лятоска нема да работи като е топла околната среда,щото е една недомислица тоя ,,елемент на ,,Пелтие.

    ОтговорИзтриване
  52. https://www.electronic-star.bg/domakinstvoto/golemi-kuchnenski-uredi/Ochladiteli-za-vino/El-Presidente-37-chumidor-za-puri-37L-2-chekmedzheta-1-chekmedzhe-ot-kedrovo-darvo-cherno.html. това как ти се струва няма ли да идеално???

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. може би ще стане - пак казвам, че съм абсолютен лаик

      Изтриване