Ако сте
се изгорили на печката (котлона), бързо
насипете сода в съд с ледена вода,
намокрете мека кърпа и я наложете
върху изгореното. Повтаряйте процедурата, докато отмине паренето;
този метод предпазва от появяването на мехури.
четвъртък, 27 август 2015 г.
неделя, 23 август 2015 г.
БИРЕН МЕД или сладко от бира
Като прочетох вчера из Нета, че една американка поради липса на плодове в килера и изобилие на бира, си направила конфитюр от бира, че и бизнес от това - продавала по 3000 бурканчета седмично с цена 4,50 (???? !!!!) паунда за бройка, направо изумях.
Идеята ми хареса - аромата на хмел и сладко, е нещо нещо невероятно.
И изобщо не се замислих повече - грабнах първото попаднало в ръцете ми кенче бира, чаша захар и пакета с пектин и се подхванах с направата.
Идеята ми хареса - аромата на хмел и сладко, е нещо нещо невероятно.
И изобщо не се замислих повече - грабнах първото попаднало в ръцете ми кенче бира, чаша захар и пакета с пектин и се подхванах с направата.
Експеримент първи:
Отдавна правя сладка и други подобни единствено в мултитенджерата (демек кукъра), че идва много удобна за тази цел. Изсипах бирата, включих на програмата "готвене/яхния" - с продължителност е 30 минути и като взе да се пени, сложих и чашата захар. Разбърквах няколко пъти и се сетих, че съм забравил да сложа пектина. И без да се замисля започнах да сипвам направо от пакета. Точно 3 сек. ми бяха необходими, за да осъзнах в какъв филм се вкарах - всичко стана на бучки....
И се захвана едно прецеждане, бъркане и докато не пуснах пасатора в тенджерата, нещата не се оправиха.
Да, ама вместо да стане каквото очаквах, стана нещо като мармалад.
Вижда се много добре на снимката.
Страхотно върху филийката с масло.
Върху палачинката се размаза като мед.
И много бързо бъде омахан с палачинките.
Невероятно вкусно и по-скоро дъхащо на плодове с много слаб привкус на бира. Чак тогава се сетих да видя кенчето от бирата - оказа се слаба бира с лимон и някакъв горски плод.
Хареса се, но не беше каквото си представях.
и затова последва:
Експеримент втори:
Тука вече се подходи "по-професионално" - всичко се замерва и заснима.
Изходните продукти са същите: 1 кен бира от 0,5 л, но силна "Астика", 1 ч.ч. захар (без малко) и 1 ч.л. пектин и 1/2 ч.л. лимонена киселина.
Като се насипе половин чаша захар, се слага пектина, разбърква се със захарта и се добавя останалата захар.
Бирата се сипва в купата на мултито и се включва на програма "готвене/яхния" за 30 мин.
Може и в тенджера, но трябва да е доста голяма, защото доста кипва - ще се види.
Когато бирата заври, се слага захарта (с пектина) и се разбърква малко.
Някъде около 20-тата минута сместта направо е тръгнала "да ни търси" - всичко е на пяна и е стигнало почти до ръба на купата. От този момент на- татък, трябва да се бърка почни непрекъснато.
В това време и програмата приключва 30-те минути.
Отново включваме на същата програма, но варенето и бъркането продължават не повече от 10 минути. Усеща се по бъркалката - по-трудно се бърка и като я вдигнеш, не се стича по нея. Слага се и лимонтузуто.
Изключва се след 2-3 минути и се оставя за няколко минути да изстине. От пяна става течно със съвсем малко пяна, която се отделя с решетъчна лъжица.
Пресипва се през цедка в буркан, който се затваря и обръща върху капачката си.
Разбира се, оставя се и малко за окусване в купичка.
Невероятно вкусно.
Прилича на гъст мед и затова "БИРЕН МЕД" с лек дъх на хмел, сладък и ароматен.
Става за филийка, за палачинки, за глазиране на печено месо и т.н. и т.н.
Подходящ е и за деца - алкохолът е изпарен изцяло, а има само лек бирен аромат...
Пък и децата обичат, кой знае защо, бирата.
Страхотен е ...
Просто нямам думи.
П.П. 13.09.2015 год.
Преди кратката почивка на морето пак направих същото, но този път беше с друг вид бира. Затворих буркана обърнах го и го оставих в шкафа. Днес случайно попаднах на него - оказа се, че се е желирал напълно - направо с нож да го режеш.
Предполагам, че след като престои повече, заради пектина в него, се желира яко...
П.П. 13.09.2015 год.
Преди кратката почивка на морето пак направих същото, но този път беше с друг вид бира. Затворих буркана обърнах го и го оставих в шкафа. Днес случайно попаднах на него - оказа се, че се е желирал напълно - направо с нож да го режеш.
Предполагам, че след като престои повече, заради пектина в него, се желира яко...
полезен съвет
При дисфункция на стомаха може да
се почувства главоболие Изпива се
една чаша мляко на стайна температура с две щипки сода. Помага - пробвано е.
Абонамент за:
Публикации (Atom)