сряда, 5 април 2017 г.

Патешки сърца "тапака"


Патешките сърца са един невероятен деликатес от субпродуктите - Дзверски вкусни са, когато са приготвени добре и са неустоимо мезе и хапване.
Много по-вкусни са от пилешките, па и са по-полезни, нищо че имат една ей такава мазнотийка по тях ...
Само един дефект имат - докато пилешки сърца могат да се купят едва ли не във всеки магазин, те са доста по-трудни за откриване в магазините. Има ги и то не винаги в големите хипармаркети (няма да им правя реклама), но този път се накупих направо от фирмения магазин на кланицата в Първомай. При цената си от 5,00 лв за кило са си направо атрактивни.
И още една излишна приказка - защо патешки сърца тапака? Ами това е грузинската дума за тиган и за едно популярно там ястие от разцепено и печено под тежест пиле върху тигана. Та затова, защото технологията е точно такава.
Какво е необходимо?
патешки сърца ("колкото повече, толкова повече"), 1-2 чаени лъжички гъша мас, а ако няма такава - масло.
за мариноването: 3-4 с.л. соев сос, 1 ч.л. сода, черен пипер, 20-30 мл уиски или водка, 1 с.л. лимонов сок и 1/2 ч.л. риган.
Изпълнението не е трудно:
Патешките сърца се размразяват (обикновено ги продават замразени - цяло щастие е да се намерят незамразени), измиват се добре и се почистват от остатъци от кръвоносни съдове и др.п.

Слагат се в подходяща съдина и се изкисват за половин час в студена вода с добавка на малко оцет. Прави се с цел да излезе излишната кръв от тях.


След това се вадят, леко подсушават и с остър нож се цепват наполовина, след това по още веднъж откъм всяка страна и се получава нещо като пържолка. От обратната страна съща леко се цепват с ножа ( вижда се на снимката). Стават едни такива плоски.


Прехвърлят се се в подходяща съдина и заливат с всички продукти за маринатата. Нека така да си постоят колкото може повече. Достатъчен им и час, но ако изкарат една тъжна нощ в хладилника, ще им се отрази много добре.


Тиган с незалепващо покритие се загрява добре, патешките сърца се подсушават с кухненска хартия. В тигана се "хвърга" малко гъша мас или масло и сърцата се нареждат в него. Отгоре им се слага нещо тежко да ги притиска (поради липса на точно такова, ползвах чинийка и пълнен буркан от компот).
Пекат се под тази тежест не повече от 2-3 минути и се обръщат от другата страна с поставяне отново на тежестта.
Стават едни такива красиви пържолки ...


Не бива да се пекат повече - иначе ще станат жилави. Просто две три-три минути са напълно достатъчни. Няма да останат сурови, а ще се топят направо в устата.


Могат да се сервират върху зелена салата, обилно поръсени с магданоз и полети с мазнината от тигана.


Могат да се поднесат с препечени филийки и салата.
Дзверски вкусни, невероятно крехки и при това Яко мезе за всЕкакво питие.
Наздраве!

Няма коментари:

Публикуване на коментар