понеделник, 8 февруари 2016 г.

Мини франзели с моцарела
























Правих по заявка пица и покрай нея се роди идеята за тези мини франзели с моцарела.
Продуктите са ориентировъчни: 
2 ч.ч. обикновено брашно, 3/4 ч.ч. фино смляно царевично брашно и 1/2 ч.ч. оризово брашно; 1 ч.л. суха мая с връх; 1 ч.л. сол и 1 ч.л. с връх захар, около 1 и 3/4 ч.ч. топла вода, смесена с прясно мляко; 1-2 с.л. олио, както около 100 грама настъргана моцарела;
Изпълнението е изключително простичко:
Сухите съставки се смесват и  им се добавя постепенно млякото (смесено с топлата вода), разбъркват се с лъжица, а сетне се месят на ръка да се получи хубаво еластично тесто, като с мазнината се намазват ръцете при месенето. 
Оставя се да втасва докато хубаво бухне.


Готовото тесто се разточва на голяма кора и нарязва с ножчето за рязане на пица на правоъгълници.
Примерно 12х8 см. 
По дължина се насипва от една страна от настърганата моцарела и завива на руло и се оформя като като франзелка. 
Отгоре се цепват с остър нож по дължина и леко напречно.


Така оформените минифранзелки се нареждат в тава, застелена с хартия с печене с шева отдолу, леко се се намазват с малко олио и оставят да си "починат" за 30-а минутки.
В това време фурната се загрява на 250 С.
Слагат се с тавата във фурната и се намаля температурата на 220 С.
След 10-12 минути в зависимост от фурната са готови - зачервени срамежливо, невероятно ароматни и вкусни ... 




 тука изстива на решетката
























Ва начупен вариант

За аромата на печено и моцарела няма как да се изразя ...


















Направо красота!



















Дзверска вкуснотия!


Минимум усилия - невероятен резултат.



Просто минифранзелки - трепач....
Стават за сандвичи, за хапване ей така ...

И цялото това удоволствие има няма два лева (и то заради моцарелата) ....