събота, 21 август 2021 г.

Мариновани пиперони със сирена

 

От няколко години купувам от една две "вериги" ей тези пълнени със сирене пиперони и все им се чудех защо за едно бурканче от 300 мл трябва да плащам поне 3,50 - 4,00 лв.
Ама то било "талианско" и т.н....

Онзи ден попаднах на нашия пазар на същите чушлета (пиперони) и то на цена от 1,50 лв за кило. Ама, ако купиш под кило, цената била 2 леФчета.
Е, купих си едно кило - няма да се минавам Я!
По-големите почистих от семенлъците и дръжките (през ръкавици, разбира се, че инак става едно голямо Ють с ръчичките...,че и очичките), а по-ситните ги надучих с вилицата на по няколко места - хем да ги боли, хем да не лютят толкова.
В тенджура бухнах 300 мл ябълков оцет (домашен и не съжалявам), 3 с.л. захар, 2 с.л. сол с връх, един бахар, 1-но карамфилче, 1 даф. лист и възварих и оставих да поистине.
Всички чушлета трябва да "отдъхнат" в тази "марината" поне 24 часа.
Ситнежа напълних в бурканчета и залях с изстиналата марината.
За едрите екземпляри, приготвих една смес от настърган кашкавал, овче сирене и крема сирене (домашно от цедено кисело мляко - писал съм как се прави ).
Последва сериозно пълнене на пиперонките с яко натъпкване.
И сетне още по-старателно натъпкване в бурканчетата.
И тука следва най-трудния номер, с който не се справих по най-удачния начин.
Като сме ги напълнили и старателно подредили, трябва да загреем хубав зехтин до почти вряло състояние и да напълним бурканчетата. Трикът е първо да се напълнят със зехтин, сетне да се излее и чак тогава да се загрява и налива. Така не се разхищава материал.
Следва затваряне и обръщане с капачката надолу. И изчакване да изстинат. Колко време издържат не знам - бързо свършват, но мож би и година.
Е те тука при пълненето си залях пръстчетата с врелия зехтин и трети ден ми се "белят".
Резултатът е невероятен.
Стават невероятно мезе към хубаво питие и някаква печена мръФка.
Правете смело и НАЗДРАВЕ!

3 коментара:

  1. Благодаря за споделеното! Чудесна идея! Само не разбрах като се излее зехтина с какво залива и какво се подгрява преди обръщането?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да помогна на Дзверчето. Налива се зехтина в пълното с чушки бурканче, до горе, и после се излива в съда, който ще се загрява. Така се измерва точното количество зехтин, който ще е нужен, за да не се загрява повече или по-малко излишно. Иначе, Мите онзи ден видях преди мен на опашката в Кауфланд една жена си купи една кутия такива за 20 лева, щях да припадна от цената. При теб съм сигурна, че цената е далич надолу, освен че е домашно и по-вкусно. Освен това онези нямаха зехтин. А да питам - много ли са люти тези чушлета, не съм купувала никога от тях?

      Изтриване
  2. Точно този метод съм го Описал, ама много бегличко. ще трябва да се коригирам. Не не са люти и са много приятни.

    ОтговорИзтриване