неделя, 13 септември 2020 г.

МАРМАЛАД от ... червени домати

 


    Уникален мармалад от най-малко очаквания продукт - червени домати. Впрочем сладко или мармалад може да се направи почти от всеки плод, както от пъпеш или от корите на диня, или... Преди години, когато правехме по доста буркани сладко годишно (заради децата) съм правил сладко от зелени доматчета, от зелени орехчета и от едни малки динички.
    Та тези дни, както се бях подхванал да правя буркани домати за зимата, се присетих и за мармалада от тях и воаля ...
Избират се хубави месести домати, които се обелват и почистват от семенлъците. За беленето е ясно - цепване на четири от долния край, заливане с вряла вода за 30-а сек и сетне бързо охлаждане. Почистените домати се нарязват на произволни парчета и се слагат в решето, голяма цедка или гевгир и се оставят да се оцедят максимално. Дори могат да ръка леко да се поизстискат.  Целта е да се отстрани излишната течност - ще имаме хубав доматен сок за водката и по-бързо ще се изварят. Крайното количество бе 1,350 кг, което се слага в подходяща съдина за варенето им. Хубаво е да дълбока тенджера с дебело дъно. Но се изхитрих и заложих на мултикукъра - на програмата за задушаване при леко открехнат капак. Така изпаряването става по-лесно.
След като течността се редуцира поне с 1/3, както са си в съдината се пасират с пасатора. Е те тука се престарах - реших, че за да остане някоя семка или нещо по-едрично взех, че прецедих всичко през едра цедка и се отворих доста работа. За сметка на това се получи много хубава и гладка консистенция. Сега е моментът да се опитат и да се прецени самата сладост на доматите и да се ориентираме за количеството захар. Сториха ми се достатъчно сладки и затова сложих точно 400 грама захар и 1 ч.л. ванилова захар. Варенето продължава до постигане на желаната гъстота. В мултикукъра е лесно - оставят да си се вари и само от време хвърляш едно око и разбъркваш. Иначе - в тенджерата, ще иска непрекъснато да му баеш, да бъркаш, да намаляш силата на варенето, че иначе почва и да пръска ...
В края на варенето сложих за аромат 1 ч.л. с връх изсушени и смлени лимонови корички.                             В интерес на истината, стана много приятно сладко и ако специално не знаеш, че е от домати, спокойно ще си помислиш, че е от някакви горски плодове. Знам, че някои хора слагат допълнителен аромат - от есенция, но това не ми харесва. Преди години, като слагах доматите да се варят добавях и 1/3 от количеството им обелени, почистени и нарязани ябълки за плътност и заради пектина в тях. Който желае да получи по-добър резултат с мармалада, може да смеси 1 с.л. пектин със захарта.     Колкото и странно да изглежда, резултатът е невероятно вкусен мармалад. Ако правя втора доза, ще сложа и 1-2 с.л. какао.                                                                Впрочем от това количество се получиха две бурканчета по 310 грама, едно 120 гр. и малко за кусване.                 Пробвайте, лесно е за направа и вкусът си заслужава усилията.

Замразената червена капия - неизчерпаем източник на витамин С

 


    Оказва се, че всички живеем в някакво заблуждение кой плод или зеленчук съдържа най-много витамин С. Останало е твърдото убеждение, че това са лимоните или ябълките. В лимоните няма толкова много витамин С, а в ябълките липсва изцяло.
    Е, няма да се сетите, че палмата на първенството я държат чушките и то не кои да са, а именно червената капия. Но не в суров вид, а колкото и да е странно - в замразен вид. В замразената капия съдържанието на витамин С е поне 10 пъти повече отколкото в суровата. Звучи странно, но е доказано научно.
    Отделно от това при термичната обработка се губи почти цялото съдържание на витамин С, а останалите полезни вещества се намалязват значително.
    Само за сведение, чушките са много богати на бета-каротин - провитамин А (480 милиграма на 100 грама червени чушки!). Те съдържат и веществото капсантин, което е диуретично, намалява мастите в кръвта, стимулира дихателната дейност и апетита, действа съдоукрепващо. Чушките съдържат и витамин Р (цитрин), който въздейства върху пропускливостта на кръвоносните съдове и възпрепятства ранната атеросклероза. И като капак на всичко съдържа почти 18 грама протеини на 100 гр. замразен продукт.
    Направо на бърза ръка ще спомена, че съдържат и маса антиоксиданти, както и още калий, калций, магнезий, фосфор и желязо.
    Та така, след дългото въведение (едва ли не Ода за чучките)
    избират се хубави месести червени капии, които се почистват и нарязват на кубчета. Нареждат се върху някаква плоскост - тавичка, пластмасова тарелка и заминават във фризера. След замразяването се прехварлят в торбичка - примерно по 50 грама.
    Идеални са за салати и добавки към други зеленчунци и при това възможно най-полезни - в пъти повече отколкото в прясно състояние.

петък, 11 септември 2020 г.

БРОКОЛИ със сирена и яйца

 


    Няма да пиша колко полезни са броколите, а колко вкусно става, когато е приготвено с мерак. А това е направено точно по този начин и при това по възможно най-здравословния начин - без пържене, без много мазнина и т.н.
Като за начало един малък трик: Обикновено отрязваме розичките, а дръжката изхвърляме. Груба грешка - те е не по-малко полезна и не по-малко вкусна. Просто иска малко повече за термична обработка. Та започвам от дръжката - с белачката за картофи или с остро ножче, се пообелва и нарязва на кубчета примерно 1,5 см. Този път си направих труда на претегля дръжките и откъсаните розички - 300 грама към 220 грама. В тенджерка с малко подсолена вода се слагат нарязаните парчета и след като водата заври, се слага онази джаджа за варене на пара и се слагат и розичките. Общо за 7-8 минути, колкото броколите да се посварят. Веднага след това се охлаждат със студена вода, а течността, в която са се варили се отделя 1 ч.ч., която ще се употреби сетне.                                                                            А сега и всички необходими продукти: една глава броколи - средно е около 500-550 грама; 2 яйца; около 150 грама настърган кашкавал; 50 грама -натрошено синьо сирене (то е задължително, защото придава особения вкус и аромат); още 100-а грама обикновено сирене; 2 с.л. зехтин; сол и черен пипер на вкус; 2 ч.л. царевично нишесте разтворено в 1/2 ч.ч. от водата, в която са варени броколите. За поръсване - 60-70 грама моцарела или малко повече настърган настърган кашкавал.
Подходяща тавичка (в случая йенска 25х25 см) се намаслява леко със зехтина. В друга голяма купа се смесват всички останали съставки (без сиренето за поръсване) и сипват в тавичката, а отгоре се нареждат парченцата моцарела. При нужда, ако изглежда по-гъста сместа, може да се долее още малко водичка. Вместо да се ползва водата от варенето, може да се замени с ч.ч. прясно мляко или готварска сметана (въпрос на желание);                                                  Пече се на 180С максимум за 25 минути. Всичко е сготвено и това време е напълно достатъчно. Тавичката се вади, с лъжица се оформят няколко вдлъбнатини, в които за разкош се чуква по едно яйце за всяка порция. Тавичката се връща във фурната, която се изключва буквално след 2-5 минути и се оставя в нея за още 10-а мин. Това време е напълно досаттъчно яйцата да се стегнат, като жълтъците останат леко рохки.
Тези допълнителните яйца не съм ги писал при необходимите продукти, защото са въпрос на желание, но с тях ястието става още по-вкусно.                                            Лесно, бързо и при това хем здравословно, хем много вкусно.                                                                         Без да правя реклама на тази обикновена вкуснотия, само казвам: 
Правете смело и няма да съжалявате!