Не ми е идвало на ум да покажа как приготвям паламуд, докато съвсем наскоро видях едно запитване.....
Няма да обяснявам за паламуда - едно изключително вкусно рибоче, което най обичам когато е прясно, но уви ... толкова трудно се намира. Тази година съвсем преди дни Чедото донесе няколко рибока от нашите си Черноморски и нямаше как - трябваше да се приготвят веднага. Предпочитам нашенския пред турския, който продават в Одрин - нашият ми стои по-плътен, по-мазничък. А в Турция по-често попадаме отколкото на паламуд на турук (нещо като дядо му).
И така един голям паламуд за пържене, един за печене на грил-тигана и два за веяне и мариноване.
За пържене:
Паламуда се почиства добре и нарязва напречно на шайби. Тънкостта е първо да се орежат перките и главата като корема му се запази цял и се чести с остър нож и измива добре.
Нарязаната рибка се полива обилно със сока на прясно изцеден лимон и оставя да си почине поне 30-а минутки.
Сетне шайбите паламуд се овалват в царевично брашно, в което са сложени сол и черен пипер.
(Може да се сложи и дивисил и мащерка и т.н., дори и малко лютивко - въпрос на вкус). За предпочитане обаче е чистият вкус на рибата.
Пържи се в силно загрято олио -до хубаво зачервяване и всяко парче се слага върху кухненска хартия на скара - да се запази по-хрупкаво.
Разкош!