четвъртък, 9 март 2017 г.

Лесни кюфтета на фурна


Едни страшно лесни и бързи кюфтета, които стават дзверски вкусни.
Правят се буквално за минути и най-трудното е търпението да станат готови и сервират на масата.


Необходими са:
1 кг кайма (собствено смляна във вид по желание - телешка, свинска, смес, но може и хубава от магазина). Предпочитам - свинско и телешко 60:40%. 
За подправяне: сол на вкус -около 15 гр. на кг (ако каймата не е била осолявана), 
по 1 ч.л. черен пипер, чесън на прах и кимион; 
1 ч.л. чубрица или риган (по желание)
1 голяма глава лук, нарязана на много ситно; 
50 мл бърбън или някакъв друг алкохол; 

Приготвянето е лесно:
Каймата се омесва с всички подправки и се оставя да си "почине" поне час. 
Сетне тавичка се намаслява леко (с около 1 с.л. олио).
С ръце, които се топят в ябълков оцет се късат парчета от каймата и оформят топчета с големина по желание (моите са около 80 гр.), и се нареждат в тавичката. Излизат 12 броя като и три са доста за един човек. 
Във всяко топче се "скрива" по бучка масло (мъничка) или пък парченце кашкавал. 
Пекат се на 200С във фурната - до хубаво зачервяване - около 35-40 мин. 
По някое време могат да се обърнат. 


Като се извадят, с отделената мазнина в тавичката може да се направи някакво сосче ...
   

 Вървят си с всякаква гарнитура, на в момента най-подходящо им е кисело зелце.
  Важното е, че времето за цялата подготовка отнема максимум 15-а минути.

  П.П.
  Имам и един друг вариант, в който ги правя и тогава си стават направо с гарнитурата:


  Сварени и обелени картофи се нарязват на шайби се подлагат под кюфтета.
  Е те тогава всичко става Дзверска вкуснотия.

 Наздраве!

сряда, 1 март 2017 г.

Бабини търкалаци (за закуска и не само)


След като преди време показах как Баба правеше кишолатки (любима закуска от детството), и преди време напомних за тях, получих заявка за почивните дни. 
Затова, за да няма изненади, реших да потренирам с нещо малко по-различно и което не съм правил от доста години, а много ми харесва. Иде реч за т.нар. търкалаци на Баба (е и така не докарах ред за нейните гюзлеми, но живот и здраве и до тях ще стигна).

Необходимите продукти са минимални: около 500 гр. брашно, 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. захар, около 250 мл вода, 2-3 с.л. олио и хубаво сирене - може би около 200 грама, както и брашно за наръсване при точенето и много масло за намазване.
От това количество излизат 8-10 броя в зависимост колко големи ще са. Ако са по-малки, стават повече...

Изпълнението е лесно:
Брашното, солта, захарта и водата се смесват в купа като първоначално се разбърква с дървена лъжица, а след с намаслени с олиото ръце се доомесва:


Както си е омазнено, се оставя да си почине малко.
Заб.: този път в името на експеримента в тестото сложих и лъжичка оцет. Чувал съм, че става по-пухкаво. С това се отклоних от Бабиния начин, но честно казано, не забелазох някаква съществена разлика.


Докато тестото се почива, сиренето се натрошава с вилица (може и ръце- на кой както му е удобно), а тиган с незалепващо покритие се загрява силно и сетне се намаля силата на котлона наполовина.


От тестото се къса парче с големината на яйце, плотът се наръсва с малко брашно и се разточва лист с големина около 30-а см. Е този е първият и е "направо перфектен". В единия му край се слага обилно сирене - колкото повече, толкова по-добре.


След това листът се навива на руло и след рулото се навива на "охлюв".


Навитият "охлюв" се разточва - да се получи кръг с дебелина около 5-6 мм и се надупчва с вилица таме от двете страни - иначе при печенето ще почне да се издува.


Пекат се в загрятия тиган без мазнина, докато почнат да покафеняват. Като се опекат от единия край, се обръщат и намазват обилно с масло.
Готовите търкалаци се вадят в чиния, отново намазват с масло и покриват с капак.


Готови са. Да ни е сладко.
Могат да се хапват с всичко - дори и със сладко или пък с айрян. Честно казано, на мен ми вървят и с бърбън :)

Дзверска вкуснотия.

Гъши дроб на тиган с авокадо



Доста хора се стряскат като чуят за гъши (или патешки) дроб и приемат априори, че е много капризен и труден за направия.
Това определено не е рецепта за гурме приготвяне на гъши дроб, а един много простичък начин да се приготви в къщи Дзверска вкуснотия.
Количества няма да давам, тъй като до 100-а грама на човек са дори и доста - приемам, че е нормално на човек 60-70 грама.


Гъшият дроб се нарязва на филийки с дебелина около 1 см и се оформят с ножа на красиви парчета.
Изрезките се събират в пакетче и във фризера - като станат повече, се прави или крем от гъши дроб или лесен гъши  дроб в буркан- все дзверски вкуснотии.

Половинка авокадо се обелва и намачква с вилица. Разбива се едно яйце и се смесва с намачканото авокадо. Парчетата дроб се овалват в тази смес и се оставят да престоят така поне 30-а мин. на хладно.



Тиганът се загрява без мазнина и в него се пущат парчетата дроб. "Пържат" се буквално по 2-3 минути от всяка страна - до лека промяна на цвета към зачервяване.
Когато се извадят от тигана, леко се осоляват и опиперяват с бял пипер.
Мазнината не се изхвърля - може да се използва за нещо друго (дори и за пилешки пастет като променя страхотно вкуса му).
Става Дзверски вкусен.