неделя, 18 октомври 2020 г.

Бързи бутер соленки и още нещо

    Както се оказва, бутер тестото е много благодатно за лесно и бързо приготвяне на разни неща - за закуска, за спасяване на положението при приготвяне на нещо за хапване и т.н. Вариациите са безкрайно много - в блога имам няколко варианта, но този път ще пиша за съвсем лесни неща, които отнемат не повече от 10-а минути от ваденето на тестото от хладилника.

    Впрочем, винаги държа във фризера пакет-два бутер тесто.

    Соленки:

Лист тесто се разделя на две по дължина. Леко се разточва и ръка в него буквално се набива натрошено сирене. С остър нож се нарязват ивички с широчина около 1,5 см и се навиват спираловидно на пръчици - така че сиренето да остане вътре.

Нареждат в тава, застлана с хартия за печене, мажат се с разбито яйце и се поръсват със сусам или с едро смляна морска сол. Печенето - за около 15-а минути в предварително загрята на 180-200С фурна. Зависи от фурната, но до хубаво зачервяване. Страхотно мезе към всяко питие или за хрупане с кафето - на когото както му харесва.







 Кренвиршки:

Процедира се по същия начин: тестото се нарязва на лентички и с тях се увива нарязаният на парчета с желана големина кренвирш. 

Стават невероятно вкусни, ако кренвиршът се цепне и напълни с резенчу кашкавал, гауда, моцарела.

Другото е ясно - мазане с разбито яйце, посипване по желание със сусам или други семена и пак печене по указания начин.

С наденица:

Вместо кренвирш или някакъв салам може да се ползва за плънка някакъв вид сурова наденица, която се обелва от червото. Наденицата може да бъде бабекова и луканкова, или кърначе. Принципът на изпълнението е същият.

Впрочем в Белгия има ресторант със звезда на Мишлен, на който специалитетът е точно това - наденица, увита в бутер тесто. Единствената им тайна е наденицата, която си я правят по собствена рецепта.

Заведението е била моряшка кръчма и в началото на миналия век започнали да правят такива "бутер вурстчета" и ги сервирали безплатно с определен брой питиета. Така се увеличавала консумацията на напитките. А сетне се специализирали в това и сега  предлагали около 20-а вида.

    Банички:

Бутер тестото се нарязва на квадрати с размери приблизително 10-10 см. По краищата се намазва с разбито яйце. В средата се слага натрошено намачкано сирене и се сгъва на триъгълник. Плънката може да бъде всякаква - извара със зелентии; сирене с настъргани кашкавали; с добавка на подправки, на зелентии.  Получават се невероятно вкусни, ако плънката е от намачкано сирене смесено с пюре от картофи. След сгъването ръбчетата трябва добре да се притискат с вилица, за да не се отворят.                     Тези на снимката са добре залепени от единия край, а от другия - не съвсем, с идеята да се разтворят при печенето. Сега ще питате защо? Ами простичко - от там ги пълни със сладко или мармалад, тъй като съчетанието сладко-солено ми е любимо.



Сладък вариант:

Другият начин е да се напълнят с по-гъст мармалад и да се опекат в тази триъгълна форма.

Разбира се, тестото може да се изреже и на триъгълник и при навиването ще се получи класическа кифличка.

В този случай предпочитам да не ги мажа с разбито яйце, а с леко разреден мед.

Има и други варианти:

Например: 

канелено-захарни рулца:

Листът бутер тесто се намазва с масло, обилно се поръсва със смес от захар и канела. Навива се на руло и се нарязва на рулца с дебелина до 1 см. Мажат се с разбито яйце и поръсват със захар. Печенето е ясно.

Могат да се направят осморки:

Процедурата е същата, но листът тесто се навива от двата края към средата и след нарязването се получават "ушички" или ако се завъртят насрещно - "осморки".

стоножки от кренвиршки:

както е увита кренвиршката, се нарязва на парчета (но не докрай) като едното парче се прехвърля наляво, а следващото - надясно.

Купички за сервиране на руска салата, например:

Тестото се изрязва на квадрати, слагат се в намазнена форма за мъфини; дупчат се с вилица и се пекат до готовност. След изстиването са като малки купички, в които може да се сервира каквото ти дойде на ум - салата (руска, снежанка); смес от катък със сирена и т.н.

И т.н. и т.н....

За днеска стига, че май станах досаден...

четвъртък, 15 октомври 2020 г.

Тракийска яхния с пилешко и сини сливи


     Подобно ястие се прави из нашенския вилает, но по-често със свинско месо, обаче изпълнението с пилешко се оказва също много вкусно и доста по-бързо за приготвяне. Напълно по обяснямата причина, че пилешкото (особено магазинните бройлери) се приготвя буквално за 20-а минути.
    За яхнията са най-подходящи пилешките бутчета, но може  за разнообразие да се ползва и малко месо от гърдите. Обичам да си играя с месото и затова бутчетата ги обезкостявам цели - с остро ножче покрай костта и така се вади цяло. Сетне се нарязва напречно на парчета с дебелина около 1-1,5 см и се получават едни такива интересни шайби... Но на който не му се играе, просто ги обезкостява и нарязва на големи късчета.
    За да не ставам досаден, минавам направо към необходимите продукти за 4-6 порции: около 400-450 грама пилешко месо; 3-4 глави лук - обелен и нарязан на едро; 3-4 скилидки чесън; 1 морков - обелен и настърган или нарязан на много ситно; 1 голям домат - обелен и нарязан на кубчета; по една зелена, червена и оранжнева капия (чушка) - избушени и нарязани на едро; 10-15 сушени сливи без костилките; сол и черен пипер; 1 ч.ч. бульон (или вряла вода); риган, сол и черен пипер на вкус; евентуално за поръсване - ситно нарязан магданоз (може и без него);

    А изпълнението е направо елементарно:    
  • В малко мазнина (олио, а в идеалния вариант смес от олио и гъша мас- от нея имам винаги в наличност) се запържват до леко побеляване късчетата пилешко.
  • Месото се вади в отделна съдина и мястото му заемат лука, чесъна и морковите; 
  • Като поомекнат следват чушките и след няколко минути доматите и сините сливи;
  • След около 5 минути се добавят месото, бульона и подправките и се оставя да покъкри на слаб котлон за около 20-а минути. Колкото да се поизпари течността и яхнията да се сгъсти.
        Ами това е- лесно и простично. При това много бюджетно - цялото ястие излиза около 5,00 лв като най-скъпи в момента са сушените сливи.
    И за финал - ястието става неустоимо, ако след сготвянето му се прекара през фурната на грил за около 10-15 минути.
    Изпълнението допуща вместо бульон да се сложи малко хубаво бяло вино.
    Остана да кажа, пробвайте - лесно е, невероятно вкусно е и да не забравя - НАЗДРАВЕ!  

сряда, 14 октомври 2020 г.

Яхния пуешко с ориз и зеленчуци

 

    Пуешкото го предпочитам определено пред пилешкото по ред съображения. Хем е по-полезно, хем е по-евтино, което никак не е маловажно за семейния бюджет. 
    При нас продават замразените пуешки бутчета по 3,00 лв за кило, а това са цели три бройки.
    Знам, че пак ще бъда многословен, но искам да споделя един малък трик, с който ще започна: 
    Когато ще се готвят, пуешките бутчета добре се измиват като размразяването им правя преди това в хладка вода. Така се "изчистват" идеално. 
    След това тези 2-3 броя  се слагат в тенджера със студена вода - около 2 л. Добавя се 1 ч.л. сол и в чиста марля се завързват обелки от картофи, моркофи, люспи от лук и чесън, дръжките на магданоз и т.н., както и 1 даф. лист, зрънца черен пипер, бахар и 1-2 карамфилчета. След сваряването просто "пакетчето" се  изважда, а в наличност остава хубав ароматен бульон и добре сварено месо.  
    Малко като поизстине, месото се обезкостява - така се почиства и много лесно от онези гадни сухожилия, дето си ги има във всяко пуешко бутче. "Фирата" от костите е съвсем малка - някъде около 200-250 грама - на кило.
    В резултат - хубав ароматен бульон поне 2 л и добре сварено месо - поне 750 грама.
След това отклонение си идваме на думата за яхнията. Необходими са за около 6 порции: 3-4 глави лук, обелен, почистен и нарязан; поне 2-3 скилидки чесън (може и повече); 1 морков - обелен и нестърган на рендето; поне 2/3 ч.ч. ориз - накиснат във вода за 30-а мин. и измит добре с течаща вода; поне 1/2 пакет замразени зеленчуци; Естествено, сол и черен пипер на вкус; а за леко овкусяване - малко джоджен или риган. Червен пипер в никакъв случай  не си върви.                                Изпълнението никак не е трудно: В подходяща съдина се слага малко мазнина - около 2-3 с.л., лукът, чесънът и настърганият морков се задушават в нея до леко омекване; слага се месото  (около 450-500 гр.) и веднага след него ориза. Бързо разбъркване и наливане на 2,5 ч.ч. от пуешкия бульон. Силата на котлона се намява и се оставя да си покъкри около 20-а мин. - докато оризът се свари почти до пълна готовност.
Последни се слагат замразените зеленчуци - половин пакет е напълно достатъчен. Сега е моментът да се сложат и подправките и да се убедим, че солта е напълно достатъчно. За 5-6 минути яхнията е готова, но се преценя и гъстотата - тя си е въпрос на вкус и мерак. Оставя се малко да си "отдъхне" и ястието е готово за сервиране - може да се ръсне със ситно нарязано магданозче, но се предпочита с повечко църно пиперче.                                                                    Вкуснотията е невероятна!                                                     Впрочем ястието се получава напълно бюджетно и напълно изгодно в тези затруднени времена: бутчетата за кило са 3 лв, но отиват за около 2 лв; замразените зеленчуци - пакета е 1,60 лв, но отива половината - до тук 2,80 лв и останалите зеленчуци - левче и малко. Значи общо около 4,50 лв за почти 6 порции - или има няма по 70 ст. на чинийка.
Пробвайте, вкуснотията е голяма и при това си върви със студена биричка или бяло винце. И затова, както винаги за финал, НАЗДРАВЕ!