петък, 15 май 2020 г.

Пържени кюфтета върху хартия


 Кюфте! Една дума, а цяла палитра от вкусове и удоволствие за Душата- добре де, за Стомаха.
 Този път няма да пиша за самите кюфтета - изписал съм достатъчно за тях.
 Тези са обикновена свинска кайма (свинско мляно), купено в месарницата.
 От опит знам, че доста често при пърженето лойта в месото прегаря и полепва по дъното на тигана - сетне върху другите кюфтета, а още по-трудно се измива самият тиган.
 Мисля, че намерих решение за този проблем като кюфтетата се пържат върху хартия за печене.
Най-обикновени кюфтета с една единствена разлика - с много ситно нарязан зелен лук и магданоз.
Оформят се и се слагат в хладилника за 30-40 минути.






От хартия за печене се изрязва кръг, малко по-голям от дъното на тигана.

В случая ползвах вече употребено парче хартия - беше на дъното на тавата за едни банички.

Налива си се олио и се изчаква да загрее.



Кюфтетата си се пържат в тигана, както обикновено.

Само да кажа, че хартията прави тигана като с незалепващо покритие.
Може да се ползва и за чугунен тиган и за обикновен тиган и т.н.




По същия начин могат да се пържат и картофи.












Това е хартията, извадена и снимана след пърженето на 15-а кюфтета и почти кило картофи.

Отива за директно хвърляне, а тиганът е в перфектно състояние. Просто се забърсва с домакинска хартия или леко заплаква.



Ето така изглежда и тиганът с останалото в него олио.


Па и кюфтетата станаха перфектни - сочни и пухкави.
Е може би защото слагам в каймата при омесването 1 ч.л. сода....


Те това е един малък и много полезен трик.

Пробвайте го и няма да съжалите. Ще стане любим ...

НАЗДРАВЕ!

четвъртък, 14 май 2020 г.

Пухкаво картофено пюре - най-вкусното


  Това е моят вариант за най-невероятното пухкаво и дзерски вкусно картофено пюре.
   Единственото, което е необходимо са картофи и минимум подправки и малко масло.
  Картофите (примерно 1 кг) се обелват, нарязват на кубчета и пущат да се варят в вряща подсолена вода (1 с.л.), в която има 1 щипка индийско орехче, 1 дафинов лист (може и без него,но ние го харесваме), 10-а зърна черен пипер. Картофите се варят до ... ами буквално до пълно омекване - казвам му "разкапване" ...
 Вадят се само картофите и в подходяща купа се намачкват с онази джаджа за пюриране на картофи. С нея стават на по-едри парчета.
Ако искаме пюрето да е съвсем гладко и финно, се ползва ей тази преса.
Действа се при при още врящи картофи и веднага след пресирането се добавя масло на парчета (поне 75 грама) - разбърква се до поемане на маслото. 
За разреждане се ползва водата от варенето на картофите. Слага се толкова от течността, че да се получи консистенция с гъстотата на тесто за бухти. Пробва се на сол и при необходимост се доосолява на вкус.
Нарязват се 2-3 стръка пресен копър и се омесват с пюрето.
Разбърква се добре и се оставя да изстине.
Сервира се с обезкостени маслинки или резенчета кисели краставички...
Картофеното пюре, индийското орехче и пресният копър са като влюбена тройка.
Невероятно вкусно. Прави се страшно лесно и бързо.
Невероятна гарнитура за пържена риба, печено месо и какво ли не още.
НАЗДРАВЕ!

Филе от сьомгова пастърва в доматен сос


 Това е може би най-бързата и най-лесна рецепта за приготвяне на невероятно вкусно филе от сьомгова пастърва.
 Количества нарочно няма да давам, но за двама човека - едно парче филе около 500 грама, 2-3 домата и съвсем малко подправки.
  А изпълнението може да го направи и малко дете и не изисква каквито и да са особени умения:
  Филето се нарязва на късове с желана големина, почиства се от евентуални костици, измива се добре (често има слуз по него) и се слага за кратко в съд с 1 ч.ч. вода, малко сол - 1/2 ч.л. и лимонов сок.
 Докато то си се "маринова", доматите се настъргват на едрото ренде.
 По-лесният вариант:
 В подходящ тиган се загряват около 30-а грама масло и идея олио. В него се пущат подсушените филета, които се запържват от едната страна за съвсем кратко - 2-3 минути и се обръщат от другата страна. Сипват се доматите, слага се малко риган и черен пипер и се задушават 10-12 минути на намален с 1/3 котлон или до желана гъстота на доматения сос.
 Става невероятно вкусно филе.

 По-сложният вариант:
 Филетата се запържват леко от двете страни за по 3-4 минути.
 В друга съдина се запържва доматеният сос с добавка на реган, черен пипер и до 1 скилидка пресован чесън и след като започне да се сгъстява в него за 5-6 минути се пущат филетата заедно с мазнината.
 Е, цапат се повече съдини, става малко по-сложно. 
 Важното е, че лесно и дзверски вкусно така приготвеното филе.
 По същия начин може да се приготви и филе от друга риба - хек, мерлуза.
 Правил съм котлети от акула, но искат малко повече време...
 За 15-а минути едно невероятно ястие е готово.
 Правете смело и НАЗДРАВЕ!