понеделник, 16 февруари 2015 г.
Пурички с плънка от домашна извара и картофи
Една невероятно вкусна закуска за почивния ден ... Не отнема много време, а резултатът е поразяващ
Необходими са ни с разчет на 4-ма човека 12 броя триъгълни кори за банички (който няма - 3 броя стандартни, нарязани на триъгълници),
и за плънката: две яйца, един голям сварен и настърган картоф, около 250 грама извара (при мен домашна, мое производство), от 1/2 до цяла връзка магданоз, накълцан на ситно; при необходимост малко сол и задължително щипка черен пипер и инд. орехче.
Е и малко мазнинка за подмазване на корите и тавичката.
Приготвянето е изключително просто.
Всички продукти за плънката се смесват добре - желателно е да е леко влажна (особено ако изварата е сухичка). Може да се добави лъжичка кисело мляко или още едно яйце ....
Кората за баница леко се подмазнява, в широкия край се слагат почти две с.л. плънка и за завива на "пуричка".
Навитите банички се нареждат в леко намаслена тавичка и се пекат в предварително загрята фурна на 180 С до хубаво зачервяване.
По-мераклиите могат да ги намажат с разбито яйце (дори и смесено с прясно мляко или олио - все по вкус). Този вариант го предпочитам съвсем леко намазан с масло. Така стават по-хрупкави и по - приятни.
Страхотно вкусна закуска - и с чаша айрян или с купа домашно кисело мляко.
събота, 14 февруари 2015 г.
"Бухти" от свинско
Това досега много пъти съм го правил с пилешко месо, а този път така се случи, че "понасъбрах" доста изрезки от свинско. Да правя кайма от тях, бяха малко; да им се мисля в какво ястие да ги вкарам, не ми се мислеше и реших да пробвам ...
Необходими са ни поне 500 грама свинско месо, нарязано са ситни късчета, щипка сол, черен пипер, две яйца и 100-а грама пресни печурки.
Изпълнението е адски просто:
Късчетата месо се поставят на дъска, покриват се с домакинско фолио и се начукват леко. Прехвърлят се в купа, овкусяват се и им се добавят ситничко нарязаните гъбки, чукват им и двете яйца, разбърква се добре и се оставя в хладилника да си отдъхне. (получава се нещо като рядка месна каша).
Тигана с олиото се загрява силно и веднага като загрее се намалява на 2/3 от мощността (при 9 степени, минава на 6-та) и с голяма супена лъжица от сместта се изсипва в тигана. Пак с лъжицата леко се разнася сместта и оформя в тигана (по същия принцип като при пърженето на бухтите).
Пържат се две по две или максимум три и се обръщат с широка лопатка...
За няколко минутки придобиват хубав златисто-кафяв цвят, а в къщи се носи аромат едва ли не на пържени филийки...и още нещо
Неустоимо вкусно и в ден като днешния - страшно подходящи към чаша хубаво червено вино.
Наздраве ...
Кюфте в гювече
Май и това не е рецепта ..., а един по-различен начин да направиш от обикновена кайма едно вкусно и различно ястие
Необходими са ни за 4 порции:
около 800 грама кайма и подправки за нея (сол, черен пипер, кимион, риган); 200 грама кашкавал (за предпочитане е моцарела); около 350 мл смлени домати или консерва; 4 яйца
Изпълнението е от лесно по-лесно:
Каймата се омесва с подправките (който желае може да добави и една накисната в прясно мляко и изцедена филия хляб) и се разпределя в четири порционни гювечета.
С пръсти се притиска така, че каймата да заеме почти формата на гювечето и да стане също като купичка.
Залива се с доматите
слага се и кашкавала, нарязан на тънки резенчета и се пъха във фурната на 180 С - за около 40 мин.
Накрая за разкош се чуква и едно яйце и се връща във фурната за мъничко - колкото яйцето да стегне ...
Бързо, лесно и страхотно вкусно
Абонамент за:
Публикации (Atom)