понеделник, 7 октомври 2024 г.

СВИНСКИ ЕЗИК В БУРКАН - КОНСЕРВА

 


    Не знам дали с тази публикация ще привлека вниманието на някого, но просто същата е много полезна и е само за любители на вкусното мезе, което иска известно време за подготовка и сетне дълго време да му се наслаждаваш...
    Свинският език в последно време неимоверно поскъпна, та чак стана почти недостъпен - гони 14,00 лв за кило по нашите месарници. Един буркан от 800 грама се продава за безбожната цена от 12.00-13.00 лв. 
    Направо да ти се приреве. А свинският език е невероятен деликатес. Доскоро нямах грижа - купувах от един колбасарски магизин - език в черво като саздърма в дебело черво по 10 лв килото. Да, ама не ... Вече е 18 лв/кг. Видях се в потрес - харесвам го с масло, с шкембе и масло и ръснато кашкавалче на фурна... И се видях в пълно чудо.
    Любимият деликатес стана недостъпен не само за мене  държавния стипендиант, а и за много други люде. 
    След като попаднах в кварталната месарница (много са добри) на замразен език по 7,00 лв за кило изобщо не се замислих и направо изкупих наличното количество - около 5 кила.
Бухнах езиците в една голяма тенджУра със хладка вода да се размразяват и изкисват. Без бой си признавам, че сложих в нея и по една супена лъжица сол и сода, както и изцедих сока на един лимон.
След това ги сплакнах добре и на две пъти ги сварих в друга тенджУра - вода, идея сол, зърна черен пипер, бахар, карамфил, дафинов лист, едно звездовидно анасонче ...  Варят се до ... като боднеш с ножа да потъва като в масло. По време на варенето се отпенват, макар че се варят не на силен огинь, а да къкрят. Вадят се в купа с ледена вода - демек с бучки лед.
В същата вода се добавя втората партида език - още малко сол и процедурата се повтаря.
В ледената вода много лесно се белят.
Обелените езици се нарязват на късчета. Пълнят се в буркани с винтови капачки. Слагат се във всеки буркан по няколко зрънца черен пипер (за любителите на пикантното - в някои буркани - или чили на люспи, или цяло люто чушле). Бурканите се доливат до ръбчето с прецедения сос от варенето. Затварят се с капачките и се стерилизират за 2 часа от завирането на водата.
Обръщат се с капачките надолу до пълно изстиване и ВоалЯ ... мезето е готово.
От това количество напълних 7 буркана.
Малко остана и пръжнах с масълце.
Дадох 35 лв за езика - напълних 7 буркана - вярно има и сос и малко мазнинка. И направих пръжнато за поне трима ...
или ми излезе 5 лв за буркан вместо 13 лв...
Струваше си играчката.
Ако Ви попадне изгодно език, правете смело. 
Този вариант е много по-добър от замразяването му във Фризер ...
и НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар