понеделник, 2 октомври 2017 г.

Неделно почти кулинарно гости

Тази неделя бидохме поканени на неделен обяд от приятели. Времето се оказа направо чудесно - за кратка разходка из природата и вилно гости. Па то си се оказа направо кулинарно изживяване:

Още с пристигането заварваме барбекюто да е добре разпалено и да се чака да стане на жар.








След малко маринованото от вчера в специална марината пиле поляга на скарата.

Единственият ми принос - да нарежа една домашна луканка. 
 Салатите: мариновата херинга със специални маслини; гръцка салата и специална салата с нахут, домати, червен лук, мента и за украса маслини каламата.
Докато се "опушвах" навън пред барбекюто (само да му се радвам), домакинята спретна масата и на нея се появи и една салата капрезе с моцарела. 

Докато масата се подреждаше и домакинята сновеше между нея и барбекюто се отпуснах в този уютен ъгъл за една цигара.

И се наслаждавах на тази интересна колекцийка от джунджорийки ...

и погледът ми все опираше в този шкаф, но трябваше търпеливо да изчакаме домакинята да седне, за да си кажем "наздраве" ... 


 И докато казвахме първото "наздраве" се появи тази разкошно ухаеща ароматна баница с месо.
Пилето е почти готово и оттеглено назад - да отвори място за кюфтета, наденичките и др.п.
Научих и нещо ново - най-добре когато са почти готови, да се затвори капака и да се оставят на пушека хубаво да ги одими.
Така стават по-вкусни

Вече са на масата ...
 Без коментар ...















Котаракът лакомо се оглеждаше около всяка маса ...















Докато накрая се сито и доволно се кротна. 

Малко преди нас :)
Изключително вкусно хапване, хубаво питие и щях да замълча нататък, но за завършек имаше разкошен крем брюле, карамелизиран пред погледите ни с горелката и не да го подмина ...



Красота в началото на есента.

















Мога да кажа само още едно "Наздраве, приятели!" - нищо че доста често си го казахме.

събота, 30 септември 2017 г.

Пържен крехък свински черен дроб


Става дума за най-обикновен пържен свински черен дроб. Какво толкова всеки си има начин, няма уж тайни и секрети, а доста често става като подметка. Има си начини това да се избегне и ще споделя един от тях, който работи наистина и дава страхотен ефект.
За приготвянето на телешки или свински черен дроб съм писал доста, но този начин е различен и затова ще го споделя.
За двама човека са необходими около 500 грама свински черен дроб, една чаена чаша кока кола, както и олио за пържене.
Изпълнението е елементарно:

Дробът се нарязва на филийки с дебелина около 2 см и се почиства от ципи, вени и др.п. Изкисва се за около 1 час в студена вода и сетне се залива с кока колата за още 1 час. Сетне парчетата се подсушават добре с домакинска хартия - почти до сухо състояние.
По желание могат съвсем леко да се ръснат с царевично нишесте и след като престоят малко, са готови за пържене.
Не го правя, защото и без него става страхотен.
В тиган се загрява олио (поне 1,5 см), слага се 1 ч.л. сол и парчетата дроб се пържат на партиди буквално за по 2 мин. от всяка страна- колкото леко да се зачервят.
Много е важно да не се препържат.
Вадят се върху кухненска хартия и се опиперяват с църно пиперче.

Става страхотно крехък и Дзверски вкусен.
Може да се поднесе с картофена салата, а в случая и карамелизирани круши - изпържени в мазнината от дроба.

Страхотно хапване или мезе.
Наздраве!

петък, 29 септември 2017 г.

Шиш кебап по дзверски


След като има толкова кебапи, защо да не нарека този кебап "дзверски" ? А че е дзверски вкусен не може да има съмнение.
В действителност направо си няма рецепта, но все пак нека разкажа как е направен. 
Миналият ден бе малко по-специален и бях решил да направя нещо доста засукано, но и задачите ми бяха твърде много и изведнъж се оказа, че разполагам с около един час до посрещането на гостите. 
Добре, че имах в наличност едно кило смляно месо телешко и свинско. Беше предвидено за оня наумен специалитет, за който не ми стигна времето да купя продуктите. И се наложи да импровизирам, а не ми се правеха обикновени кюфтета - то и за друго нямах време де...

По същество: необходими са един килограм кайма, 1 глава лук, 2 печени червени капии, 3-4 скилидки пресован чесън, 2 варени яйца, около 20 см от зелената част на стрък праз, 1 морков, 1 люто чушле "рибка", около 50 грама кашкавал; сол на вкус, по 1 ч.л. черен пипер и кимион, няколко стръка магданоз, щипка риган.
За добавка на вкуса и 50 мл бърбън.

Изпълнението е уникално лесно:

Лукът, празът, морковът, както и останалите добавки се нарязват на ситно.
Смесват се с каймата, подправките и бърбъна и много добре се омесват.





От каймата с намазнени ръце се откъсват парчета с тегло около 250 грама и се оформят огромни рула като кебапчета, които се нанизват на шишче.
От остатъка се оформят кюфтета.
Направих и два по-малки кебапа.


Пекат се на скарата до готовност както се пекат кебапчета със завъртане.

Слагат се в йенска тенджера с капак.






Сервират се със салата, домати, краставици или на кой както му харесва.









Може да се добавят и кисела краставичка, както и задушени нарязани гъби.
Носи доста съставки - въпрос на предпочитание.
Бързо, лесно и най-важното Дзверска вкуснотия!