вторник, 19 септември 2017 г.

Картофени тиганици


Този месец по едни или други причини "позабравих" блога, но това не означава, че не е готвено. Снимането не  е проблем, защото телефонът е все до мен. Проблем е времето. Оказва се, че именно публикуването е най-трудоемко. И пак поради недостиг на време в последно време се правят само бързи, лесни неща. Да си се трупат материалите, а сега за нещо много бързо, лесно и изключително вкусно - картофени тиганици.

Необходими са за един човек - по 2 средни картофа и по 1 яйце и малка глава лук; сол и черен пипер на вкус; сирене и кашкавал по 30-50 грама. За овкусяване - риган и олио за пържене.

Изпълнението е страшно лесно и бързо:

Картофите се измиват, обелват и настъргват на едро ренде. Лукът се настъргва.
Получената маса се изцежда добре и в нея се чукват яйцата.






Добавят се настъргания кашкавал и натрошеното сирене.









Овкусява се с подправките и добре се разбърква.

В това време се загрява малко олио в тиган.





Силата на котлона се намаля с 1/3.
С голяма лъжица се гребва от сместа и се оформят по желание. Големината също по желание.
Пържат се до зачервяване. Когато отстрани се полручи леко зачервяване, се обръщат от другата страна.


Вадят се върху кухненска хартия за да се отцеди излишната мазнина.







Могат да се поднесат със салата (домати), млечно-чесново сосче. На който както му харесва.
Приготвят се много бързо - цялата процедура отнема максимум 20-25 минути.
Не излиза скъпо - за около 4 лв могат да хапнат 4-ма човека.
Изстинали са още по-вкусни.
Могат да се поднесат като самостоятелно ястие или като гарнитура за някаква мръФка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар