четвъртък, 25 април 2024 г.

"Лепкави" пикантни свински ребра

 


    Свинските ребърца са ни любими във всякакви варианти - печени(на фурна, на скара и т.н.), варено печени, пържени или пък сготвени с боб или нахут... Ако започна да изреждам, няма да ми стигне цяла страница.
    Затова искам да споделя един мой вариант за направия насред лакърдията за ребърцата.
    Първо, когато купя свински гърди, си отделям гърдите от ребрата- не много старателно, а гледам да остане по тях не малко месце.
    Второ, нарязвам ги ребърцата покрай коста и така си го подготвям за готвене. Съхранявам вакуумирани във фризера по 10-а бройки - напълно са достатъчно за двама човека.
    Сега да взема да обясня как ги приготвям, че ще стана досаден инак.
    След размразяването, което правя в хладилника - от днес за утре, пристъпвам към първата фаза на приговяне. В малко 2-3 с.л. мазнина - ползвам поравно масло и овкусен зехтин (с розмарин или по друг начин) запържвам ребрата до зачервяване.
    След това наливам в тигана домашен бульон (примерно ей такъв или месен) колкото да покрие ребрата с един пръст, намалявам силата на котлона с 1/3, покривам с капак и оставям да къкри докато отново остане на мазнина. Ако нямам домашен бульон, ползвам кубче гъбен бульон и тогава изобщо не се слага сол.
Когато останат на мазнина, се слага 1 с.л. мед (или кафява захар), 1 с.л. домашен чили сос или домашен табаско сос, 1 с.л. соев сос и се дозапържват до получаване на леко лепкав вид.
Приговени по този начин ребърцата стават страхотни и могат да си се гризват направо, без да се ползва нож.
Точно така приготвени си ги сервирам със запържени картофи. Картофите, добре измити и изтъркани с гъба, не ги беля (особено пресните), а ги сварявам до полуготовност (колкото дървеното шишче да прониква в тях без особена трудност) и след това ги запържвам до хубаво зачервяване  пак в масло с добавка на равно количество овкусен зехтин. 
Овкусеният зехтин с розмарин и с добавка на по една идея сушен лук, чесън, пушен червен пипер, кориандър млян и джинджифил, правят пържените картофи дзверски вкусни.
Втората гарнитура, която правя е от накъсана маруля, резнати на по две чери доматчета, мариновано с подправки сирене на кубчета (сигурно ще напиша някой ден как го правя) и мариновени прясно нарязани краставици за около 3-4 часа в хладилника (и за тях някой друг ден), обилно заляти със зехтин и балсамико.
За питието няма да говоря. 
Приготвени по този "антинаучен начин" ребрата са дзверски крехки и вкусни.
Правете смело и НАЗДРАВЕ!

сряда, 10 април 2024 г.

ДОМАШНА ЛИМОНАДА

 


    Взе да се затопля и идва лято, а това значи, че е време за разхладителните напитки.
    Една любима от тях е лимонадата, ама не каква да е, а домашна ...
   Как се прави съм писал ей тука:
  и
И при това приготвена по един особен начин. Ще ме питате ама какъв? 
   
Всичко е много просто и лесно. Лимоните се заливат с почти вряла вода и измиват много добре със сол или сода. Слагат се в пликчета и във фризера и да си се замразяват там.

След това се нарязват на подходящи кубчета и в блендера с малко мента (джоджен или нещо друго по желание). Налива се малко вода, добавят се 2-3 с.л. мед и всичко се смила много добре.
След това се прецежда през цедка и воала - концентратът за лимонадата е готов. Може да се разрежда с вода, с газирана вода и т.н.
Кубчетата лед са опция ...
П.П. Замразените лимони концентрират повече витамин С, а и не трябва да се забравя, че в кората им доста от него и други полезни неща.
По същия начин може да се направи домашна лимонада и от други цитруси или плодове. Може и в комбинация.

вторник, 9 април 2024 г.

Безглутенови хлебчета

 

    Преди време в блога си показвах как се правят безглутенови питки от червена леща, които стават неустоимо вкусни. 
    След това и как се прави брашно от червена леща и не само от нея. Този път реших да експериментирам на базата на различните брашна, които имам - от червена леща, от нахут, елда, овесени ядки. Имам и пшенично брашно без глутен (то е едно такова особено - леко кремаво и малко по-странен аромат от обикновеното брашно - някак си на ядки). 
    
Заложих на брашната от леща, нахут, овесени ядки и безглутеновото. От това от елда се отказах, че придава малко по-особен вкус и не всеки го харесва.
И така продуктите: по 3 с.л. с лек връх брашно от безглутеновото и това и червената леща, по 2 с.л. от брашното от нахут; 1 яйце; 2 с.л. зехтин; по 1 ч.л. сол и захар; 1 ч.л. суха мая и 1 1/2 ч.л. бакпулвер. Зачудих се дали да ползвам прясно мляко, но налях 1 ч.ч. хладка вода и добре разбърках. 
Желателно е да се остави поне 20-а минути, за да могат брашната да "дръпнат", защото са доста хигроскопични. Оказа се правилно и се наложи да долея още почти 3/4 ч.ч. вода.

Получи се доста лепкаво тесто.
Мислех да го опика във формата за кекс, но щеше да излезе едно голяма хлебче, а исках да пробвам разни варианти.
Затова ползвах тази силиконова форма за питки, която се намазнява добре.
Първите две бяха само от така приготвеното тесто - пълнят се лъжицата и заравняват с намокрена четка.
За следващите две отделих от тестото и в него добавих по 1 с.л. счукани слънчогледови и тиквени семки.
За следващата част доста се зачудих какво да сложа и реших като ще да е гарга, поне да е рошава...
Имах малко изостанало печено пилешко месо, което нарязох на ситно и омесих добре и напълних формичките.
"Нормалните" ръснах със сусам, а тези с мръФката - без, за да се отличават.
Малко отклонение - станаха фантастично вкусни - направо изкусително като сандвичи, та чак съжалих, че не им сложих и малко настърган кашкавал.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180С за около 40-45 минути като готовността се проверява с шишче - както при печенето на кекс.
След изваждането се оставят във формата като тези с месото намазах с масло, а останалите пръснах с малко водичка и оставих под кърпа до изстиването им.
Отвън стават с леко твърда и хрупкава коричка, отвътре са меки и вкусни.
Единственото, по което се различават, че са плътни и тежки. Но на вкус са страхотни.
Едно такова хлебче се оказа, че е между 90 и 100 грама.
Освен че са много вкусни и полезни, се оказаха и доста държеливи - поне 5-6 дни в хартиен плик.
Разразяни по дължина са идеални за направа на сандвичи.
Специално ги харесвам леко запечени в грил тигана обилно намазани с чесново масло.
А пекнати с меденото ми масло са направо трИпач.

Ей така в приказки и закачки взех, че поднесох няколко възможни варианта за направията на безглутенови и здравословни хлебчета.
Правете смело - никак не е трудно. Щом аз го мога, значи и Вие ще се справите.
Жалко само, че не мога с тях да кажа едно голямо НАЗДРАВЕ!