събота, 22 април 2017 г.

"Лесни" катми



 Започвам с уговорката, че това не са съвсем типичните катми, но е един лесен вариант за направата им. За катмите вече съм писал и то съм дал автентична рецепта
 Този вариант се различава и по това, че се ползва прясно мляко, което при катмите се явява направо глезотия. По-скоро приличат по съставките се на палачинки, но не са ...

 Необходими са:
1 литър прясно мляко (или 4 ч.ч.)
между 3 и 4 ч.ч. брашно (зависи от брашното и желаната консистенция и от яйцата, така може и малко повече да отиде)
1 пълна с връх ч.л. суха мая (около 7 гр.)
1 ч.л. сол
2 с.л. захар
1/2 ч.ч. олио (за предпочитане е разтопено масло)
поне 4 яйца 
масло за намазване

Забележка: Вместо прясно мляко може да се ползва суроватката, която остава при правене на домашно сирене или пък тази от цеденето на кисело мляко.

 Изпълнението е лесно, почти като при обикновени палачинки и въпреки това малко различно.
В голяма купа се слагат около 1 ч.ч. брашно, захарта и сухата мая. Разбъркват се и се излива 1 ч.ч. леко затоплено (до телесна температура - макс.40 С) прясно мляко. Пак се разбърква и се оставя на топло място, докато започнат да се появяват пуканчета и да се надига.
Тогава се слагат яйцата, солта и олиото (маслото) налива се останалото мляко, разбива се с телена бъркалка или вилица (не е препоръчителен миксер) и в процеса на разбиването се добавя и останалото брашно. Трябва да се получи консистенция на гъста боза (малко по-гъсто от палачинково тесто и по-рядко от кексово - ама как само го обясних?! 😋 ).
Оставя се да си почине около 20 минути на топло и тестото си втасва - то си се вижда как набъбва и увеличава обема си.

Печенето е най-удачно върху тиган с тефлоново покритие или върху чугунен тиган (т.е. съдина с дебело дъно), който се загрява максимално и след слагането на първата катма, силата на огъня се намаля с 1/3.


 Като се появят пуканчета по катмета и леко "засъхне", значи е готова и се обръща с лопатка. Пекат се до леко зачервяване. Извадената катма се намазва със студено масло.
Предпочитам да ги намажа само от едната страна. За целта ползвам масло от хладилника забодено на вилица.
След първата катма не е необходимо да се може повече тигана.


Готовите катми се нареждат една върху друга.
От това количество се получават около 15-а до 20 катми в зависимост от големината и дебелината. Ако тестото е малко по-рядко стават по-тънки, а когато е по-гъсто - по-дебелички, каквито за предпочитане (по-пухкави и сочни).
Вървят си с айрян, мляко, сирене или сладко.
Приятен апетит.

Няма коментари:

Публикуване на коментар