Станах дето викат хората на 100 години и все откривам нещо ново. Не става дума за октопода, но се оказа, че това мекотело има толкова много видове и подвидове, че чак съм изненадан: от огромни чудовища по няколко метра, през по-малки, още по-малки - като тези, които обикновено консумираме, та до едни такива емептен мънинки- бейбита по няколко сантиметра.
Но точно като на тези - горе долу по 200 грама, не бях попадал. Бяха в местния рибарски магазин по 16 лв килото и си взех няколко колкото за проба. Попитах продавачката знае ли как се приготвят? Ами за пръв път им ги докарвали и не ги била пробвала, но била чувала, че ги пекат на скара в Гърция.
Запитах в една от големит групи във ФБ - и там па съвсем ударих на камень и то голям. Няколко идеи, но кат за голЕмо мекотело и съвети за варене с тапа и с часове. А, този номер не минава ...
Минах профилактично през Гугъл - 1 млн отговори, снимки, но точно на такива ти ми не попаднах и след чашка две за размисъл, се подхванах.
Значи, туй ми, мЪкър и мънинко, прилича на на големото, защото некога може и да порастне - значи има очи, клюнче и стамашен тракт.
Щом е така, ще го караме като с голЕмо мекотело:
Откъм пипалцата се намира де му човчицата и оченцата и с острия нож се изрязват. Сетне се хваща по дължина и с ножа се разпорва - всички вътрешности се показват и изрязват.
Следва яко миене да се почисти, че останат ли от чернилките, ще да горчи та нема траене и едене.
След измиването и почистването, се слагат в подходяща купа, посоляват се и обилно поливат с лимонов сок. Да не се забравя и идеята църно пиперче. Сетне и малко зейтинче.
Това е напълно достатъчно. Нека да си починат и отдъхнат от нашето внимание поне за 30-а минути.
В това време може да си приготвим салатата - как се прави е излишно да се обясняваме и да не забравим бутилката водка да влезне в камерата за охлаждане на страстите.
В нашия случай, фурната се загрява на 240 С.
Октоподчетата са си починали малко и затова заминават в една купа и заливат с вряла вода от каната. 5-6 минути "плуване" им стигат и отново в маринатата.
Сетне в тавата на фурната върху подложка за печене - за 15-20 минути.
Горките направо се сгърчват и стават една шепичка от зачервени пипалца.
Вадят се, забиват се с една вилица и се нарязват на ситно.
В това време в тенджерка се слага остатъка от марината дето са стояли, 1/2 ч.л. горчица, 1 ч.л. чили, още лимонов сок - от другата 1/2 лимон, малко черен пипер и се пущат в тази марината.
Нека си починат там 20-а минути. Пробват се и ако Ви се сторят жилави, малко бяло вино и нека възврат за 10-а минути и са готови за сервиране.
Дзверска вкуснотия се получава. А поднесени върху картофено пюре и ръснати с малко копърче са невероятно дзерско мезе.
НАЗДРАВЕ!