вторник, 27 септември 2016 г.

Боб с пушени кокали - по най-лесния начин


























 Боб с пушени кокали - класика в жанра. Вероятно има стотици рецепти как се прави, десетки "хитрини" на всеки готвещ, но това е възможно най-бързата и мързелива рецепта, при която провалът е изключен. 
 Защо да е изключен? Ами защото вероятността бобът да не се свари и да остане хрупкав е изключена.
 Приготвя се максимум за 20-25 минути и с него дори може да се посрещнат изненадващи гости, които да си оближат чиниите и да искат още.

 Необходими са около 500 грама пушени свински ребра (кокали, които при нас се продават на цена 0,99 лв/кг), един буркан сварен фасул (има ги най-различни видове, но не съм попадал на недобре сварен, с цена между 2,00 - 3,00 лв за буркан), една глава лук - обелен и нарязан на ситно, 1-2 моркова, нарязани произволно, 1-2 скилидки чесън, 1 домат - обелен и нарязан произволно, 1-2 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер и толкова лютив (който не харесва лютивото, го прескача), джоджен (колкото повече,толкова по-добре, но все пак не повече от 1 с.л.), риган и черен пипер на вкус. Не е необходима сол... (но който си иска по-соленко, нека соли).

Изпълнението е елементарно, както казва една ТВ звезда на кулинарията. 
В тенджерата се личват 1-2-3 с.л. мазнина (предпочитам повече и то гъша мас), като загрее се запържват буквално за секунди (айде минутка две чесъна, лука, моркова, червения пипер, брашното). Долива се около 0,5 л топла вода и се пущат вътре нарязаните пушени кокали. Нека се поварят малко - не повече от 20-а минути. Добавя се нарязания домат и се сипва съдържанието на буркана сварен фасул.


  Слагат се и подправките и нека се поварят още 5-6 минути. 

 Бързо, лесно и вкусно.
 Готвя го в мултикукъра и дори става още по-лесно.

 За около 3,50 лв готова вечеря почти за 4-ма. 

 Да не говоря колко е вкусно.




П.П. С тази публикация започвам нещо от сорта на "бързи рецепти", когато с готови продукти може да се сготви нещо много бързо в рамките на 15-20 мин. и при това много евтино и изгодно.

неделя, 25 септември 2016 г.

Маринован зарган с мед





























 След кратката морска почивка в края на лятото се прибрахме със сума ти рибоци - голямо зареждане - да има.
 Бях купил и два заргана. Обикновено го правя пържен или на скарата (въпреки че става сухичък), но този път бях "предизвикан" от една консерва маринован зарган - 150 гр за 2,99 лв и реших да пробвам да го направя.

Продукти
 
зарган
морска сол
винен оцет
мед
зехтин (или олио)
подправки: 1 ч.л. дивисил, натрошени зърна черен пипер, дафинов лист, мащерка и риган, (въпрос на вкус са подправките-носи и други, но слагам основно тези) 
Нарочно не давам количества, защото това зависи от количеството риба.

Приготвянето е лесно, но иска малко време:

Рибките се почистват и нарязват на парчета с дължина около 5-6 см.
В подходящ съд (най-добре стъклен с капак) се слага по дъното морска сол и върху нея плътно се нареждат парчетата зарган. 
Смесват се (за моето количество 2 заргана) 2 с.л. оцет и 3 с.л. мед, вътре се слага един натрошен дафинов лист и се заливат парчетата риба.
Отгоре отново се засипват с морска сол, която да покрие рибата. Съдената се похлупва и заминава в хладилника за 24 - 36 часа. Това време е достатъчно рибата да поеме от солта. (може и малко повече - тогава ще стане малко по-соленка).
Ако не ни домързи, хубаво е парчетата да се обърнат поне веднъж.
След осоляването, рибните парчета се вадят, сплакват се леко с водичка на чешмата. 
Съдинката се измива, връща се в нея подсушената риба (може и да не се подсушава) и се залива с винен оцет, разреден с малко вода. Може да се ползва и ябълков оцет, или лимонов сок... Нека си отдъхне така 2-3 часа. 
Така изкиснатия зарган се вади и подсушава.
Пълни се в подходящия буркан и се залива със зехтина. После зехтина се отлива в касерола. Това е малката хитринка да не се направи премного зехтин, а да дойде "таман" - колкото е необходим.
Отлятият зехтин се загрява, в него се пущат подправките - черен пипер, бахар, риган, дивисил. 
След загряването зехтинът се прецежда през кухненска хартия и цедка.
В бурканчето се пущат няколко зрънца черен пипер и налива отхладеният овкусен зехтин.


След два три дни в хладилника рибката е готова за ядене.

Страхотно мезе: може да се поднесе наръсена с пресен копър, с маслинки или просто ей така. 








П.П. По този начин могат да се маринован и други риби, но времето на престоя в солта зависи от големината и вида на рибата. 

полезен съвет - майонеза направо в буркана

 
 Навсякъде досега съм писал, че ползвам купата на пасатора за направата на майонезата или домашния хайвер.
 Този път я направих в голям буркан с винтова капачка.
 Наложи се да се мие само приставката на пасатора.
 Затваряш с винтовата капачка и направо в хладилника. 
 Много по-практично и чисто се оказа и горещо препоръчвам ....