понеделник, 19 декември 2016 г.

Най-лесната баница


























По-скоро това е най-мързеливата и лесна баница, която съм правил.
При това се появи съвсем случайно. Бях си наумил да правя баница, но като като извадих корите от пакета бях шокиран - изсъхнали и ронливи. Погледнах - на 10-я ден от датата производство, но явно пакетът е имал дупки. Няма да ги изхвърлям я - просто смених начина на направията.
Необходими продукти като за баница - един пакет кори, 4 големи яйца, 1 кофичка кисело мляко, 250 грама сирене, 1 ч.л. сода бикарбонат, 30-а грама масло на рязано на ситно, 1 с.л. брашно и 1 к.ч. прясно мляко.
Изпълнението направо няма какво да се описва:



В голяма купа се слага сиренето, чукват се при него яйцата и с вилица сиренето се натрошава произволно.
Сипва се киселото мляко като в него се загася содата, слагат се брашното и прясното мляко и всичко се разбърква добре пак с вилицата.






Получава се нещо ей такова....

















В тази смес се пущат натрошените парчета кори за баница.






Разбъркват се с вилицата...













Тавичка с незалепващо покритие леко се намаслява и в нея направо на части се пресипва нашата баница.

Тук таме се напъхват парченцата масло.







И заминава да се пече във фурната на 180 С, която е загрявала докато баницата се "забърква".






 





След 45-50 минути нашата баница е готова - добре зачервена.


Оставя се малко да си почине и се прехвърля върху решетка и завива с кърпа буквално за 10-а минутки.





Сервира се върху дъска и се нарязва направо с ножчето за пица (онова дет е кат колелце). Като ще е мързелива и рязането да е такова...







Получи се страхотна баница - пухкава и вкусна.

И най-важното - цялото й "подреждане" отне буквално 7 минути ...

Може да се направи и с дебели кори - от тези на сач. Тогава става още по-хубава.

Бързо, лесно и вкусно!

П.П. 7.12.2018 год.: Вместо в голяма тава, може да се направи и малки съдинки и направо да станат индивидуални банички. Или да се опече на тиган, както ги прави Пеп4о. Идеята за тигана я заимствам от нея.

събота, 17 декември 2016 г.

Маринован чернокоп


























Очевидно, наистина тази есен е имало доста чернокоп, защото дори и в рибното магазинче при нас имаше такъв. Понакупих се - за пържене, за печене на скарата (най ми харесва така), но и доста поизостана. За проба реших да направя маринован.
Правих го доста по-различен начин, получи се страхотен резултат и затова го споделям:
Необходими са чернокоп, морска сол, захар, оцет (ползвах ябълков - с по-мек вкус е); зърна черен пипер, морков, лук и копър, зехтин.  Количествата зависят от количеството на рибките. Важен е принципът.
Изпълнението е лесно:

Рибоците се почистват, измиват се добре. 
Слагат се в съдина, в която има вода, леко подсолена и с добавка на 2-3 с.л. оцет.
Нека престоят така поне два часа.
След това добре се подсушават.
Солта и захарта се смесват - на 3 с.л. сол - 1 с.л. захар.
Коремчетата се пълнят с тази смес и рибките се поставят в съдина с нея и затрупват.
 
Нека да престоят в солената смес поне 12 часа. Достатъчни са им толкова.
Знам, че по принцип захар не се слага при солене на риба, но се оказа, че доста променя вкуса и резултатът е по-добър.
След соленето рибата се изкисва за около 30-а мин. в студена вода с добавката на 2-3 с.л. оцет.
Подсушават се с кухненска хартия. 


Вземат се подходящи бурканчета, на дъното им се слага малко черен пипер, лук, нарязан на полукръгчета. Рибките се филетират и внимателно се нареждат в бурканчето като тук таме се слага морковче, малко копър, лук. Може и ситно нарязана скилидка (но аз не харесвам и не слагам).


 

 Когато бурканът се напълни, се налива зехтин почти догоре. Сетне зехтинът се излива в тиган, тенджерка и се загрява добре (но не до максимум). При загряването може да му се пусне едно дафиново листче.
Изчаква се малко да изстине и рибките са заливат с него. По този начин количеството на зехтина е точно. 
Затваря се с капачката добре и като изстине заминава в хладилника.



След третия - четвъртия ден може да се напада.

Невероятно, просто дзверски крехък и вкусен рибок.

Върви се страхотно с водка. Па и с друго питие.

четвъртък, 15 декември 2016 г.

Най-лесното и вкусно печено агнешко


























 Това е може би най-лесния начин да се опече вкусно агнешко и при това с минимум цапане на съдини и др.п.
 Тъй като начинът е бърз и кратък и аз ще бъда кратък.
 Необходимо е агнешко поне около 1,5 кг (в случая бутче и гърди с ребрата), сол и черен пипер на вкус, стрък розмарин (ако няма, поне 1 ч.л. сушен и натрошен), червен пипер (може и малко лютив), олио за намазване. Разбира се и подходяща голяма тава.
 Изпълнението е лесничко:




  Агнешкото се измива, леко подсушава и слага в тавата, в която ще се пече.













Както си е в тавата, агнешкото се намазва с олиото от двете страни, поръсва се пак от двете страни с подправките, които с ръка се втриват в месото.
Тавата се завива с фолио добре и отива на хладно за няколко часа- може да престои и 12 и повече часа.
Преди печенето му се сипва 1 ч.ч. вода (бяло вино или пък бира-въпрос на вкус).


Завива се и се пече във фурната на 160 С поне 3 часа.
След това се вади, проверява се месото - с вилица какъв сок пуща или се прави опит да се откъсне парченце от него. Ако се къса лесно, готово е... Ако не е готово, се връща във фурната и се пече до готовност.
Ако е готово, просто месото се обръща и под вентилатор на малко по-висока температура - 180С, се дозапича до зачервяване.

 
При желание след един час печене, тавата може да се извади и да се добавят кг обелени картофи.

Така и гарнитурата ще е готова ...









Действително, много лесно за изпълнение - отнема максимум 10-15 минути за приготвянето и сетне само печенето.

Търпението си заслужава.

В краен резултат - крехко и невероятно вкусно печено агнешко.