петък, 29 септември 2017 г.

Шиш кебап по дзверски


След като има толкова кебапи, защо да не нарека този кебап "дзверски" ? А че е дзверски вкусен не може да има съмнение.
В действителност направо си няма рецепта, но все пак нека разкажа как е направен. 
Миналият ден бе малко по-специален и бях решил да направя нещо доста засукано, но и задачите ми бяха твърде много и изведнъж се оказа, че разполагам с около един час до посрещането на гостите. 
Добре, че имах в наличност едно кило смляно месо телешко и свинско. Беше предвидено за оня наумен специалитет, за който не ми стигна времето да купя продуктите. И се наложи да импровизирам, а не ми се правеха обикновени кюфтета - то и за друго нямах време де...

По същество: необходими са един килограм кайма, 1 глава лук, 2 печени червени капии, 3-4 скилидки пресован чесън, 2 варени яйца, около 20 см от зелената част на стрък праз, 1 морков, 1 люто чушле "рибка", около 50 грама кашкавал; сол на вкус, по 1 ч.л. черен пипер и кимион, няколко стръка магданоз, щипка риган.
За добавка на вкуса и 50 мл бърбън.

Изпълнението е уникално лесно:

Лукът, празът, морковът, както и останалите добавки се нарязват на ситно.
Смесват се с каймата, подправките и бърбъна и много добре се омесват.





От каймата с намазнени ръце се откъсват парчета с тегло около 250 грама и се оформят огромни рула като кебапчета, които се нанизват на шишче.
От остатъка се оформят кюфтета.
Направих и два по-малки кебапа.


Пекат се на скарата до готовност както се пекат кебапчета със завъртане.

Слагат се в йенска тенджера с капак.






Сервират се със салата, домати, краставици или на кой както му харесва.









Може да се добавят и кисела краставичка, както и задушени нарязани гъби.
Носи доста съставки - въпрос на предпочитание.
Бързо, лесно и най-важното Дзверска вкуснотия!

Няма коментари:

Публикуване на коментар