неделя, 31 октомври 2021 г.

Сандвичи на грил тиган


  Започвам с това, че не става дума за рецепта, а за един практичен съвет как да си направим лесна и вкусна закуска. В къщи, например, любими са пържените филийки, но по обясними причини вече ги ограничаваме заради пърженото и излишната мазнина.
    Е, и количества няма да давам - необходими са филийки стар хляб, яйца, малко прясно мляко, щипка сода и сол; може и чер пипер. За разкош - настърган кашкавал или настъргана моцарела.
Филийките се накисват в разбитите яйца с прясно мляко, щипка сода и сол, чер пипер. Понякога слагам и ванилова захар. За около 7-8 филийки са необходими три яйца и около 200 мл прясно мляко. Стават и с кисело мляко, но малко повече. Като поемат добре от течността и се напоят добре, филийките се нареждат на части в силно загрят грил тиган покрит с хартия за печене.
Пекат се няколко минутки под капак и се обръщат - от долу получават характерните черти от грила.
Обръщат се от другата страна и се наръсват с настъргания кашкавал или моцарела.
Печенето отново под капак - до разтапяне на кашкавала.
Те това е - има няма за 10 минути цялата закуска е готова за куп народ - при това без капка мазнина.
Всеки може да прояви въображение и да ги разнообрази и с други добавки.
Най-важното е, че няма пържене и излишни мазнини, а от друга страна - правят се буквално за няколко минутки. Хлябът е нарязан, яйцата с млякото се разбиват за 30 сек., сетне една минута за нареждане в грил тигана и да го наглеждаш.
За резултата - вкусна закуска няма да говоря, но страничният резултат - идеално чист тиган, който само може да се забърше и да се прибере ... 
Правете смело и импровизирайте. Както казах, това не е рецепта, а само една полезна идея ...

сряда, 27 октомври 2021 г.

КРЕМ ДЕСЕРТ с извара и тиква

 

    Трудно в блога ми ще се намери някаква рецепта или идея за десерт по простата причина, че не си падам по такива работи. Понякога парче торта или баклава може да си престои в хладилника докато не стане за хвърляне. Пия си кафето без захар и ако нещо сладко се хапва, това е основно хубав и качествен мед.
    Само че в сезона на тиквите ми се прииска нещо с тиква - хем вкусно, хем приятно, хем да не е толкова сладко. При това с извара, тъй като в последно време се ползва "ударно" .
    Давам едни примерни количества, но всеки може да си го комбинира по свой вкус: 400 грама безсолна извара, 300 грама тиква, 1 пакетче ванилова захар, 1 пакетче желатин и 3-4 с.л.мед. Количеството е условно, но може и да се направи с повече извара и тиква, но тогава се увеличават и количествата на меда и желатина пропорционално.
Тиквата се обелва, нарязва се на малки парчета и се сварява с ваниловата захар. Водата е толно колкото да я покрие.
След сваряването се прецежда, слага се в купата на пасатора и се изчаква малко да поизстине и вътре се изписва пакетчето желатин. Добавят се меда и изварата и всичко се пасира до напълно кремообразно състояние. Ако е много гъсто, се добавя малко от течността от варената тиква. Трябва де получи малко по-гъсто от боза.
Налива се в чашки с желано количество - в случая пет броя по около 150 грама.
В някои чашки добавих по 1 ч.л. смесени мед с орехи и посипах с млян шам фъстък.
От там нататък е ясно - хладилник поне за няколко часа и сетне нападение.
За нашия вкус - идеално на сладост, но предполагам, че за други трябва да си увеличат количеството на меда. Или пък да си варят тиквата със захар като отчетат, че трябва да е повечко, за да компенсира вкуса на изварата.
"Десерчето" биде хапнато на Ура.
Прави се лесно, не иска каквито и да са усилия, а може да се комбинира по собствено желание с вкякакви добавки ...
Правете смело и подслаждайте живота си с нещо здравословно и вкусно!

понеделник, 25 октомври 2021 г.

Тиквенички или банички с тиква

 

 Положението с тиквеника е ясно за всички, но тиквените банички се оказаха нещо, което е направо невероятно вкусно. Можеш да си позволиш да направиш няколко броя с малко тиква, не е необходимо да се бели и стърже цяла тиква, пекат се много бързо и най-важното лесни за хапване.
За направата им са необходими триъгълни кори, малко масло, настъргана тиква, канела (който я предпочита) или ванилова захар (пак въпрос на предпочитание). За подслаждане - мед вместо захар.
Нарочно не давам количества, но за една триъгълна кора, за да стане баничка, е необходимо 1 с.л. с връх тиква.
Затова ще опиша как ги правя:
Тиквата се бели и настъргва. В касеролка се разтапя около 1 с.л. с връх масло (може да се замени със зехтин или олио, но с масло е направо ... връхта). Тиквата се задушава до омекване в мазнината като се слага канела на вкус или ванилова захар. Когато поизстине, се добавя мед на вкус за желана сладост и се разбърква добре и изчаква пълното изстиване.
Сетне вече е лесно: всяка триъгълна кора се намазва леко с разтопено масло; откъм широката страна се разстила поне 1 с.л. с връх от готовата тиква и се навива на рулце.
Готовите баничка се нареждат в тавичка, застлана с хартия за печене, като отгоре пак се намазват с малко масло. Може и с прясно мляко, или разбито яйце с малко прясно мляко и т.н. Може и да се ръснат с малко сусам. Все въпрос на предпочитание.
Печенето - ами в преварително загрята фурна на 180С - до желаното зачервяване. Може и на вентилатор - на 170С. Готови са, поне в моята фурна, максимум за 20-25 минути.
След изваждането от фурната, може леко да се напръскат с водичка и покрият с кърпа, за да омекнат, но може и без това. Желателно е преди поднасяне да се ръснат с пудра захар.
Е, нямаше да съм Я, ако не си бях направил и експеримент.
Имах малко поизостанало бутер тесто. Оставих го да поомекне, нарязах на парчета и леко разточих.
Няколко оформих като рулца, други като триъгълни банички.
Тях ги намазах отгоре с разбит с прясно жълтък. То си се вижда на снимката разликата с останалите.
В интерес на истината тези "тиквенички" ни се харесаха доста повече.
За финал - споделих, а който има желание, може да пробва и няма да съжали.
Е този път ще пропусна задължителното НАЗДРАВЕ!