сряда, 10 февруари 2016 г.

"Мусака" от брюкселско зеле, ориз и кайма
























Едно изключително лесно за приготвяне ястие и при това много вкусно.

Необходими продукти: за 4-6 порции 
1 пакет замразено брюкселско зеле (400 гр.); 3/3 ч.ч.ориз, 2 моркова, 2 главички лук, 2-3 скилидки чесън - всичките нарязани на ситно; 350 гр. кайма; сол и черен пипер на вкус; риган и червен пипер по 1/2 ч.л..


Изпълнението е простичко: 

В голям тиган, който може да се ползва и за фурна,се загрява малко мазнина и последователно се запържват чесъна, лука, морковите, ориза, добавя се и натрошената кайма (при необходимост се налива малко водичка да се "разпадне" каймата", слага се червения пипер и се пущат нарязаните на четири парчета зелчици. Няколко се оставят цели - ей така за "атракция".









Доливат се 3 ч.ч. топла вода (или бульон - винаги във фризера има замразени 0,5 л бутилки с бульон) или бульон и вода.
Слагат се подправките и след като покъкри 15-а минути заминава в загрята на 200 С фурна - за 30-35 мин. (докато течността се поеме).



Ами горе долу това е - по желание може да се направи и заливка - яйца с кисело мляко и т.н.
Сервира се с кисело мляко.
П.П.  Цялото ястие има няма цели 5 лв, а става за вкусна вечеря.