четвъртък, 7 септември 2017 г.

Находки за любители


Почувствах се като дете в сладкарница:
Попаднах на една колекция от находки, някои от преди повече от 120 години: щик от турска карабина (с история); доста ръждясала сабя от руско-турската война; кован сатър от 19 век ...




Та станах горд притежател на някои нещица. Сега ще трябва да ги почистя и направя като нови.

невероятно интересен прибор за барбекю




медна съдинка на крачета с неясно предназначение


 нещо като съдинка за ценности или за бонбони?


Уникален спиртник за греяна ракия




Наздраве с първата греяна ракия!

П.П. 09.09.2017 год.
Първоначалното почистване на придобивките бе извършено с миене със сапун и търкане, сетне търкане със сода, със сол - все по начините, изписани на доста места в интернет. Дори направих и опит с кетчуп.
В интерес на истината всеки един от тези начини работи, но донякъде ... Стават, но не за толкова замърсени и похабени съдове.
Походът из куп магазини за търсене на специален препарат за месинг и/или мед се оказа безплоден. Имали по някое време, но уви в момента нямат и не очакват поради липсата на търсене.
Слава Богу, любимата откри в един магазин препарат наречен "Мултиметал" на израелска фирма "Сано", на който пише, че почиствал всякакви видове метални съдове. 
Пробвах с него.
Резултатът се оказа направо фантастичен:







Само отвътре по ръбчетата, които бяха ужасни, остана малко, но това ще се оправи при повторното почистване. Просто нямах под ръка нова гъба и нещо остро.






А това се почисти направо идеално и стана като ново - нито едно петно или следа от предишното замърсяване. 
Не пропуснах да си направя греяна ракия.
Още веднъж - Наздраве!

събота, 2 септември 2017 г.

Универсални питки с картофи


 Доста често като правя тестени изделия добавям в тестото по малко сварени пасирани картофи или картофено пюре. Скоро не ми се беше случвало, но този път нещата се оказаха направо принудителни.
 И без това в къщи малко се консумира хляб, но снощи направо бяхме прекалили - оказа се, че има само едно краищниче. На никого не му се излизаше до кварталния магазин за един хляб. Какво по-лесно от това да направя на бърза ръка едни питки. И тука го ударих на камък - налично брашно почти две чаени чаши. Пък картофите бяха сварени за гарнитура към печеното.
 Необходими са:
3 средно големи сварени и обелени картофа; 300 грама брашно; 1 яйце; по 1 ч.л. сол и захар; 1 ч.л. с връх суха мая; 3 с.л. олио и около 3/4 ч.ч. хладка вода (зависи все пак и от картофите) - затова се добавя на части; няколко бучки масло, както и чери доматчета.

 Нека и да разкажа как бяха направени:

Три сварени и обелени картофа се намачкват с малко сол и с.л. олио с онази хитра джаджа или се пресоват през преса. Добавя се едно яйце и се мачкат до максимална гладкост.

Слагат се и две ч.ч. брашно, 1 ч.л. захар и 1 ч.л. с връх суха мая.
Долива се 3/4 ч.ч. марна вода.
С намазнена ръка се меси няколко минути.





Меси се докато стане меко и еластично тесто като се употребява цялата мазнина - общо 3 с.л.
Покрива се и се оставя на топло да втасва.
За 30-40 минути е готово.


След това се оформят топки с големи по желание и нареждат в намаслена тавичка (за срамотиите, оказа се, че и хартия за печене липсва).
В средата на всяка топка се бучва по бучка масълце и слага по 1/2 чери доматче.

Поръсват се с брашно и се пекат в загрятата на 180 С фурна до готовност - т.е. до хубаво зачервяване.







Стават невероятно пухкави, не се степват.
Запазват се поне два дни без да изсъхнат.
Отделно от това са много вкусни.
Стават и за сандвичи и просто като хлебче.

И за закуска стават със сирене или сладко.
Направо универсални!

четвъртък, 31 август 2017 г.

Домашен салам с пилешки сърчица


 Упорито продължавам с домашните салами. Вече съм писал доста за технологията на направата им и няма да се повтарям, а ще бъда сравнително кратък.
 Необходими са: 300 грама телешко месо, 700 грама свинско месо (плешка и още по-добре джолан), 100 грама пилешки сърчица и 150 грама сланина, 150 мл ледена вода.
 За подправянето на кг: 22 грама сол, 5 грама червен пипер (опушен за предпочитане); по 3 гр. черен пипер и кориандър; 5 грама захар (кафява за предпочитане); 1 гр. индийско орехче, както и 1-2 с.л. соев сос.
 Направата е сравнително проста:
При купуването на месото в кварталната месарница просто го смелиха при тях и като обясних за какво ми трябва, предложиха да ползвам кайма от джолан вместо от плешка. Това се оказа доста удачно предложение.

Телешкото го оставих както си е, а свинското на партиди с добавяне на ледена вода в чопъра го направих буквално в кашеобразно състояние.





Сланината се нарязва на ситни кубчета и попарва с вряла вода. След това се измива със студена вода и се връща в камерата на хладилника.






Пилешките сърчица се почистват, леко цепват, поръсват с малко черен пипер и заливат със соевия сос. След това - на почивка в хладилника за 24 часа.
Засилих се и ползвах 230 грама, но за това насетне.

Двата вида кайма се омесват добре с подправките. Следва престой в хладилника за 24 часа. Смесване с кубчетата сланина и пилешките сърчица и пълнене в черва.
Напълнените саламчета трябва да престоят в хладилника поне една нощ.
Следва "опичането" на саламите във фурната: загрява се на 50С с вентилатор като постепенно се увеличава до 80С. Тази процедура продължава около 4 часа. Готови са, когато температурата вътре в тях стане 72С.
Охлаждат се в ледена вода, подсушаване и престояват една нощ в хладилника.

Следва нарязване с треперещи ръце.
От снимката се вижда - превъзходна форма, добра консистенция и невероятен вкус.
Една забележка - сърчицата дойдоха в доста повече и затова в описанието коригирах количеството.
Наздраве и да Ви е сладко!