Има моменти, в които като започна да готвя (особено кат` гладен), да приготвям количества като за цяла казарма.
Този път така и стана като започнах да правя картофените тиганици - не се спрях с 3-4 картофа, а настъргах цяла купа поне 10-а картофа, 5 яйца и пропорционално големи количества сирене и кашкавал.
Като започнах пърженето, след 10-а тиганица се усетих, че това ще трябва да го ядем двамцата цяла седмица. И во време се сопрях. То се сопрях, ами какво да правя с половин голяма купа смес - не става за хладилника, не става за замразяване. И в този момент се сетих, че както винаги, хлябът липсва в къщи. Какво по-лесно от това да направя картофени содени питки.
В готовата картофено яйчена смес, се добавя брашно, 1 ч.л. кисело мляко с 1 ч.л. сода, която се гаси с лимонов сок. Брашното е толкова, че да се получи меко тесто, което да държи форма. С намазнени ръце се оформят топки малко по-големи от яйце и се нареждат в тава намазана с олио или върху хартия за печене.
Пекат се в предварително загрята на 200С фурна за около 25-30 мин. - или поне до хубаво зачервяване.
Вадят се и върху всяка се слага бучка масло.
Невероятно ароматни и пухкави.
Много са подходящи вместо хляб, както и за сандвичи и какво ли не още ...
Консистенцията на питките се вижда.
А вкусът и ароматът - просто за тях нямам думи.
Остават пресни и вкусни, без да изсъхват поне три дни.
Тази на снимката (експериментална) е на четвъртия ден от опичането и не е загубила нищо от вкуса си.