четвъртък, 30 май 2024 г.

УНИКАЛЕН МАРМАЛАД МУСКОВАДО ОТ ЧЕРЕШИ И ЯГОДИ

 

    Не знам за Вас, но лично аз обичам да си хапвам сладко от различни плодове - едно от любимите ми е от смокини, а другото е шипков мармалад. Оказва се, че в никакъв случай не подминавам и сладко от череши или пък ягоди.
    Този път на прибиране към къщи пак пътувахме по т.нар. "стар път", а не по магистрала "Тракия" (която за мен си е просто един скоростен път). След Каблешково посока с.Изворище попаднахме на сергия с ягоди, набрани от ягодовите полета в близост. 
    Не мога да опиша колко ароматни, сладки и вкусни са пресните истински ягоди набрани буквално преди час.
    Та се понакупихме с пресни ягоди като невидяли. Като си прибрах торбата в колата поисках от продавача да си опитаме ягодки "ей от тази щайга". Човекът се засмя и вика "вземай, това са най-вкусните ягоди". Явно съм го погледнал по-особено, а той ми се засмива и допълва "ами твойте си ги прибра, а тези са вече от моите и затова са най-вкусните". 
Смяхме се всички ... Лафът особено ми хареса.
След това около Сливен се заредиха сергиите с череши - също пресни и набрани от черешовите градини зад тях. Спряхме на една сергия. Имаше няколко вида и на различни цени - от 2,5 лв/кг (останали от вчера), та по 4,00 лв, 5,00 лв, че биля и от 8,00 лв/кг (едни такива тъмно червени и големи като малки орехчета). Продавачката, една такава симпатична, бъбрива лелка (що ли я обиждам жената, сигурно съм с 20 год. по-дърт от нея) набързо ни обясни за всички череши, за цената (и че нямало кой да им ги изкупува, а и нямало берачи) и ни препоръча едни такива по-светли и сякаш неузрели. Пробвахме ги и се оказа, че са невероятно сладки. Та се накупихме добре. Жената теглеше не като на нашия пазар - до грамче, ами ей така да има. На изпровадях каза да си вземем и тези по 8-то леФа "да ги опитате". Бяхме скромни и си взехме само шепичка и си обещахме да се видим след 15-20-а дни, когато на пазара излезнат и кайсиите от градината им.
    След Сливен преди Минералните им бани от един магазин за месо (писал съм вече) за пръв път видях едно свинско, продавано като "За коли" с ударение върху "О-то". Оказа се,че това е месо от шията (не от врата, а точно от шията), където колячите забиват ноже, за да ... прасенцето. Шарено месце с преобладаваща сланинка и нежна кожичка. И от това се накупих, но тази история друг път... 
  Та ягоди и череши бол за ядене, направо се пукнахме по шевовете, но нямат изяждане и реших с част от тях да направя един експериментален мармалад.
    Е, след толкова лакардии най-сетне си дойдох на думата.
    По едно кило ягоди и череши бидоха почистени. На черешите костилките се измиват добре и изсушават на слънце (много полезет чай), дръжките също се изсушават (също за чай - друг път ще обяснявам за ползата от тези чайове).
Смесват се в подходяща съдина, засипват се с един пакет (500 грама) влажна тъмна тръстикова захар (в случая Мусковадо). Само за сведение, тази захар придава един особен карамелен вкус ... Оставят се да престоят така поне 24 часа, след което се прехвърлят в голяма цедка и всичкият сок се отделя.   
Прецедените череши и ягоди се слагат в подходяща съдина (желателно  алпака) и се варят до пълно омекване на слаб огън ( на 5-та от 9-та степен) - така не кипят, не образуват пяна и т.н., трябва само да се разбъркват старателно от време на време.

Когато са готови, се добавя бучка масло (около30-50 грама), 1 ч.л. ванилова захар и всичко се пасира до еднородна мармаладена смес.  Съдената се връща на котлона и се вари до нужното сгъстяване (капка, студена чинийка, всеки го знае). Добавя се и ч.л. лимонтузу. 
Пробвам на сладост (в случая става дума за изключително сладки плодове, малко захар), но ми се стори, че иска още малко и добавих 2 с.л. мед.
Следва разбъркване, пълнене в бурканчета, с капачката надолу до изстиване.
Няма да описвам вкуса - невероятен, леко карамелен.
Инак казано, дзверски вкусен мармалад.
   
Сега ще ме попитате най-вероятно - ами какво стана с отделения сладък сок от отцедените ягоди и череши заедно със захарта Мусковадо?

Амчи, това е бонуса за търпеливите прочели всичките ми дивотии.
Сокът се налива в съдината, в която се е варил мармалада и също се вари на бавен огън (както писах на 5-та от 9-те степени на котлона). Слагат му се поне 2 с.л. балсамико, поне 50 мл хубав коняк, 2-3 с.л. сос от нар, 2 сл. лимонов сок и настърганата кора на 1/2 лимон (измит старателно със сода и сол).
Вари се до хубаво сгъстяване (нека се има предвид, че като изстине още повече се сгъстява).
С фунийка с цедка се пълни в подходящо бутилче. Излезе една шишичка 330 мл и малко за проба.
Невероятен топинг за палачинки, торги, плодови салати.
Речникът ми е беде да опише ароматите и вкуса на това сладко чудо.
ПОСЛЕДВАЙТЕ ЕКСПЕРИМЕНТА МИ И НЯМА ДА СЪЖАЛИТЕ!

събота, 27 април 2024 г.

Бананово ескимо


     Тази рецепта ми е от поредицата - чужбински рецепти, при това "отмъкната" от едно предаване по кувейтска телевизия. Датата се вижда от снимката.
    Бяхме тогава в Кувейт и късно вечерта имаше кулинарни предавания и се "лепях" за ТВ-то в 01,00 часа да ги гледам. Всичко беше на английски субтитри, иначе дрънкаха на напълно неразбирам език. Пък аз старателно си ги записвах в тефтера заедно с други рецепти, които пробвахме по разни заведения ... Това е друга тема и не знам дали ще бъда жив да ги опиша. Не че не съм пробвал доста ох тях - особено невероятното им маклюбе.
    Маклюбе, според нашия преводеч, завършил медицина в България, означавало буквално "надупено", а в по-литературен превод - "обърнато".
    От тази една седмица имам записани повече от 60 рецепти от тяхната кухня повечето от които пробвахме.
    Сега просто ще "преведа" тази кувейтска рецепта на български и да знаете, че е невероятно лесна и дзверски вкусна:
    Два (може и повече) банана се обелват и резват на две половинки. Във всяка се набожда клечка и увива в стреч фолио. 
    Така подготвените банани заминават във фризера.
    Един шоколад се разтапя на водна баня и в него се добавят смлени ядки (по желание - орехи, фъстък, лешник и т.н.).
    Замразеният банан се овалва в шоколада, след като изстине - отново.
    Ядките може да не се слагат в шоколада, а да са в чинийка и след овалването в него, да се топва в тях.
    Нашето бананово ескимо е готово.
    Правил съм го, но не открих снимките.
Правете - лесно е!

петък, 26 април 2024 г.

Домашни мини гофрети със салеп

 


    Защо "минигофрети" ? 
Ами много просто - сдобих се с минигофретник, кръгъл при това. Вътрешният му диаметър е почти 10 см и няма как да станат нито по-големи, нито квадратни.
Когато го изводих от кутията и обгорих с малко масло и измих, го пробвах с филийки хляб, но за това малко по-късно.
Просто нямах време и настроение да правя тесто.
За гофретното тесто знам, че по принцип прилича на кексовото, но е доста по-гъсто.
Не търсих рецепти из нета, защото в едно предаване по Фууд нетуърк показваха сандвичи от гофрети със свинско и куп неща. 
Поради тази причина реших да импровизирам на базата на видяното с тази разлика, че там 1/3 от брашното беше царевично.
И така какво направих като за първа проба:
4 с.л. с връх брашно пресях и смесих с 1/2 ч.л. сол и 2 с.л. с малък връх захар и 2 ч.л. бакпулвер. Поради липса на ванилия (ванилин) добавих и 1 с.л. салеп.
В друга купа разбих едно голямо яйце с 70 мл прясно мляко и  50 мл олио.
Млечно-яйчената смес добавих на части при брашното и добре разбърках с телта.
Получи се доста гъста смес, която прецених, че е подходяща за печенето.
Оставих я да си почине докато добре загрее гофретника.
За първата си гофрета сложих 1 1/2 с.л. от сместа, но от снимката се вижда - започна да набухва и хукна да ме търси извън гофретника.
За следващите знаех вече - по средата 1 с.л.
Печене - ами до хубаво зачервяване.
Просто след 2-3 минути се повдига капака и визуално се вижда готовността им.
Вадят се в чиния много лесно - просто се повдигат с вилицата и можеш и с ръка да ги преместиш.
Не е необходимо да се мажат с масло или нещо друго.
От описаното количество продукти се получиха 8 броя гофрети.
Получават се с хрупкава коричка и меки отвътре. А салепът им придаде много приятен вкус - много по-добре отколкото с ванилин.
Могат да се сервират със сладко, конфитюр, мед, някакъв сироп или със сирене. Могат да се поръсят с пудра захар.
Или както филмчето, което гледох - да послужат като основа на "сандвич" с накъсано печено, ръснати с настъргано сирене и резенчета домат. Само че за този вариант в тестото захарта е доста по-малко.

П.П. и за пробата за хлебни гофрети: Просто се нарязват филийки с подходяща големина (желателно е да им сее отрежат коричките, което не направих) и се топят в смес от яйце, прясно мляко и ванилия и се пекат до зачервяване. Също стават много вкусни.

П.П. Ще се опитам да публикувам и други варианти, защото след тези, които станаха много вкусни, ще се правят и други варианти.