четвъртък, 2 март 2023 г.

ДЕЛИКАТЕСНИ СВИНСКИ ГЪРДИ по най-лесния начин

 


    Без бой си признавам, попаднах в едни руски сайт на 2-3 снимки, подобни на моята и беше написано - "гърди без варене и сушене за мързеливци", както и че рецептата е немска, тъй като немците били факири на свинските гърди.  Почти нямаше описание как се правят - беше написано, че се попарват с вряла саламура, която се сменя с нова след 24 часа и след седмица - направо режеш и се наслеждаваш с хубаво питие...
    Като го прочетох и не намерих как се прави, направо ми заприлича на онази неприлична рецепта за телешка пастърма във водка, която се оказа дзверска вкуснотия и при това невероятно лесна.
    
Като не знам какво да правя, започвам да действам- демек, чешейки се по темето, се засилих до кварталната месарница и купих 1,5 кила свински ребра. Задължително с кост, които отделям щедро с малко месце и сетне отиват за печене - най-често в кока кола и много подправки. Отделеното месо нарязох на подходящи късове - по около 300 грама и бухнах в тенджерката и залях с вода. Така се определя колко марината ще ни трябва - беше около 1 л. Отлях водата в друга тенджерка, сложих по 50 гр нитритна и обикновена сол, 1 даф. лист, 2 ск. пресован чесън, 4-5 грама черен пипер, едно баарче, едно карамфилче, 1 ч.л. пушен червен пипер и няколко капки течен дим. Възварих до закипяване и през цедка залях залях с врящата марината мръфките. Турнах им една чинийка да ги притиска и забравих за 24 часа.
Последва изхвърляне на маринатата, измиване на месото и връщане пак в съдинката с добавка на 2-3 цели скилидки чесън. 
В другата тенджерка отново сложих 1 литър вода заедно със 120 грама сол (пак поравно нитритна и обикновена) и 40 грама захар и възварих до закипяване. След това залях месото с тази марината, отново чинийка, капак и го "забравих" в хладилника точно за седмица.
Вади се подсушава се добре и се резва парчеце за опит и вкус. Ако е много солено, препоръчително е да се сложи в тенджерка с газирана вода или бяло вино и да престои в нея около час два. Това зависи колко солено искаме да бъде.
Отново се подсушава и заминава поне за 24 часа в хладилника.
Само че преди това си решаваме дали искаме да му придадем допълнителен вкус...
Едното парче овалях в смес от червен сладък и пушен и череп пипер, другото - в чубрица с идея сминдух, третото си го оставих натюр.
Просто си нямате представа каква дзверска вкуснотия се получи.
Тъй като не си повярвах на резултата, след няколко дни повторих цялата процедура.
За мен солта при тези пропорции се оказа нормална, но домочадието заяви, че е доста солено - та изкисвах някои парчета. 
В крайна сметка се оказва, че на сол и цвет товарища нет.
Готовите парчета се вакуумират и могат да се съхраняват по-дълго време в хладилника. Пробвах и във фризера - просто като се извади, се слага в хладилника и нека там си се размразява. Избщо не се отразява на вкуса.
Пробвайте смело по ваш вкус и знайте, че става наистина дзверска вкуснотия.
И да не забравяме - прави се лесно и отнема буквално 20-а минути и иска голямо търпение.
и да не забравя НАЗДРАВЕ!

4 коментара:

  1. Вместо гадния течен дим пробвай с наситена отвара от лукови обелки.
    Става хем ароматно,хем здравословно!

    ОтговорИзтриване
  2. Дали ще се получи само с обикновена сол и без захар?

    ОтговорИзтриване
  3. с обикновена сол - да, но все пак захарта е необходима. Може да се замени с мед.

    ОтговорИзтриване