неделя, 16 август 2015 г.

Бърза "веяна" скумрия



Е какво като е толкова топло? Това изобщо не пречи да си направим приятна и добра на вкус "веяна" скумрия, особено като си попаднал на един два хубави екземпляра... Важното е да стане бързо и вкусно. Наложи да поекспериментирам, тъй като всички съветват да се прави по студено време, когато температурите паднат около 20 С:

И така: една или две скумрии, които се филетират с остър нож и филетата се слагат в купа с капак. Разбъркват се 1 с.л. с връх сол с 2-3 с.л. соев сос, 3-4 с.л. лимонов сок, 1 ч.л. оцет и толкова захар, малко смлян черен пипер. С тази смес се заливат и оставят да престоят в хладилника около 36 часа като се обръщат няколко пъти.


 След тези 36 часа, филетата се измиват добре, слагат се в купа с вода с 1 -2 с.л. оцет и се оставят да постоят поне час.

 След това се подсушават добре, закачат се на подходяща кука и се провисват на терасата - нищо че пече. Все има сенчесто място - колкото да ги "одуха" вятъра - поне за два часа, или пък да прекарат нощта така.

 Забърсват се още веднъж, увиват се в кухненска хартия и в хладилника за един ден.







Е, това е. Реже се на тънко, капва се малко зехтинче, напръсква се с лимоново сокче и мезето за питието е готово.

При това невероятно вкусно.

полезен съвет



Содата помага и при хипертония - благодарение на засиле­ното от нея отделяне на течности и соли от организма, тя намалява високото налягане. Чаена лъжичка сода в чашка вода.

Бяла риба в доматен сос на фурна

Какво по-вкусно от бяла риба с доматен сос? Като всеки и аз си имам любим и лесен начин за приготвянето на вкусна бяла риба, който ще споделя:

Необходими са ни: около 600 грама филе от бяла риба; царевично брашно за овалване - сол, черен пипер, на вкус; 1 гл. лук и 3-4 ск. чесън, нарязани на дребно; 3-4 средни домата, настъргани на едро с рендето; шепичка сладка царевица; дивисил около 1 ч.л.

Приготвянето е от просто по-просто:



рибата се нарязва на парчета и се овалва в царевичното брашно, смесено с малко сол и черен пипер.










 Парчетата се запържват в малко мазнина.












 Изпържената риба се прехвърля в намазнена тавичка, а в тигана се пущат скилидките чесън и лука да се запържат леко и се прибавят настърганите домати. Соса се вари 5-6 минути и се добавят подправките - сол, черен пипер и дивисил, както и царевицата.







С готовия сос се залива рибата и се пече във фурната на 180 С за около 20-25 минути.


Страхотно и вкусно!