От няколко години купувам от една две "вериги" ей тези пълнени със сирене пиперони и все им се чудех защо за едно бурканче от 300 мл трябва да плащам поне 3,50 - 4,00 лв.
Ама то било "талианско" и т.н....
Онзи ден попаднах на нашия пазар на същите чушлета (пиперони) и то на цена от 1,50 лв за кило. Ама, ако купиш под кило, цената била 2 леФчета.
Е, купих си едно кило - няма да се минавам Я!
По-големите почистих от семенлъците и дръжките (през ръкавици, разбира се, че инак става едно голямо Ють с ръчичките...,че и очичките), а по-ситните ги надучих с вилицата на по няколко места - хем да ги боли, хем да не лютят толкова.
В тенджура бухнах 300 мл ябълков оцет (домашен и не съжалявам), 3 с.л. захар, 2 с.л. сол с връх, един бахар, 1-но карамфилче, 1 даф. лист и възварих и оставих да поистине.
Всички чушлета трябва да "отдъхнат" в тази "марината" поне 24 часа.
Ситнежа напълних в бурканчета и залях с изстиналата марината.
За едрите екземпляри, приготвих една смес от настърган кашкавал, овче сирене и крема сирене (домашно от цедено кисело мляко - писал съм как се прави ).
И сетне още по-старателно натъпкване в бурканчетата.
И тука следва най-трудния номер, с който не се справих по най-удачния начин.
Като сме ги напълнили и старателно подредили, трябва да загреем хубав зехтин до почти вряло състояние и да напълним бурканчетата. Трикът е първо да се напълнят със зехтин, сетне да се излее и чак тогава да се загрява и налива. Така не се разхищава материал.
Следва затваряне и обръщане с капачката надолу. И изчакване да изстинат. Колко време издържат не знам - бързо свършват, но мож би и година.
Е те тука при пълненето си залях пръстчетата с врелия зехтин и трети ден ми се "белят".
Резултатът е невероятен.
Стават невероятно мезе към хубаво питие и някаква печена мръФка.
Правете смело и НАЗДРАВЕ!