четвъртък, 12 юни 2025 г.

КАК ДА СИ НАПРАВИМ ДОМАШЕН КОСТЕН БУЛЬОН?

 

    Снимката е илюстративна и съвсем умишлено подбрана за тази публикация - не че не мога да покажа снимка на бутилка с домашен бульон ...
    Обърнете внимание - 1 л излиза почти 10 лв и може да стигне за една супа с разреждане. Инак "далаверата" е в буркана и капачката, както и да го смяташ.
    В действителност по месарниците се продават телешките кокали (рагу) - доста оглозгани, но за сметка на това цената им е около 2,50 лв за кило.
    Достатъчно е да се купят поне 3 кг такива, но може и 4 кг, ако имате по-голяма тенджера. С такова количество си струва човек да се захване с направата на домашния костен бульон.
    Първият етап е костите да се сложат в голямата тава на фурната, а последната да се включи поне на 230С, че и биля на 250С (но за 30-а мин.). Желателно е леко да се омаслят - буквално идея зехтин или олио и съвсем леко да се осолят. В тавата се слагат по няколко цели глави лук и чесън (без мустаките), един два моркова и заминават да се пекат. Печенето продължава не по-малко от час - час и половина, като от време на време е желателно да се разбъркат. Готови са, когато добре покафенеят. Преди да се изключат е желателно в тавата да се налеят поне 500 мл топла вода, за да се деглазира дъното на тавата.
    Вторият етап е най-продължителният, но в края на краищата не е труден: Съдържанието на тавата се прехвърля в голяма тенджера, залива се с топла вода (поне 3-4 пръста над костите), добавят се желани подправки - зърна черен пипер (20-а поне) и бахар (10-а); 2-3 листа дафинов лист; карамфил - 2-3 бройчета; 1-2 два звездовидни анасона; носи и идея чили (ама наистина идея); Могат да се добавят и други любими подправки (по малко корени от магданоз и пащърнак), но тези са буквално  необходимите. Солта я слагам по-късно - след като е завряло и съм намалил котлона да къкри - слагам по 1 ч.л. на литър течност. 
(Бележка: може и да се добави кората на 1/2 настърган лимон, 1/4 корен целина, 10-а зърна кориандър и толкова кимион, 1/2 връзка риган, но всичко това са добавки по мерак...)
    При първоначалното завиране се появява и малко пяна, която внимателно се отстранява. След като заври, се намалява силата на котлона почти максимално и се оставя на "тих огън" поне за 4-5 часа. Може и повече, но трябва да му се "хвърля по едно очо" и при необходимост да се долее малко вода, но обикновено не се налага. 
    Целта е да получи максимално гъст, плътен и почти кафяв бульон. Това става на 6-7 час от варенето.
    Третият етап е прецеждане през ситна цедка и пълнене на бульона в бутилки. Обикновено се получава много концентриран бульон, който сетне при готвене може да се разрежда буквално 1:3.
    Вериантите му за съхранение за доста:
    -замразявам го на кубчета във формата за лед и сетне кубчетата по 6-7 броя вакуумирам и съхранявам във фризера.
    -пълня в пластмасови бутилки по 0,5 л и във фризера.
    -пълня в буркани с винтова капачка, дакото още е топъл и заварям за 30-а минути.
    -понякога слагам в торбички за фризер с цип и замразявам като стават плоски и не заемат място във фризера.

П.П.Не си мислете, че кокалите се изхвърлят. След като поистинат, от тях се отделя месцето и то не е никак малко... Става понякога поне за 2-3 ястия и да не описвам колко е дзверски вкусно.

П.П. От това количество в зависимост от доста фактори излизат около 2,5 - 3 л великолепен бульон. А за цената не говорим - просто се иска да се отдели малко време ...

П.П. Домашен бульон може да се направи от други кости - свински, агнешки, пилешки. Процедурата е същата, но по-кратка.

Някои хора добавят оцет или сода при варенето на костите, но го намират за излишно.

Тук давам линкове и за някои други варианти за домашен бульон:
    Пробвайте и няма да съжалите!

сряда, 11 юни 2025 г.

ЛЕСНА И БЪРЗА "МУСАКА" ОТ ТИКВИЧКИ

 

    Това е най-бързата и най-лесна мусака, която съм правил и при това невероятно бюджетна в тези скъпи времена.
    При това се прави толкова бързо и лесно, че просто няма какво да описвам:
    Необходими са ни за 4-6 порции: поне 3 или 4 (от зор) средни теквички; 1 глава лук - почистена и нарязана на ситно; 1 морков - почистен и настърган; 1 домат - обелен и настърган; 2-3 скилидки чесен на ситно, както и поне 500 грама кайма от мляно месо. За подправяне - черен пипер и щипка джоджен; Също така и 2-3 с.л. зехтин. Особеното е, че ползвах 1 кубче турски зеленчуков бульон (който няма нищо общо с нашенските).
    За заливката: 2/2 кофичка кисело мляко; 1/2 ч.л. сода; 1 с.л. с връх брашно и 2 яйца, както и поне 50 гр. настърган кашкавал.
    Приготовлението е направо елементарно и отнема буквално минути като се изключи времето за предварителна подготовка на зеленчуците, което също не е много - максимум 10-а минути:
В силно загрятия зехтин последователно се задушават лука, чесъна, моркова, каймата, домата като им се добавя разтвореното в 1/2 ч.ч. кубче бульон. В това време тиквичките се обелват на зебра, нарязват на кубчета  и добавят в тигана.
След 10-а минути всичко се прехвърля в подходяща тава и се пече на 180С.
След 30-а минути прави заливката и сипва върху запечените продукти в тавата.
Още максимум 10-а минути и ястието е готово.
Най-добре е да се сервира леко поизстинало - така порциите държат форма.
На другия ден е още по-вкусно. Особено сервирани с цедено кисело мляко с добавка на малко чесънче ...
Правете смело - лесно е и НАЗДРАВЕ! Върви си с бяло или розе или ледена биричка.

вторник, 3 юни 2025 г.

СУПЕР ЛЕСЕН ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ

 

    Това е най-лесният и бърз ябълков сладкиш, който може да се направи буквално за минутки и то без да те затрудни.
    Няма да пиша някаква рецепта, а ще го обясня покрай снимките:
Една огромна ябълка или две средни се обелват, почисват и нарязват на резени и подреждат в тавичка с Д=20 см, на дъното, на която е сложена намазнена хартия за печене. На хартият се сипва около 1 с.л. захар, а между ябълките - малки бучки масло.
В купа се разбиват 2 яйца, 1 ч.л. бакпулвер, 1/2 ч.ч. олио, 5-6 с.л. кисело мляко и 5-6 с.л. по пълни с брашно.
Добавя се 1/2 ч.л. канела и 1/2 пак. ванилова захар и с тази смес се заливат ябълките.
Пекат се на 160С с вентилатор до хубаво зечервяване.
Оставят се да изстинат и моат отделните парчета за се сервират със сладолед и обилно пърсени с пудра захар.
Като екстра - тавичката може да се засипе със захар и идея масло докато се карамелиризат и след това да се нареждат ябълките.
Дет, не харесвам десерти, на това му казвам Дзверска вкуснотия...