Колко е полезен и чудотворен е чесънът няма да обяснявам. Няма и да обяснявам колко по-вкусен е млечният чесън, какъвто сега има в изобилие. Само казвам, че е страхотно мезе... :)
И тъй като не е публикация, а просто едно полезно предложение само ще кажа, че за целта ползвам малки бурканчета от детско пюре или бурканчета от лютеница ( с обем около 350 мл).
Чесънът не е необходимо да се чисти, а само се начупва на отделни скилидки, които се пълнят в бурканчетата.
Впрочем, предпочитам да го почистя от люспите, тъй като сетне ми е по-лесно, па и ги употребявам за овкусяване на зехтин.
Когато се ползват по-големите бурканчета, във всяко бурканче се слага по една чаена лъжичка с връх сол и захар и по две с.л. оцет. Долива се с преварена и леко топла вода. Добавят се 2-3 зрънца черен пипер, един аспирин и се завършва с една клонка копър. Затварят се. Три-четири дни стоят на лесно място, като от време се обръщат.
Прибират се на хладко и са готови за употреба.
Малко пояснения:
*много хора, предварително варят маринатата (сол, захар, оцет, вода), което при слагането на аспирин намирам за излишно и не го правя.
*някои стерилизират бурканчетата за няколко минути. И това не съм правил.
И тъй като не е публикация, а просто едно полезно предложение само ще кажа, че за целта ползвам малки бурканчета от детско пюре или бурканчета от лютеница ( с обем около 350 мл).
Чесънът не е необходимо да се чисти, а само се начупва на отделни скилидки, които се пълнят в бурканчетата.
Впрочем, предпочитам да го почистя от люспите, тъй като сетне ми е по-лесно, па и ги употребявам за овкусяване на зехтин.
Когато се ползват по-големите бурканчета, във всяко бурканче се слага по една чаена лъжичка с връх сол и захар и по две с.л. оцет. Долива се с преварена и леко топла вода. Добавят се 2-3 зрънца черен пипер, един аспирин и се завършва с една клонка копър. Затварят се. Три-четири дни стоят на лесно място, като от време се обръщат.
Прибират се на хладко и са готови за употреба.
Малко пояснения:
*много хора, предварително варят маринатата (сол, захар, оцет, вода), което при слагането на аспирин намирам за излишно и не го правя.
*някои стерилизират бурканчетата за няколко минути. И това не съм правил.
И в общи линии това е базовият вариант. Принципно, на един компотен буркан - една с.л. захар, 1 1/2 с.л. морска сол, 5-6 с.л. оцет, копърът и черния пипер задължително. Желателно е бурканите да престоят няколко дни обърнати върху капачката.Количествата на захарта или оцета могат да се променят в зависимост от предпочитанията. В буркана може да се сложат и няколко джанки.
Впрочем, предпочитам да го почистя от люспите, тъй като сетне ми е по-лесно, па и ги употребявам за овкусяване на зехти.как по точно става?
ОтговорИзтриванеЕто тука съм писал как се овкусява зехтин - има десетки варианти
ОтговорИзтриванеhttps://batimiti.blogspot.com/2017/06/blog-post_9.html
или потърси в търсачката на блога и напиши - как да овкусим зехтин
ОтговорИзтриване