Едни страшно лесни и бързи кюфтета, които стават дзверски вкусни.
Правят се буквално за минути и най-трудното е търпението да станат готови и сервират на масата.
Необходими са:
1 кг кайма (собствено смляна във вид по желание - телешка, свинска, смес, но може и хубава от магазина). Предпочитам - свинско и телешко 60:40%.
За подправяне: сол на вкус -около 15 гр. на кг (ако каймата не е била осолявана),
по 1 ч.л. черен пипер, чесън на прах и кимион;
1 ч.л. чубрица или риган (по желание)
1 голяма глава лук, нарязана на много ситно;
50 мл бърбън или някакъв друг алкохол;
Приготвянето е лесно:
Каймата се омесва с всички подправки и се оставя да си "почине" поне час.
Сетне тавичка се намаслява леко (с около 1 с.л. олио).
С ръце, които се топят в ябълков оцет се късат парчета от каймата и оформят топчета с големина по желание (моите са около 80 гр.), и се нареждат в тавичката. Излизат 12 броя като и три са доста за един човек.
Във всяко топче се "скрива" по бучка масло (мъничка) или пък парченце кашкавал.
Пекат се на 200С във фурната - до хубаво зачервяване - около 35-40 мин.
По някое време могат да се обърнат.
Като се извадят, с отделената мазнина в тавичката може да се направи някакво сосче ...
Вървят си с всякаква гарнитура, на в момента най-подходящо им е кисело зелце.
Важното е, че времето за цялата подготовка отнема максимум 15-а минути.
П.П.
Имам и един друг вариант, в който ги правя и тогава си стават направо с гарнитурата:
Сварени и обелени картофи се нарязват на шайби се подлагат под кюфтета.
Е те тогава всичко става Дзверска вкуснотия.
П.П.
Имам и един друг вариант, в който ги правя и тогава си стават направо с гарнитурата:
Сварени и обелени картофи се нарязват на шайби се подлагат под кюфтета.
Е те тогава всичко става Дзверска вкуснотия.
Наздраве!