петък, 4 ноември 2016 г.

Хелоуинска салата - тиква и морков


























Рядко пиша за салати - в блога ми почти няма такива и за отредя място на някоя салата наистина трябва да е нещо уникално.
Тази е точно такава - ако някой преди дни ми беше казал, че ще правя салата с прясна тиква, щях да му се изсмея ...
Случайно гледах едно предаване за здравословното хранене по руската ТВ и сравняваха тиквата с моркова - оказва се, че оранжевата тиква почти по нищо не отстъпва на моркова по каротин, витамин А и т.н., но има много по-малко захари и калории - там направо убива морковите. Препоръчваха да се хапва нарязани на тънки резенчета и топвана единствено в лимонов сок. Е, този начин не е за някои стари хора по бясни зъбни проблеми.

За салата са необходими примерно 300 грама тиква, обелена и нарязана на резени (за по-лесно настъргване), поне 3 моркова (обелени), 1 или 2 кисели ябълки- обелени и почистени; Един лимон - кората настъргана, сокът поизцеден и само месестата част нарязана на ситно, както и 1-2 с.л. зехтин, както и черен пипер на вкус.

Изпълнението е елементарно: почистените тиква, моркови и ябълки се настъргват на най-ситното ренде. Добавя се настърганата кора на лимона, а месестата му част се нарязва на ситни парченца, леко се изстискват и всичко се омесва много добре. Заминава в хладилника за 2-3 часа. Преди сервиране се овкусява с черния пипер и зехтина и се поднася.


Носи и други подправки - на собствен вкус.

Само не искам да обяснявам колко е здравословна и как издържа на пиене.

Просто доста ракийка трябва да бъде изстудена и да си върви с нея.

Наздраве!



Няма коментари:

Публикуване на коментар