Рибката бе
разфасована, овкусена. Преди пърженето се подготвя малко брашно (смес от
обикновено и царевично), в което се добавя още малко сол, бял пипер и
дивисил.
Хитринка: може и мъничко куркума - усилва цвета, но не променя вкуса.
Леко
изтръсканите от брашното парчета се пържат в силно загрята мазнина
(поравно олио и гъша мас) с добавена скилидка чесън. Желателно, в
дълбока касерола - с повечко мазнина.
Е на малки порции, но какво от това - става по-вкусно и по хрупкава рибата.
Предварително се сваряват почти до готовност няколко картофа, обелват и нарязват на едро.
Изпържват в същата мазнина, където е пържена рибата.
Класика - пържена дзверски вкусна риба и пържени картофи.
И ще млъкна до тук ....
Филетата
от сулка, които бяха отделени и леко осолени и опиперени, леко се
напръскват с мазнина, поръсват с една идея брашно и заминават в загрятия
тиган, в който има буквално капка мазнина. В случая бе използвана гъша
мас.
Хвърля
се в тигана една скилидка чесън и филетата се слагат с кожата надолу и
се пекат и пържат до зачервяване. Може би около 3 минути.
Обръщат се от другата страна и се дозапичат за около 2 минутки.
Готови са и може да се пристъпва към хапване - с подходяща по желание гарнитура и питие - пак по желание.
Моето питие е ясно и си го намирам за подходящо, въпреки критиките ....
Необходими продукти: една или две сулки - в случая две по 0,8 кг /бр. Достатъчни са за 6-ма, че и повече човеци...
Зеленчуците
са ориентировъчни като количество. За приготвянето бидоха използвани: 3
моркова; 3 средни картофа; цяла глава чесън и десетина средни главички
лук - поравно - обикновен жълт и червен; 1 бурканче 330 мл нарязани
домати с босилек. Може да се сложат и пресни домати.
Минимум подправки: сол и черен пипер,
по малко риган и дивисил.
И задължително поне един лимон.
В
зависимост от желаното количество за готовото ястие количествата могат
да варират и да се увеличат. Носи и малко праз, целина, че даже и
цвекло. Единственото, което не препоръчвам е гъби.
Докато рибките
си почиват, се приготвя основата: в малко мазнина последователно се
задушават чесъна, лука, морковите и картофите. Накрая се добавят
доматите и подправките.
(По желание може да им се добави и чаша бяло вино).
Зеленчуковата смес се изсипва в продълговатата тава, където ще печем рибите.
Изчакваме малко да поизстине и отгоре се слагат рибите - с корема надолу.
Върху рибките се наруждат наразяните шайби лимон и тавата заминава във фурната на 200 С.
Включва се едновременно с поставянето на керамичната тава (за всеки случай);
Ако е друга тава, желателно е на предварително загрята фурна и при поставянето да се намали на 180 С.
След 50 минутки е добре опечена. Ако фурната е предварително загрята, са достатъчни и под 40 мин.
Може в последните минути да се включи и вентилатора - в зависимост от желания "загар".
Няма страшно - кожата е дебела и няма да прегори ....
Сервираме с тавата, а може и ребките отделно в подходяща чиния.
Зеленчуците са страхотна гарнитура.
А по-нататък историята по добре да замълчи, защото носи на много много ... хубаво питие ...